Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Besi ofwel voluit ‘BE Semiconductor Industries’ is een Nederlands bedrijf welke haar hoofdkantoor heeft in Duiven. Ze richt zich in het bijzonder op de ontwikkeling, productie evenals verkoop van zogenaamde halfgeleider samenstellingsapparatuur. Ze doet dit bovendien op internationaal vlak voor de halfgeleider- evenals elektronica-industrie. De onderneming is op moment van schrijven goed voor zeven fabrieken die zich verspreid over Europa en Azië bevinden. Bovendien beschikt ze eveneens over acht service- evenals verkoopkantoren. Deze zijn niet alleen terug te vinden op Europees en Aziatisch grondgebied, maar ook in Noord-Amerika. Het aandeel van Besi noteert aan Euronext Amsterdam en heeft ‘BESI’ als ticker.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor de oprichting van Besi moeten we terug naar het jaar 1995. Het bedrijf werd toen opgericht door Richard Blickman en zou opmerkelijk genoeg in hetzelfde jaar nog haar introductie op de beurs maken. Onder leiding van Blickman heeft Besi in een razend tempo aan marktaandeel gewonnen. Waar ze na de beursgang nog genoegen diende te nemen met een achttiende plaats op vlak van marktaandeel werd er al snel een behoorlijke evolutie gerealiseerd. Deze evolutie heeft er voor gezorgd dat het bedrijf geruime tijd de nummer twee positie binnen haar marktsegment heeft ingenomen. De explosieve groei van het marktaandeel heeft uiteraard ook een niet onaanzienlijke invloed gehad op de omzet welke kon worden gerealiseerd. Ook de internationale aanpak van Besi heeft het bedrijf absoluut geen windeieren gelegd, in tegendeel. Ondanks het feit dat de producten die door Besi op de markt worden gebracht in eerste instantie zijn ontworpen voor de Europese markt is het wel zo dat ze zijn gefabriceerd in Azië. Enkele merknamen die toebehoren aan Besi welke bij jou waarschijnlijk wel bekend in de oren klinken zijn niet alleen Esec en Meco, maar verder ook Fico en Datacon.

De diversiteit van haar producten heeft er voor gezorgd dat Besi door de jaren heen heel wat verschillende bedrijven als haar klanten mag rekenen. In eerste instantie zijn er natuurlijk de elektronica- evenals industriële bedrijven, maar wat bovendien ook te denken van bijvoorbeeld multinationale chipfabrikanten evenals assemblageondernemers? In principe ligt de focus van deze onderneming op twee verschillende groepen van klanten. Bij de eerste groep klanten is er eigenlijk sprake van onafhankelijke apparaat fabrikanten welke de apparatuur van Besi kopen voor intern gebruik binnen de diverse assemblagevestigingen. De tweede groep klanten zijn zogenaamde assemblageonderaannemers welke de apparatuur van Besi kopen om pakketten voor buitenstaanders op contractuele basis te gaan produceren.

Kerncijfers onderneming

Volgens de laatste cijfers realiseert Besi een omzet van 349 miljoen euro. De nettowinst bedraagt bij deze omzet 49 miljoen euro. Dit komt neer op een winst per aandeel van 0,64. Het dividendrendement waar aandeelhouders van Besi op kunnen rekenen zou zo’n 5,39 procent bedragen. Dit is een behoorlijk stevig dividend voor het segment van de markt waar dit bedrijf in actief is. Het bedrijf zou op moment van schrijven bovendien goed zijn voor zo’n 2.040 werknemers die verspreid over alle vestigingen van de onderneming actief zijn. De evenwichtige verdeling van het aantal personeelsleden over de verschillende vestigingen verspreid over de wereld is deels te danken aan het feit dat Besi er steevast voor kiest om de productie uit te besteden aan haar dochterondernemingen. Op deze manier weet ze een zo efficiënt mogelijke werkwijze te hanteren en dat komt ook het financiële aspect van het bedrijf uiteraard alleen maar ten goede.

Strategische richting

Het moet gezegd dat Besi er in het verleden enkele zware jaren op heeft zitten. Ook 2018 was ten gevolge van de afnemende vraag naar chips voor smartphones een alles behalve gunstig jaar voor deze onderneming. De koers van het Besi aandeel registreerde dan ook een daling van 60 procent. Het viel echter meteen op dat Besi een anticiperende en verrassend offensieve houding aannamen waardoor ze terug constructief naar de toekomst kan kijken. Daarnaast is het feit dat Besi over diens eigen productie, bezetting evenals bevoorradingsketen beschikt een zeer belangrijk voordeel. Mede door deze factoren wist het bedrijf ondanks een aanzienlijke koersdaling de impact op de winst tot een minimum te beperken. Daarnaast staat Besi er om bekend een bedrijf te zijn welke over een solide kaspositie beschikt. Dit valt eveneens af te leiden uit de aandeleninkopen evenals de dividenduitkeringen die door de jaren heen hebben plaatsgevonden. Het zal naar de toekomst toe evenwel vooral zaak worden voor Besi om te trachten de neerwaartse verkoop van chips voor smartphones op te vangen.

Hoe aandelen van Besi kopen?

Ben jij geïnteresseerd in Besi aandelen kopen? Dan zou je daarvoor kunnen kijken in de richting van verschillende brokers. Zo is er natuurlijk de zeer bekende broker Binck Bank, maar daarnaast kan je ook beleggen in deze aandelen via Robeco evenals DeGiro. Geef jij er eerder de voorkeur aan om te speculeren op de Besi koers door middel van zogenaamde CFD’s? Ook dat is natuurlijk een optie. In dat geval kan je er voor kiezen om gebruik te maken van de professionele, gespecialiseerde en bovendien voordelige CFD-broker Plus500!