Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aalberts IndustriesAalberts aandelen worden genoteerd aan de Euronext beurs. Ze maakt sinds 23 maart 2015 deel uit van de AEX-index. De basis voor deze beursgenoteerde onderneming werd gelegd in het jaar 1975 door Jan Aalberts. Het was namelijk in dat jaar dat hij er voor koos om Mifa op te richten in het Nederlandse Venlo. Uiteindelijk zou het bedrijf ‘Aalberts’ zoals we deze op vandaag kennen worden opgericht in het jaar 1981. De familie Aalberts beschikt nog steeds over een aanzienlijk belang in de onderneming. Verder hebben door de jaren heen ook allerhande investeringsmaatschappijen er voor gekozen om mee te participeren in het aandeel van Aalberts Industries. Het bedrijf staat in het bijzonder bekend voor hun machineonderdelen, metaal evenals productie gerelateerde toepassingen. Het hoofdkantoor van de onderneming is terug te vinden in Langbroek.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De onderneming Aalberts werd opgericht in het jaar 1975. Het bedrijf staat er om bekend over een zeer actieve acquisitiestrategie te beschikken. Dit zorgde er in het verleden onder meer voor dat ze bijvoorbeeld de bedrijven Comap S.A. uit Frankrijk, Pemag S.A. in Spanje en Holmgrens Försäljnings A.B. in Zweden overnam. In datzelfde jaar wist Aalberts bovendien eveneens een meerderheidsbelang van 51 procent te bemachtigen in het Poolse KAN Sp. z.o.o. Deze laatste is gespecialiseerd in het produceren van leidingsystemen voor drinkwater evenals vloerverwarming van kunststof. Aan het begin van het jaar 2007 werd er bovendien eveneens voor gekozen om de activiteiten op het gebied van hoogwaardige dieptrektechnologie van Thomson Genlis S.A. toe te voegen aan de portefeuille van Aalberts. Een nieuwe overname diende zich slechts één maand later aan onder de vorm van de overname van LASCO Fittings Inc. Dit bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten. De overname zorgde er voor dat Aalberts haar marktpositie op de wereldwijde markt verstevigde.

Een donkere bladzijde uit de geschiedenis van Aalberts brak aan in het jaar 2006. Toen ontving ze namelijk een boete ter waarde van 100 miljoen euro van de Europese Commissie. De boete werd opgelegd omdat Aalberts deel zou hebben uitgemaakt van een kartel voor koperfittingen. Aalberts tekende meteen beroep aan en kreeg gelijk voor het Europese Hof van Justitie. Een hoger beroep van de Commissie zelf haalde verder niets meer uit. Aalberts heeft gedurende het volledige proces altijd ook maar enige betrokkenheid bij het kartel ontkend. Bijgevolg werd er ook nooit een voorziening voor de boete getroffen. De aantijgingen zorgden er wel voor dat er in 2013 een minder nettoresultaat werd gerealiseerd. In de jaren volgend op 2013 werd deze beperkte daling echter ruimschoots goedgemaakt.

Kerncijfers onderneming

Bij de introductie op de beurs in het jaar 1987 beschikte Aalberts over een omzet van 29 miljoen euro. Verschillende partijen beschikken over een niet onaanzienlijk belang in Aalberts Industries. Het gaat hierbij uiteraard om de Familie Aalberts, maar daarnaast zijn er ook nog de FMR LLC Holding, Oppenheimer Funds, Cantillon Capital Management evenals de Capital Research and Management Company. De laatste bekende jaaromzet bedroeg 2.692 miljoen euro. Deze omzet was goed voor een nettoresultaat van 238,2 miljoen euro. Het dividend dat wordt toegekend aan aandeelhouders van Aalberts Industries varieert tussen gemiddeld 0,40 & 0,65 euro per gewoon aandeel. Dit betekent dat er gemiddeld voor tussen de 17 & zomaar even 64 miljoen euro aan dividenden op jaarbasis worden uitgekeerd door de onderneming.

Strategische richting

Aalberts Industries heeft er voor gekozen om haar activiteiten gedeeltelijk af te slanken. Dit bleek in eerste instantie misschien een ietwat vreemde keuze, maar in de praktijk zorgde de meer niche-gerichte aanpak er voor dat de onderneming een aanzienlijke financiële meerwaarde wist te realiseren. Het is de algemene verwachting dat ze ook de komende jaren deze strategie zal aanhouden. De CEO van Aalberts Industries heeft dan ook reeds diverse malen zijn belangrijkste kernwoord laten optekenen, namelijk focus, focus, focus. Dat de meer niche-gerichte aanpak gunstige resultaten met zich meebrengt hoeft eigenlijk niet te verbazen. Het concern werd dan ook inmiddels opgedeeld in vier hoofdactiviteiten. Het gaat hierbij niet alleen om Installation Technology, Climate Technology en Industrial Technology, maar ook om Material Technology.

Hoe aandelen van Aalberts kopen?

Wanneer je geïnteresseerd bent in het aankopen van Nederlandse aandelen kan je natuurlijk een keuze maken uit een groot aantal verschillende bedrijven. Eén van de mogelijkheden waarover je beschikt zijn echter de Aalberts aandelen. Het betreft hier een Nederlandse, beursgenoteerde onderneming waarin je kan participeren via verschillende brokers. Instappen is dan ook niet alleen mogelijk via Binck Bank en Robeco, maar ook via bijvoorbeeld Degiro. Zou je graag met een beperkt(er) bedrag willen instappen in Aalberts? Ook dat is een mogelijkheid. In dit geval kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om in te stappen met behulp van CFD’s die worden aangeboden bij aanbieders zoals bijvoorbeeld Plus500. De mogelijkheid om in te stappen met behulp van CFD’s zorgt er voor dat een investering doen in Aalberts in principe tot de mogelijkheden behoort voor ieders budget.