Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het beursgenoteerde bedrijf Altice is actief op vlak van telefonie en kabel. Het werd opgericht in het jaar 2002 en is door het uitvoeren van tal van verschillende overnames uitgegroeid tot één van de grootste telecom- en kabelbedrijven van Europa en de Verenigde Staten. Het aanbod met producten van het bedrijf omvat niet alleen vaste en mobiele telefonie, maar ook internet evenals digitale televisie. Haar aandeel noteert aan de Euronext beurs als ‘ATC’. De belangrijkste reden waarom Altice er voor koos om zich op de beurs te laten noteren is terug te vinden in de op die manier toenemende financiële flexibiliteit die het mogelijk maakt om strategische overnames te kunnen uitvoeren.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Altice werd opgericht in het jaar 2002 door Patrick Drahi. Pas 12 jaar later, meer bepaald in januari 2014 koos de onderneming er voor om naar de beurs te trekken. Zo gezegd zo gedaan en al snel was de notering aan de Euronext Amsterdam beurs een feit. De beursgang paste volledig in het plan van Altice om door middel van strategische overnames haar marktpositie verder te versterken. Ze heeft dit toekomstplan ook meteen kracht bijgezet, want het duurde niet langer vooraleer de eerste overnames zich aandienden. In amper vijf jaar tijd deed de onderneming dan ook 13 overnames. Eén van deze overnames had betrekking tot het Franse bedrijf ‘Numericable’ waarna ook een meerderheidsbelang in SFR werd verkregen. In december van het jaar 2014 werd nog een belangrijke, lokale speler overgenomen, namelijk Portugal Telecom. Tegelijkertijd werd er voor gekozen om Cabovisão af te stoten en te verkopen aan Apax Partners.

Het jaar 2015 was een belangrijke voor Altice, niet in het minst omdat de aandelenstructuur van het bedrijf op de schop ging. In deze periode werden namelijk zogenaamde A aandelen en B aandelen geïntroduceerd. De beide type aandelen onderscheiden zich ten opzichte van elkaar door middel van het (ontbreken van) het stemrecht dat er aan verbonden is. Personen die houder zijn van A aandelen hebben stemrecht terwijl dat niet geldt voor personen die houder zijn van B aandelen. Dit was een meesterlijke zet van de oorspronkelijke oprichter van het bedrijf om zijn grip op Altice te versterken. Next Alt SARL is  de grootste aandeelhouder met een aandelenbelang van een duizelingwekkende 58 procent. Hiermee beschikt ze over zomaar even 90 procent van het stemrecht.

Het steeds verder groeiende marktaandeel in de Verenigde Staten heeft er voor gezorgd dat Altice bekend maakte in 2017 een aparte beursnotering aan te vragen voor haar Amerikaanse activiteiten. Altice USA werd op die manier een feit en was eigenlijk een samensmelting van enerzijds Cablevision Systems en anderzijds Suddenlink. Altice USA staat genoteerd aan de New York Stock Exchange en heeft de ticker ‘ATUS’.

Kerncijfers onderneming

De verschillende acquisities die door Altice zijn gebeurd heeft er door de jaren heen voor gezorgd dat de omzet sterk is toegenomen. De zogenaamde EBITDA-marge is de voorbije jaren ook vrij stabiel gebleven rond de 40 procent van de omzet. De nettoresultaten laten op hun beurt dan weer wel aanzienlijke schommelingen zien. Bovendien zijn deze schommelingen lang niet altijd positief. Dit is in het bijzonder te wijten aan het feit dat er een groot aantal verschillende leningen zijn afgesloten om de vele overnames te kunnen financieren. Aan het einde van het jaar 2017 was er bijvoorbeeld sprake van 50 miljard euro aan schulden. De gemiddelde omzet ligt op jaarbasis rond de 23,5 miljard euro.

Strategische richting

De strategische richting die door Altice is bepaald heeft in het bijzonder betrekking tot het verwerven van (extra) rechten op bijvoorbeeld populaire sportevenementen. In het verleden heeft ze zich hier reeds nadrukkelijk op toegelegd met als resultaat het verkrijgen van de rechten van bijvoorbeeld de UEFA Champions League evenals de Engelse Premier League. Echter is het algemeen bekend dat de vraag naar dergelijke rechten en bijgevolg ook de onderlinge concurrentie bijzonder groot is. Het bedrijf heeft in ieder geval kenbaar gemaakt er werk van te zullen maken om de belangrijkste licenties in portefeuille te proberen houden in de komende jaren en dat ook in verschillende landen. In het bijzonder in Frankrijk staat Altice er om bekend enkele zeer lucratieve licenties in handen te hebben.

Hoe aandelen van Altice kopen?

Ben jij van plan om te investeren in Altice aandelen? Dan is het mogelijk om daarvoor een beroep te doen op de diensten van verschillende brokers. Het Altice aandeel is een vrij populair aandeel waardoor je de mogelijkheid hebt om in te stappen middels verschillende partijen. Denk op dit vlak niet alleen aan Binck Bank, maar bijvoorbeeld ook aan DeGiro evenals aan Robeco. Heb je geen groot budget voor handen waardoor je niet zomaar over wil gaan tot het aankopen van de aandelen, maar wil je graag posities innemen door middel van zogenaamde CFD’s? In dat geval is het de moeite waard om daarvoor te kijken naar een partij als Plus500.