Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het Nederlandse bedrijf Bavaria wordt gevoerd door Swinkels Family Brewers. Het merk werd op de markt geïntroduceerd in het jaar 1924 door de gebroeders Frans, Piet en Jan. In eerste instantie werd het bedrijf opgericht als ‘Gebroeders Swinkels’. Op een zeker ogenblik werd er voor gekozen om het brouwhuis te verhuizen naar een nieuwe brouwerij. Vanaf dat ogenblik werd de naam ‘Bavaria’ aan het bedrijf gegeven. De naam betreft een verwijzing naar ‘Beiersch bier’. Dit is een bekende benaming voor bijvoorbeeld ondergistend of pilsener bier. Bavaria is één van de bekendste producenten op vlak van niet alleen bier, maar ook frisdrank. Op moment van schrijven is Bavaria niet beursgenoteerd. Dit neemt evenwel niet weg dat we je toch graag kennis willen laten maken met deze bijzondere, Nederlandse onderneming.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Eigenlijk gaat de geschiedenis van Bavaria veel verder terug in het verleden dan het officiële oprichtingsjaar van de onderneming 1925. In principe begon het bedrijf uit Lieshout, Noord-Brabant reeds in het jaar 1680 met het brouwen van bier. Dit zorgt er voor dat Bavaria zich één van de oudste familiebedrijven van Nederland mag noemen. Reeds vanaf haar oprichting heeft ze constructief aan de weg gebouwd. Niet alleen het assortiment met producten is stelselmatig toegenomen, dat geldt eveneens voor het marktaandeel waar het bedrijf over beschikt. Op moment van schrijven bestaat het aanbod van Bavaria uit vijf verschillende alcoholhoudende bieren. Het gaat hierbij niet alleen om de Bavaria Premium Pilsener, maar ook om de Bavaria Premium, de Bavaria Oud Bruin evenals de Bavaria Radler Grapefruit en de Bavaria Radler Lemon. Op een zeker ogenblik werd echter duidelijk dat er een niet onaanzienlijke doelgroep over het hoofd werd gezien. Vanaf dat ogenblik ging het idee spelen om ook alcoholvrije bieren op de markt te brengen.

Het eerste Bavaria alcoholvrij bier welke op de markt werd gelanceerd was de ‘Bavaria 0,0% Original’. Het succes van dit alcoholvrije bier zorgde er net als de verder evoluerende markt voor dat Bavaria er al snel voor koos om enkele varianten op de markt te brengen. Het ging hierbij om de Bavaria 0,0% Wit evenals de Fruity Rosé en de Radler Lemon varianten. Op deze manier werd in één klap een aanzienlijk grotere doelgroep bereikt waardoor ze ook haar marktpositie wist te versterken. De brouwerij achter Bavaria beschikt bovendien niet alleen maar over de Bavaria biersoorten. Ook andere merken behoren toe aan haar. Het gaat hierbij niet alleen om Swinckels, maar ook om Claro evenals Kroon. Bovendien is het ook zo dat de brouwerij over verschillende huismerken beschikt. Deze luisteren naar de namen Dors (gebrouwen door Jumbo), Keizerskroon (gebrouwen door Sligro Food Group) evenals Schultenbräu. Het brouwen van deze laatste gebeurt door Aldi.

Kerncijfers onderneming

De laatst bekende cijfers op moment van schrijven spreken over een omzet van 531 miljoen euro op jaarbasis. Van deze omzet was er 30,2 miljoen euro winst. Dit hoeft niet te verbazen, want Bavaria staat algemeen bekend als een financieel gezonde onderneming. Dit is het geval ondanks het feit dat het bedrijf op verschillende momenten in haar verleden aanzienlijke investeringen heeft moeten doen. Zo was er bijvoorbeeld de expansie van de brouwerij naar een gebouw van 75.000 kubieke meter. Met deze uitbreiding ging een investering gepaard van toen zo’n slordige 11 miljoen gulden. De capaciteit werd door deze riante investering echter wel uitgebreid tot zo’n 600.000 hectoliter op jaarbasis.

Strategische richting

Vanaf het jaar 2019 gaat Bavaria door het leven als ‘Swinkels Family Brewers’. De groep achter de merken van Bavaria, Palm evenals Rodenbach heeft besloten om haar naam te veranderen omwille van het feit dat de huidige benaming de verscheidenheid aan merken niet weet te dekken. Het bier welke naar haar oorspronkelijke stichter werd vernoemd blijft haar naam wel behouden. De keuze voor de naamsverandering is er één die weloverwogen is. De onderneming heeft bijvoorbeeld aangegeven dat elke brouwerij over diens eigen geschiedenis en karakter beschikt. Echter wordt de passie voor het bier, vakmanschap evenals een gezonde dosis ondernemersgeest door alle brouwerijen gedeeld. Omwille van deze reden moeten alle merken duidelijk gevoerd worden door één en hetzelfde bedrijf, maar wel mits behoud van hun eigen authenticiteit. Zo kan er constructief naar de toekomst toe verder worden gewerkt.

Hoe aandelen van Bavaria kopen?

Ben je geïnteresseerd in het kopen van Bavaria aandelen? Dan kan je er voor kiezen om dat te doen bij verschillende partijen. Op het ogenblik dat je Bavaria aandelen wil kopen is het vooral van belang om dat te doen via een betrouwbare partij. Enkele voorbeelden van dergelijke partijen zijn niet alleen Binck Bank en Robeco, maar ook DeGiro. Op het ogenblik dat je over net wat minder financiële middelen beschikt kan het eerder interessant zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s om te beleggen in Bavaria. Dergelijke CFD’s zijn potentieel interessante, maar wel risicovolle beleggingsproducten die een minder groot budget vereisen. Geef jij er de voorkeur aan om te beleggen in Bavaria met behulp van CFD’s? In dat geval kan je daarvoor gebruikmaken van de diensten van de CFD-broker Plus500.