Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De ASCX Index is de afkorting voor ‘Amsterdam Small Cap Index’. Het betreft hier de derde index van de Amsterdamse effectenbeurs. De index werd opgericht op 2 maart van het jaar 2005 en vormt een onderdeel van de Euronext beurs. De index vormt eigenlijk het kleine broertje van de AEX en bevat de aandelenfondsen naar omvang tussen 51 & 75. Het karakter van de index maakt ze toch populair bij beleggers die zich niet uitsluitend willen richten op de grote, vaak zeer internationaal gerichte namen die zijn terug te vinden in de AEX-index.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De ASCX Index is opgericht op 5 maart van het jaar 2005. Ze is opgericht als zogenaamde smallcap index welke beschikt over een duidelijk uitgangspunt. Het uitgangspunt van deze index is dan ook de verhandelbaarheid van een aandeel. De weging die plaatsvindt in de index wordt gerealiseerd aan de hand van de zogenaamde marktkapitalisatie of de beurswaarde waar een bedrijf over beschikt. Hierbij wordt steeds rekening gehouden met de zogenaamde ‘free float’. Geen enkel aandeel welke wordt opgenomen in de index kan beschikken over een grotere weging dan 15 procent van de index. Dit uiteraard op het ogenblik dat de gewichten worden vastgesteld. Er vindt op verschillende momenten van het jaar een zogenaamde herweging plaats. Dit gebeurt traditioneel gezien in de maanden maart, juli, september en december. De eerste effectieve handelsdag van het jaar na afloop van een verandering vindt plaats op de derde vrijdag van maart.

Het spreekt voor zich dat de exacte weging van de index dagelijks veranderingen vertoont. Dit is onder meer het gevolg van het feit dat aandelen die sterk zijn gestegen aan wegingspercentage winnen. Verder is het zo dat er verschillende, kleine aanpassingen plaats kunnen vinden. Dit kan gebeuren op tal van verschillende tijdstippen. Zo is het mogelijk dat er een aanpassing gebeurt op het ogenblik dat er bepaalde aandelen van de beurs verdwijnen. Dit is het geval op het ogenblik dat er bijvoorbeeld een overname heeft plaatsgevonden of wanneer er sprake is van een faillissement. Ook indien één van de bedrijven er voor heeft gekozen om een superdividend uit te keren zullen er kleine aanpassingen worden uitgevoerd. Standaard is het wel zo dat er in de ASCX index steevast 25 aandelen zijn terug te vinden.

Kerncijfers

De ASCX bestaat uit in totaal 25 ondernemingen die hun activiteiten ontplooien in verschillende sectoren. Globaal gezien gaat het hierbij om bedrijven die niet zo bekend zijn als degene die zijn terug te vinden in de AEX of de AMX. Dit neemt evenwel niet weg dat deze index het overwegen meer dan waard kan zijn om in te beleggen. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat deze kleinere aandelen veelal een aanzienlijk hoger rendement opleveren in vergelijking met de grote(re) aandelen. Dit heeft voor een groot deel te maken met de beperkte marktkapitalisatie waar de aandelen die deel uitmaken van deze index over beschikken. Een relatief neutraal bericht kan er dan ook reeds voor zorgen dat er een niet onaanzienlijke koersuitslag ontstaat. Hier moet je als belegger wel rekening mee houden.

Strategische richting

Het is moeilijk om te bepalen wat de strategische richting van de ASCX index precies zal zijn. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat de index in principe elke dag kan veranderen. Wil je optimaal kunnen inspelen op het toekomstig rendement van de ASCX index? In een dergelijke situatie kan het altijd de moeite waard zijn om goed de actualiteit te volgen. Bovendien kan het ook geen kwaad om je te verdiepen in de actuele cijfers (jaarverslagen, etc.) van de bedrijven wiens aandelen staan gelist in de index. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je nooit voor een  vervelende verrassing zal komen te staan. Op welke manier de ASCX index naar de toekomst toe zal evolueren blijft koffiedik kijken, maar dit gezegd zijnde is het wel zo dat er steeds aantrekkelijke, potentiële rendementen mee behaald kunnen worden. Dit maakt het voor elke belegger de moeite waard om te overwegen of hij of zij eveneens diens voordeel kan behalen met beleggen in de ASCX index of niet.

Hoe beleggen in ASCX?

Wil jij ook graag beleggen in ASCX? Dat is mogelijk op verschillende manieren. In eerste instantie kan je er voor kiezen om individueel in elk aandeel te investeren dat deel uitmaakt van deze index. Dat is voor veel beleggers niet zo interessant. Zij dienen hiervoor immers over een aanzienlijk budget te beschikken welke doorgaans niet zomaar voor handen is. Een andere mogelijkheid om te beleggen in de ASCX is door gebruik te maken van CFD’s. In dit geval speculeer je op de index in haar totaliteit waardoor je een veel beperkter budget nodig hebt. Spreekt beleggen in ASCX met CFD’s jou ook het meeste aan? Dan is het ongetwijfeld aan te raden om daarvoor een beroep te doen op een broker zoals Plus 500.