Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De CAC 40 is de Franse sterindex. Ze bevat 40 aandelen van de grootste, Franse bedrijven volgens marktkapitalisatie. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat het meteen opvalt dat ongeveer de helft van de ondernemingen welke deel uitmaken van de CAC 40 in buitenlandse handen zijn. De CAC 40 wordt algemeen beschouwd als toonaangevend voor zowel de ‘Paris Bourse’ als voor de Franse economie. In de praktijk kan er bovendien worden gesteld dat de CAC 40 eigenlijk als het ware dienst doet als tegenhanger van de Amerikaanse Dow Jones. De afkorting CAC staat voor ‘Cotation Assistée en Continu’. Enkele bekende zwaargewichten welke steevast deel uitmaken van de CAC 40 index zijn BNP Paribas evenals Sanofi en Total.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De CAC 40 index werd opgericht op 31 december 1987. Ze staat er om bekend mee de kar te hebben getrokken voor de zogenaamde mondialisering van de economie in Europa. De Franse sterindex werd opgericht op 1.000 punten. Elk kwartaal opnieuw vindt er een herweging plaats van de index. Deze is gebaseerd op de marktkapitalisatie evenals op de verhandelbaarheid van de aandelen. Deze herzieningen worden effectief doorgevoerd elke derde vrijdag van de maanden maart, juni, september en december. Het is opvallend dat de CAC 40 index zich slechts vanaf het jaar 2003 daadwerkelijk en uitsluitend is gaan focussen op de zogenaamde “free float marktkapitalisatie” in plaats van de globale marktkapitalisatie. Een belangrijke mijlpaal werd voor de index gerealiseerd in de maand september van het jaar 2000. Toen bereikte de index haar tot op dat moment absolute hoogtepunt van 6.813 punten.

Berekening van de index

De CAC 40 is een zogenaamde prijsindex waarbij elk individueel aandeel slechts over een maximaal gewicht kan beschikken van 15 procent. Bij het uitvoeren van de berekening is het zo dat uitsluitend de vrij verhandelbare aandelen (de zogenaamde “free float”) in rekening worden gebracht. De zogenaamde free float aandelen zijn de aandelen welke geen eigendom zijn van grote, institutionele beleggers. Dit betekent dat ze zonder probleem en vrij verhandelbaar zijn op de secundaire markt.

In totaliteit bestaat de CAC 40 aldus uit een maximum van 40 aandelen welke worden geselecteerd op basis van verschillende criteria. Alle bedrijven welke deel uitmaken van de beurs worden gerangschikt op basis van hun marktkapitalisatie. Vervolgens wordt ook nog de vrije marktkapitalisatie betrokken bij de berekening. Tot slot wordt er ook nog gekeken naar de verhandelbaarheid van de aandelen. De 40 bedrijven welke de hoogste score weten te behalen worden uiteindelijk opgenomen in de index.

Zoals reeds aangegeven is het zo dat de waarde binnen de CAC 40 index steeds wordt afgekapt op 15 procent. Tot op moment van schrijven werd deze grens evenwel binnen deze index nog nooit bereikt. In het verleden waren er wel aandelen terug te vinden in de index welke goed waren voor een percentage van meer dan 10 procent. Het ging hierbij onder meer om de aandelen van de bedrijven Sanofi evenals Total.

Hoe beleggen in de CAC 40 index?

Je beschikt over de mogelijkheid om op verschillende manieren te beleggen in de CAC 40. In eerste instantie kan dit gebeuren door middel van een CAC 40 future. Net zoals de andere futures die zijn terug te vinden op de Europese markt zijn deze verhandelbaar tussen 08h00 ’s morgens en 22h00 ’s avonds. Het merendeel van de liquiditeit kan worden opgemerkt tussen 09h00 en 17h35. Het gemiddelde volume bij deze future is gelegen om en bij de 75.000 contracten per dag. Dit is in grote lijnen vergelijkbaar met het volume dat wordt gerealiseerd door de DAX futures. In vergelijking met de futures op de Euro Stoxx 50 ligt dit volume evenwel een flink pak lager. Er behoren ook nog andere beleggingsproducten tot de mogelijkheden.

Buiten het gebruik van futures kan je er bijvoorbeeld eveneens voor kiezen om gebruik te maken van een speciale tracker. Door middel van een tracker is het in de praktijk mogelijk om de evolutie van de CAC 40 index vrij slaafs te volgen. Bovendien is het tevens een mogelijkheid om gebruik te maken van bijvoorbeeld opties of CFD’s in de CAC 40. Wil je graag in deze index beleggen met behulp van een CFD? Dan is het aan te raden om daarvoor een beroep te doen op een betrouwbare CFD broker zoals bijvoorbeeld Plus500.