Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Air France-KLM is het bedrijf welke is ontstaan uit de fusie tussen het Franse Air France en het Nederlandse KLM. De fusie zorgde er voor dat er één van ’s werelds grootste luchtvaartmaatschappijen, in het bijzonder op vlak van vliegend vrachtvervoer ontstond. Het Air France-KLM aandeel noteert aan twee beurzen. Het gaat hierbij enerzijds om het ‘AF aandeel’ op de Euronext beurs en anderzijds om het ‘AFRAF aandeel’ op de NASDAQ. Het hoofdkantoor van de onderneming bevindt zich weinig verrassend in de bekende luchthaven ‘Charles de Gaulle’ in de Franse hoofdstad Parijs. Air France-KLM is een luchtvaartmaatschappij welke niet alleen instaat voor vracht-, maar ook voor passagiersvervoer.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Air France-KLM is ontstaan door een fusie van het Franse Air France en het Nederlandse KLM op datum van 30 september 2003. De fusie werd onderhandeld en aldus ook voltrokken door Leo van Wijk (voor KLM) en Jean-Cyril Spinetta (voor Air France). De holdingonderneming van Air France-KLM omvat in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet alleen maar de luchtvaartmaatschappijen KLM en Air France, maar ook verschillende regionale en budgetmaatschappijen. In eerste instantie werd er voor gekozen om de bekende namen van KLM en Air France nog tientallen jaren aan te houden vooraleer ze uiteindelijk zullen verdwijnen en aldus opgaan in één nieuwe, wereldbekende naam. De fusie zorgde er bovendien eveneens voor dat KLM min of meer werd geforceerd om toe te treden tot SkyTeam. Dit is een alliantie van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen waar ook Air France lid van is. Op 6 juni 2005 werd er bovendien ook voor gekozen om de zogenaamde frequent flyer programma’s van beide luchtvaartmaatschappijen samen te voegen. Zo ontstond ‘Flying Blue’.

In het jaar 2009 bleek er even interesse te zijn vanuit Air France-KLM om een meerderheidsbelang te nemen in de Tsjechische luchtvaartmaatschappij ‘Czech Airlines’. Deze interesse werd echter later dat jaar terug ingetrokken omdat er sprake zou zijn geweest van verslechterde, economische omstandigheden. Ook in 2009, meer bepaald in mei van dat jaar werd er een belangrijk samenwerkingsverband ondertekend tussen enerzijds Air France-KLM en anderzijds Delta Air Lines. De joint venture heeft als belangrijkste gevolg dat de zogenaamde ’trans-atlantische’ vluchten gecombineerd zullen worden uitgevoerd. Dit geldt bovendien ook voor de vluchten tussen Amsterdam en India evenals tussen Noord-Amerika en Tahiti. De joint venture is op deze manier goed voor zomaar even één vierde van de volledige capaciteit boven de Atlantische Oceaan.

Kerncijfers onderneming

Air France-KLM weet een jaaromzet te realiseren welke om en bij de 25 miljard euro is gelegen. De winst over het boekjaar bedroeg daarmee zo’n 1.155 miljoen euro. De volledige onderneming telt zo’n 99.400 medewerkers. Ondanks het feit dat er in het verleden verschillende jaren zijn geweest waarin er een beperkt dividend werd toegekend (gemiddeld tussen 0,15 & 0,58 euro) is dat inmiddels heel wat jaren niet meer het geval. De belangrijkste kosten voor de onderneming zijn niet alleen de personeelskost, maar ook de kostprijs voor brandstof. Air France-KLM heeft de mogelijkheid om zich op de termijnmarkt in te dekken tegen de hogere kerosinekosten, maar tegen de kostprijs van duurdere werknemers valt helaas weinig in te brengen. KLM, het Nederlandse onderdeel van de Air France-KLM onderneming is goed voor twee derde van de operationele winst van het bedrijf.

Strategische richting

Het valt op dat de winsten die worden gerealiseerd door de verschillende luchtvaartmaatschappijen binnen de Air France-KLM holdingonderneming aanzienlijk uit elkaar liggen. Daar waar KLM een gemiddelde winstmarge weet te realiseren van rond de 18 procent ligt deze bij Air France met 11 procent een behoorlijk stuk lager. Omwille van deze reden zal er in de (nabije) toekomst vooral de focus worden gelegd op een te realiseren winststijging binnen het gedeelte van de holdingonderneming welke toebehoort aan Air France. Anderzijds is het uiteraard wel zo dat er rekening dient te worden gehouden met het verschil in niet alleen belasting-, maar ook in regeldruk. Hoe dan ook blijkt het vast te staan dat de onderneming duidelijk meer wil gaan inzetten op de tak van Air France. Op welke manier het dat precies gaat doen zal de toekomst verder moeten uitwijzen. Mochten beide luchtvaartmaatschappijen binnen de holding daadwerkelijk een gelijkaardige winst weten te realiseren spreekt het voor zich dat dit het bedrijf op termijn een aanzienlijke boost kan geven.

Hoe aandelen van Air France-KLM kopen?

Ben je van plan om over te gaan tot Air France-KLM aandelen kopen? In dat geval kan dat gebeuren op verschillende manieren. In eerste instantie kan je natuurlijk op klassieke wijze investeren in deze aandelen waardoor je er volledig eigenaar van wordt. Dit zorgt er echter voor dat je de volledige actuele waarde van de aandelen dient te betalen. Instappen in Air France-KLM aandelen op deze manier is mogelijk via verschillende partijen zoals met name Binck Bank, Robeco evenals DeGiro. Wil je instappen met een kleiner budget? Dan zou je eventueel CFD’s kunnen overwegen. Een belangrijke en betrouwbare broker op dit vlak is Plus500. Op deze manier kan je zelfs met een kleiner budget een relatief grote positie innemen in Air France-KLM aandelen. Hou er wel rekening mee dat er aan investeren met CFD’s niet onaanzienlijke risico’s zijn verbonden.