Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Flow Traders is een zogenaamde ‘market maker’ welke is gevestigd in Amsterdam. Het gaat hierbij dus om een partij welke liquiditeit voorziet op de effectenmarkt. Dit kan worden gerealiseerd door het afgeven van bied- evenals laatprijzen. Het bedrijf vond haar oorsprong in het jaar 2004 en trok zelf naar de beurs op 10 juli 2015. Vanaf dat ogenblik staat ze dan ook genoteerd aan de Euronext Amsterdam. Daar beschikt ze over de ticker ‘FLOW’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Flow Traders werd opgericht in het jaar 2004. De oprichting gebeurde door Jan van Kuijk en Roger Hodenius. Als market market geeft het bedrijf bied- en laatprijzen af voor zogenaamde ETP’s. De volledig benaming hiervan is ‘Exchange Traded Products’. Het gaat hierbij eigenlijk om een soort van verzamelnaam voor indexproducten. Op dit vlak kan er worden gedacht in de richting van exchange-traded funds op met name effecten evenals grondstoffen. Het verschil waarvan sprake is tussen enerzijds de biedprijzen en anderzijds de laatprijzen is verantwoordelijk voor de realisatie van de winst die door Flow Traders kan worden gemaakt.

De handelaars die actief zijn voor Flow Traders ontvangen de zogenaamde ‘spread’. Het belangrijkste voordeel van deze werkwijze is dat het eigenlijk niet belangrijk is op welke manier deze spread tot stand komt. Of de koers nu omhoog of omlaag beweegt maakt dan ook eigenlijk geen verschil. Bij de aankoop en verkoop van ETP’s neemt Flow Traders meteen een tegenovergestelde positie in waardoor het zogenaamde koersrisico komt te verdwijnen. Flow Traders beschikt over de mogelijkheid om verder door te groeien ten gevolge van de groei in ETP’s evenals door marktaandeel te winnen ten opzichte van haar concurrenten.

Flow Traders trok op datum van 10 juli 2015 naar de beurs. Vanaf dat ogenblik noteert ze dan ook aan de Euronext Amsterdam. De aandelen werden in eerste instantie geplaatst tegen een koers van 32 euro per stuk. Dit bracht het totaal op zo’n slordige 1,5 miljard euro. Flow Traders koos er bewust voor om maximum 40 procent van het bedrijf naar de beurs te brengen. De twee oprichters kozen er beiden voor om een belang van ongeveer 6 procent te verkopen. Er werden daarvoor door Flow Traders geen nieuwe aandelen geplaatst. Dit zorgde er voor dat er van de opbrengst niets richting het bedrijf zelf vloeide.

Kerncijfers onderneming

De omzet welke door Flow Traders op jaarbasis wordt gerealiseerd bedraagt ongeveer 250 miljoen euro. Bij deze omzet bedroeg het bedrijfsresultaat 109,6 miljoen euro. Het nettoresultaat kwam daarmee op 91,9 miljoen euro te liggen. De belangrijkste kosten waar Flow Traders mee wordt geconfronteerd hebben duidelijk betrekking tot de personeelskost. Kenmerkend voor het personeel is dat ze een vast, laag salaris ontvangen welke wordt aangevuld met een aantrekkelijke bonus op het ogenblik dat de resultaten van het bedrijf goed zijn. Actueel zouden er 340 mensen werkzaam zijn voor Flow Traders.

Strategische richting

Flow Traders heeft eerder aangegeven dat het er werk van wil maken om haar positie op de Britse markt te verstevigen. De basis daarvoor werd gelegd in 2018 met de opening van een nieuw kantoor in de Engelse hoofdstad Londen. De opening van dat kantoor maakte deel uit van de expansiestrategie van Flow Traders. Deze strategie richt zich niet uitsluitend op de Engelse markt, maar ook op de markt van het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf heeft reeds op verschillende momenten in haar bestaan benadrukt om haar liquiditeitsvoorziening uit te breiden. De kans is dus groot dat de opening van het nieuwe kantoor in Londen nog maar het begin is. De internationale expansie van het bedrijf zal zich dan ook waarschijnlijk doorzetten.

Naast bovenstaande heeft Flow Traders reeds aangegeven dat het zich actief wil gaan bezighouden met de handel in fondsen die zijn gebaseerd op cryptocurrencies. Het zou daarbij in het bijzonder gaan om fondsen gebaseerd op Bitcoin en Ethereum. Deze beslissing is opvallend, niet in het minst omdat de Nederlandse toezichthouder op moment van schrijven duidelijk (nog) geen fan is van deze digitale valuta’s. Toch is dit een interessante keuze van Flow Traders. De enorme koersschommelingen waardoor cryptomunten zich kenmerken maakt ze namelijk tot een zeer lucratief beleggingsproduct voor de onderneming. Het is dan ook zeker niet uit te sluiten dat Flow Traders hier naar de toekomst toe nog meer op gaat inzetten.

Hoe aandelen van Flow Traders kopen?

Wil je graag Flow Traders aandelen kopen? Dan spreekt het voor zich dat je daarvoor een beroep zal willen doen op betrouwbare brokers. Wat dit betreft kan je er voor kiezen om de aandelen te kopen via niet alleen Binck Bank, maar ook DeGiro evenals Robeco. Ben je een kleinere belegger? In dat geval kan het mogelijks interessant zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Het gaat hierbij wel om volatiele beleggingsproducten, maar ze maken het wel mogelijk om grotere posities in te nemen met een kleiner budget. Wil je graag beleggen in Flow Traders met een beperkt budget en wil je graag gebruikmaken van CFD’s? In dat geval kan je daarvoor gebruikmaken van de mogelijkheden van bijvoorbeeld CFD-broker Plus500!