Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

ASR is een beursgenoteerde verzekeringsgroep. De Nederlandse Staat heeft een significant deel van de verzekeringsgroep in handen. Binnen ASR Nederland worden er verschillende merken gevoerd. Het gaat hierbij niet alleen om ‘Amersfoortse’, maar ook om ‘Europeesche Verzekeringen’ en ‘Ardanta’ evenals ‘Ditzo’. Voor de oorspronkelijke oprichting van de ASR Nederland N.V. moeten we ver terug in de toekomst, meer bepaald naar het jaar 1720. In haar huidige vorm bestaat ze echter pas van in het jaar 1997. Het aandeel van ASR noteert aan de Euronext beurs en heeft als ticker ‘ASRNL’. De groep specialiseert zich in het verstrekken van zowel schade- als levensverzekeringen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De ASR verzekeringsgroep zoals we deze op vandaag kennen werd opgericht in het jaar 1997. Ze ontstond als gevolg van een overname van het concern Stad Rotterdam, Europeesche Verzekeringen evenals De Amersfoortse. De naam van de groep is dan ook in principe een samenvoegsel van Amersfoortse en Stad Rotterdam. Twee jaar na de overname van deze ondernemingen werd er door de toenmalige CEO van ASR voor gekozen om overnamegesprekken te voeren met Fortis.

In een poging om ASR over de streep te trekken deed Fortis te belofte om de Rotterdamse verzekeraar een centrale plaats te geven binnen de verzekeringstak van Fortis. Op dat ogenblik waren er voor ASR 2400 mensen aan het werk en noteerde ze reeds aan de Amsterdamse effectenbeurs. Fortis beschikte op dat ogenblik reeds over een aandelenbelang van 21 procent in ASR. Uiteindelijk zorgde een bod van 4,1 miljard euro van Fortis in 2000 er voor dat ASR in handen van het bedrijf kwam. Omdat het bod zomaar even 23 keer de jaarwinst was van ASR daalde Fortis koers vrij snel met een waarde van 7 procent. Na afloop van de overname bleef de naam ASR behouden, al zou ze vanaf dat ogenblik verwijzen naar AMEV en Stad Rotterdam.

Ten gevolge van de wereldwijde kredietcrisis kwam Fortis in nauwe papieren te zitten in de zomer en herfst van het jaar 2008. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat de Nederlandse onderdelen van Fortis op 3 oktober 2008 werden genationaliseerd. Uiteindelijk zou Fortis ASR verder gaan onder de naam ASR Verzekeringen. Uiteindelijk ging het bedrijf terug naar de beurs op datum van 10 juni 2016. De koers van het ASR aandeel bedroeg op dat ogenblik 19,50 euro. De totale waardering van de onderneming lag verder op meer dan 2,9 miljard euro. De staat koos er in eerste instantie voor om een belang van zomaar even 40 procent te verkopen. Dit belang stond gelijk aan een slordige 60 miljoen aandelen. In september 2017 werd door ASR bekend gemaakt dat ze graag de verzekeraar Generali Nederland wou overnemen. De overname werd uiteindelijk definitief afgerond in februari 2018.

Kerncijfers onderneming

ASR realiseert een omzet van iets minder dan 4 miljard euro per jaar waarvan 908 miljoen kan worden bestempeld als winst. De marktkapitalisatie van het bedrijf bedraagt zo’n 5 miljard euro. Er zouden naar verwachting ongeveer 3493 werknemers in FTE’s actief zijn voor het bedrijf. Bovendien is het bekend dat ASR er voor kiest om ongeveer 40 procent van haar nettoresultaat uit te keren aan haar aandeelhouders. Dit gebeurt uiteraard onder de vorm van een dividend. Het dividend per aandeel is dan ook gezien over een periode van vier jaar gelegen tussen de 0,93 en 1,63 euro per aandeel.

Strategische richting

Na de overname van Generali lijkt de honger van ASR nog lang niet gestild. De onderneming durft verder naar de toekomst te kijken en heeft dan ook als doel vooropgesteld om nog enkele extra strategische overnames te doen. Zo heeft ze concrete interesse in de overname van verzekeraar ‘Loyalis’, al krijgt het daarvoor wel af te rekenen met nog heel wat andere geïnteresseerden. Bovendien is het ook zo dat ASR duidelijk nadrukkelijker wil gaan inzetten op de financiële zelfredzaamheid van vrouwen. Zij lanceerde daartoe reeds een speciaal platform en is van plan om daar richting de toekomst op verder te bouwen. Het is onnodig om te zeggen dat de verzekeringsgroep op deze manier haar invloed onder de vrouwelijke doelgroep aanzien wil versterken en uitbreiden.

Hoe aandelen van ASR kopen?

Wil jij ook graag beleggen in aandelen van ASR? Dat kan! ASR aandelen kopen is onder meer mogelijk door gebruik te maken van de mogelijkheden van partijen zoals Binck Bank, DeGiro evenals Robeco. De aandelen van ASR staan genoteerd aan de Euronext beurs waar ze over de ticker ‘ASRNL’ beschikken. Op het ogenblik dat je een aanzienlijke positie wenst in te nemen in de verzekeringsgroep ASR zal je daarvoor de beschikking moeten hebben over een niet onaanzienlijk investeringsbedrag. Is deze niet voor handen? Dan is er ook nog een ander alternatief voor handen. Zo kan je er ook voor kiezen om te beleggen middels CFD’s.

Speculeren op de ASR koers met behulp van CFD’s brengt bepaalde risico’s met zich mee, maar ze maken het wel mogelijk om te beleggen met kleine(re) bedragen. Daarnaast is het ook zo dat je middels CFD’s sneller kan genieten van aanzienlijke koersschommelingen die plaatsvinden. Wil jij ook graag beleggen met CFD’s in ASR? Dan zou je er voor kunnen kiezen om je daarvoor aan te melden bij de betrouwbare broker Plus500!