Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aegon was oorspronkelijk een Nederlandse onderneming. Ze werd opgericht in het jaar 1983 en is eigenlijk ontstaan door een fusie tussen AGO en Ennia. Het Aegon aandeel noteert aan de beurzen van de New York Stock Exchange en Euronext. Ze beschikt daar over de respectievelijke kenmerken AEG en AEGON. Ze maakt bovendien deel uit van de AEX-Index. Ondanks het feit dat Aegon toch één van ’s werelds grootste leveringsverzekeringen concerns is moet het gezegd dat haar aandeel op vlak van populariteit in de schaduw staat van menig aantal andere gelijkaardige aan de beurs genoteerde ondernemingen. Dit heeft echter vooral te maken met het ietwat gebrekkige communicatiebeleid welke ze hanteert. Net daar kunnen voor potentiële investeerders in Aegon aandelen echter interessante mogelijkheden liggen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Voor de oorsprong van het bedrijf Aegon moeten we terug naar het jaar 1983. Het was in dit jaar dat de fusie plaatsvond tussen de onderlinge AGO evenals de beursgenoteerde onderneming ‘Ennia’. Het hele proces voorafgaand aan de fusie nam ongeveer één jaar tijd in beslag. Een niet onbelangrijke hoeveelheid aan tijd waar daarbij besteed aan het vinden van de juiste naam voor het concern. Uiteindelijk werd er voor Aegon gekozen omdat er op deze manier een verwijzing kon worden gemaakt naar de vijf belangrijkste rechtsvoorgangers welke in AGO evenals Ennia zijn opgegaan. Het gaat hierbij om Algemeene Friesche, Eerste Nederlandsche, Groot-Noordhollandsche, Olveh evenals Nillmij.

De kredietcrisis die de wereld met verstomming sloeg in het jaar 2008 zorgde er voor dat Aegon in dat jaar zo’n slordige 750 miljoen non-voting securities uitgaf aan de Vereniging AEGON. Dit gebeurde tegen een kostprijs van 4 euro per stuk. Op haar beurt ontving deze vereniging (rekening houden met dezelfde voorwaarden evenals condities als bij Aegon het geval was) geld afkomstig van de Nederlandse overheid. Deze transactie beschikt over een totale waarde van om en bij de 3 miljard euro. De terugbetalingstermijn duurde uiteindelijk tot juni 2011. Toen maakte Aegon de laatste 1,125 miljard euro over aan de Nederlandse Staat waardoor ze vrij was van alle schuld.

Nadat haar schulden waren terugbetaald ging Aegon haar aandacht vestigen op mogelijkheden om een meer solide basis te creëren voor de toekomst. Het vond deze onder meer in de Amerikaanse pensioenmarkt. Door daar een participatie in te nemen zou de winstgevendheid van Aegon aanzienlijk kunnen toenemen. Het mooie aan deze business is namelijk dat ze niet alleen is gebaseerd op vaste kosten, bovendien is ze ook eenvoudig schaalbaar. Bij het toevoegen van extra pensioendeelnemers worden er dan ook niet meer kosten gemaakt, maar net meer winst gerealiseerd.

Kerncijfers onderneming

De jaaromzet van Aegon bedraagt zo’n 31,3 miljard euro waarvan er uiteindelijk 619 miljoen als winst kan worden bestempeld. Het bedrijf beschikt over een belangrijke participatie van 2,5 procent in de Amerikaanse pensioenmarkt waar ze de komende jaren op verder wil kunnen bouwen. Op moment van schrijven heeft de onderneming wereldwijd zo’n 28.300 medewerkers in dienst. De Aegon aandelen staan er verder om bekend slechts een beperkte uitbetaling op vlak van dividenden te realiseren. Gemiddeld ligt het totale dividend op jaarbasis dan ook tussen de 0,20 en 0,28 euro per aandeel.

Strategische richting

Eén van de belangrijkste pijnpunten van Aegon is dat ze eigenlijk nooit op een duidelijke manier heeft gecommuniceerd. Dit al helemaal niet over de toekomstplannen van de onderneming. Omwille van deze reden werd het aandeel gedurende een lange tijd gezien als een zogenaamde ‘value trap’. Toch heeft ze inmiddels een gedeeltelijke, strategische richting weten te bepalen waar ze waarschijnlijk op zal kunnen verder bouwen naar de toekomst toe. Aegon heeft er dan ook op een zeker ogenblik voor gekozen om haar pijlen te richten op de Amerikaanse pensioenmarkt. Deze beschikt namelijk over een waarde van om en bij de 15.000 miljard dollar. De waarde van de pensioenmarkt bestaat uit twee derde collectief en één derde individueel. Aegon wil graag mee kunnen profiteren van de enorme waarde die schuilgaat in deze markt waardoor ze er voor heeft gekozen om Mercer over te nemen. Deze overname heeft gezorgd voor een aandeel van 2,5 procent in de Amerikaanse markt voor collectieve pensioenen. Een verdere groei zou dan ook een bijzonder positief gevolg met zich meebrengen voor de winstgevendheid van Aegon.

Hoe aandelen van Aegon kopen?

Handelen in Aegon aandelen is op verschillende manieren mogelijk. Zo heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om zowel short als long te gaan waardoor je kan speculeren op beide mogelijke evoluties van de Aegon koers. Bovendien is het ook zo dat een investering in Aegon niet alleen kan gebeuren door het daadwerkelijk aankopen van de aandelen, je kan eveneens een positie nemen door gebruik te maken van zogenaamde CFD’s. In dit laatste geval heb je de mogelijkheid om een grotere participatie te doen in Aegon aandelen zonder dat je de volledige (aankoop)waarde van de aandelen ter beschikking dient te hebben. Indien je er voor kiest om een positie in te nemen in Aegon door middel van CFD’s kan je daarvoor een beroep doen op bijvoorbeeld Plus500. Wil je liever gewoon Aegon aandelen kopen? Dan zou je er voor kunnen kiezen om dit te doen bij bijvoorbeeld Binck Bank.