Ageas
Ageas is een Belgische verzekeraar. De Ageas groep bestaat uit verschillende takken. Het grootste belang wordt vertegenwoordigd door AG Insurance. Daarnaast is er ook nog Ageas Insurance International en heeft ze een minderheidsbelang in Royal Park Investments. Verspreid over de twaalf landen waar Ageas in actief is werken er ruim 13.000 mensen voor het bedrijf. De verzekeraar is niet alleen actief op Europese bodem, maar ook in bepaalde Aziatische landen. Het aandeel van Ageas noteert aan de Euronext beurs waar ze bekend staat onder de ticker ‘AGS’. Het bedrijf werd in eerste instantie opgericht onder de naam ‘Fortis Holding’. Het betrof tot midden 2008 het moederbedrijf van de Fortis Bank.
Geschiedenis bedrijf
Voor de oorsprong van Ageas moeten we terug naar het jaar 1990. Ze bleef tot het midden van het jaar 2008 actief onder de naam ‘Fortis Holding’ waarna de bedrijfsonderdelen respectievelijk aan zowel de Nederlandse als de Belgische staat zijn verkocht. Dit gebeurde aan het einde van de maanden september en oktober van dat jaar. Het merendeel van de Belgisch-Nederlandse dochteronderdelen werden opgesplitst en zijn bijgevolg verkocht aan het Franse BNP Paribas. Ook de Nederlandse staat heeft enkele dochteronderdelen overgenomen. In principe zijn van de oorspronkelijke holding uitsluitend nog de Belgische evenals de internationale verzekeringstakken over. Ook een meerderheidsbelang in de portefeuille met kredieten bleef behouden. De aandeelhouders hebben door middel van een stemming op 29 april 2010 besloten om het bedrijf een nieuwe naam te geven. Op deze manier hoopte men terug op een positieve manier aan de toekomst te kunnen werken. Zo gezegd zo gedaan en ‘Ageas’ was geboren. Pas aan het begin van het jaar 2011 werd de naamswijziging afgerond.
In 2015 werd er door Ageas aangegeven dat ze haar levensverzekeringactiviteiten in Hongkong zou verkopen aan een Chinese vermogensbeheerder. Al snel raakte duidelijk dat het ging om JD Capital. Met de verkoop was een bedrag gemoeid van 1,23 miljard euro. Ageas heeft het onderdeel verkocht omdat ze de focus wil gaan leggen op snelgroeiende landen in de regio. Binnen deze regio’s was het toen al actief door middel van zogenaamde joint ventures. Het ging meer bepaald om de landen Maleisië, Thailand, India, de Filipijnen evenals Vietnam en de Volksrepubliek China. Het regionale kantoor van Ageas welke in Hongkong was gevestigd bleef evenwel behouden. In het jaar 2016 bereikte Ageas een belangrijke overeenkomst met de oud-aandeelhouders welke een aanzienlijk verlies hadden geleden door de ondergang van de vorige Fortis holding. Ageas toonde zich bereid om een schadeloosstelling te betalen voor een bedrag van 1,2 miljard euro.
Kerncijfers onderneming
Ageas is een naamloze vennootschap welke beschikt over een omzet van ongeveer 14,01 miljard op jaarbasis. Volgens de laatste bekende cijfers bedraagt haar netto inkomen daardoor 746,6 miljoen euro. Het totale vermogen wordt geschat op om en bij de 124 miljard euro. Verspreid over de verschillende vestigingen van Ageas zouden meer dan 13.000 mensen werken. De structuur van Ageas bestaat zoals reeds aangegeven uit verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om 75 procent van AG Insurance (voorheen bekend onder de naam ‘Fortis Insurance Belgium’), 100 procent Ages Insurance International (vroeger bekend onder de benaming ‘Fortis Insurance International’) evenals 45 procent Royal Park Investments. Deze laatste is een gestructureerde kredietenportefeuille.
Strategische richting
Ageas lijkt haar aandeel in de levensverzekeringenmarkt aanzienlijk te willen terugschroeven. Nadat ze er eerder in 2015 reeds voor koos om haar levensverzekeringsactiviteiten in Hongkong te verkopen aan JD Capital besloot ze in 2018 om ook haar belang van 33 procent in de Luxemburgse levensverzekeraar Cardif Lux Vie van de hand te doen. De verkoop gebeurde aan BNP Paribas. Op deze manier wist Ageas wel een financiële meerwaarde van 39 miljoen euro te realiseren. Daarmee benadrukt Ageas opnieuw haar strategie om zich vooral te gaan richten op de ontwikkeling van markten waarin het beschikt over sterkere posities ten opzichte van de verschillende groeimarkten. Door de verkoop van haar belang in Cardif Lux Via wordt er niet alleen vers kapitaal aangetrokken, daarnaast kan ze zich volledig richten op de doelmarkten waarin ze het meest actief is. De algemene verwachting is dat de verzekeraar deze strategie ook naar de verdere toekomst toe zal blijven hanteren waardoor ze haar posities binnen de vooropgestelde doelmarkten alleen maar verder zal weten te versterken.
Hoe aandelen van Ageas kopen?
Ageas heeft de zware last van de vroegere Fortis-holding duidelijk achter zich weten te laten waardoor ze terug constructief kan bouwen aan de toekomst. Ben jij iemand die gelooft in het potentieel van deze onderneming en zou je daar dan ook graag aan willen bijdragen? In dat geval kan je er voor kiezen om aandelen van Ageas te kopen. Het bemachtigen van deze aandelen kan gebeuren via verschillende zogenaamde brokers. Denk hierbij niet alleen aan DeGiro, maar ook aan bijvoorbeeld Binck Bank evenals Robeco. Het spreekt voor zich dat je ook steeds de mogelijkheid hebt om te speculeren op de koers van Ageas. Dit is mogelijk door middel van zogenaamde CFD’s. Wanneer je eerder interesse hebt in deze beleggingsproducten kan je daarvoor terecht bij de betrouwbare broker Plus500!