Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

ASML is een Nederlands hightechbedrijf welke algemeen bekend staat als de belangrijkste leverancier van machines voor de zogenaamde halfgeleiderindustrie. Het gaat hierbij in het bijzonder om steppers en scanners welke worden ingezet voor het produceren van chips. Het merendeel van de klanten waar ASML over beschikt zijn dan ook niet zo verrassend chipproducenten. Het hoofdkantoor evenals het volledige bedrijvencomplex van ASML is terug te vinden in Eindhoven. Hier vindt niet alleen het onderzoek en de ontwikkeling, maar ook de assemblage plaats. Het bedrijf beschikt over meer dan 60 servicepunten die verspreid over 14 verschillende landen zijn terug te vinden. Het aandeel van ASML noteert zowel aan de NASDAQ als de Euronext beurs. Op beide beurzen beschikt ze over de ticker ‘ASML’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor het ontstaan van het bedrijf ASML moeten we terug naar het jaar 1984. Ze werd toen opgericht als een joint venture tussen ASM International evenals Philips. Het doel van deze joint venture was de lancering van de Philips Stepper (SIRE III). Een jaar later telde het bedrijf zo’n 100 werknemers en werd er voor gekozen om het hoofdkantoor in Veldhoven te betrekken. Bovendien werd er ook meteen internationaal gedacht met de opening van een kantoor in Tempe, Arizona. Het eerste systeem werd door ASML op de markt gebracht in 1986. Dit systeem luisterde naar de naam ‘PAS 2500’. Het betrof hier een g-line systeem welke gebruik maakte van UV-licht met en golflengte van 436 nm. De lancering van dit product betekende meteen ook de start van de samenwerking met het bedrijf Carl Zeiss AG. Twee jaar later zou de opvolger onder de naam ‘PAS 2500/40’ worden gelanceerd.

In de daarop volgende jaren verschenen er nog verschillende andere systemen van ASML op de markt tot Philips de tijd rijp vond om ASML naar de beurs te brengen. De beursgang bracht ook een enorme boost op vlak van productiecapaciteit met zich mee. Onder leiding van Willem Maris en Martin van den Brink verhoogde deze productiecapaciteit te Veldhoven dan ook met 100 procent. Drie jaar later zou het bedrijf de tweede plaats bekleden op de lijst met grootste chipmachineverkopers ter wereld. De aanzienlijk gestegen omzet maakte het voor ASML mogelijk om haar marktpositie verder te verstevigen. Het deed dit door in 1999 het Amerikaanse MaskTools aan te kopen. Het marktaandeel kwam daarmee op 37 procent te staan.

In 2001 koos Philips er naar aanleiding van de beslissing van ASML om de Japanse markt te betreden voor om haar aandeel in de onderneming terug te schroeven van 23 naar 7 procent. In november 2016 werd door ASML bekend gemaakt dat het voor de som van 1 miljard euro een minderheidsbelang zou nemen in Carl Zeiss SMT. Deze investering zorgt er voor dat ASML over een minderheidsbelang in de onderneming van 24,9 procent komt te beschikken.

Kerncijfers onderneming

ASML realiseert op jaarbasis een omzet van 9,053 miljard euro. Daarvan was ruim 2 miljard euro winst. De marktkapitalisatie van het bedrijf komt uit op een 70,4 miljard euro. Verspreid over de verschillende vestigingen van ASML zijn naar verwachting zo’n 16.640 werknemers actief. Bovendien zouden er ook stelselmatig tussen de 2.500 & 2.700 tijdelijke krachten actief zijn voor het bedrijf. ASML staat bekend als een solide bedrijf met een helder, financieel toekomstperspectief. Bovendien staat het bedrijf ook in de boeken als een onderneming die gemiddeld vrij lage dividend toekent aan haar aandeelhouders. Door de jaren heen bedroeg het dividend rendement ten opzichte van de actuele koers tussen de 0,40 en 0,92 procent.

Strategische richting

ASML hecht bijzonder veel waarde aan haar belangrijkste samenwerkingsverbanden. Ze zijn daarin namelijk een constructieve basis voor de toekomst. Dit geldt waarschijnlijk nog in het bijzonder voor het samenwerkingsverband tussen Imec en ASML. Zij maakten dan ook bekend om hun samenwerking nog verder uit te diepen. De eerste strategische richting die beide ondernemingen of instanties samen uit wensen te gaan is er voor te zorgen dat EUV-lithografie klaar kan worden gestoomd voor gebruik in de bredere chipsindustrie. Omwille van deze reden zou er dan ook door ASML voor worden gekozen om één van haar meest geavanceerde EUV scanners te installeren in de cleanroom van Imec in het Belgische Heverlee. Ook de oprichting van een nieuw onderzoekslabo in Veldhoven zou één van de belangrijkste doelen zijn voor de nabije toekomst.

Hoe aandelen van ASML kopen?

Geloof jij in de toekomst van ASML en zou je dan ook graag willen investeren in een bepaalde hoeveelheid aandelen van deze onderneming? Dat is mogelijk. Het aankopen van deze aandelen kan gebeuren bij verschillende partijen. Zo kan je er voor kiezen om gebruik te maken van de diensten die door Binck Bank worden aangeboden, maar kan je ook je aandelen aankopen bij bijvoorbeeld DeGiro. Ben jij iemand die het hogere risico van CFD’s niet schuwt en wil je dan ook graag middels een dergelijk beleggingsproduct speculeren op de koers van het ASML aandeel? In dat geval kan je daarvoor gebruikmaken van de broker Plus500.