Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Er voor kiezen om te investeren in ArcelorMittal betekent dat je investeert in ’s werelds grootste producent op vlak van staal. Ze is dan ook goed voor een productie van om en bij de 97 miljoen ton staal op jaarbasis. Het aandeel van ArcelorMittal noteert aan de Euronext Amsterdam beurs waar ze deel uitmaakt van de zogenaamde Amsterdam Exchange Index. ArcelorMittal is een bedrijf welke is ontstaan door een fusie die heeft plaatsgevonden tussen enerzijds Arcelor en anderzijds Mittal Steel. Het wordt aanzien als een solide onderneming welke steevast probeert om in een vroeg stadium aanzienlijke en doelgerichte investeringen te doen met het oog op de toekomst.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

ArcelorMittal is een bedrijf welke is gevormd door de fusie van Mittal Steel en Arcelor. Reeds voor de fusie mocht Mittal Steel zich reeds ’s werelds grootste staalbedrijf noemen. Zij is op haar beurt ontstaan door de overname van een niet onaanzienlijk aantal kleine(re) staalbedrijven uit verschillende landen. Op het ogenblik van de fusie met Arcelor was ze al goed voor staalfabrieken die waren terug te vinden in niet minder dan 17 verschillende landen. Het ging daarbij onder meer om China, de Verenigde Staten, Mexico, Canada, Polen evenals Tsjechië, Macedonië, Kazachstan en Oekraïne.

Arcelor op haar beurt ontstond eveneens uit een fusie in het jaar 2002. De fusie waaruit ze is geboren was deze tussen het Franse bedrijf Usinor, de Luxemburgse onderneming Arbed en het Spaanse Aceralia. Ondanks het feit dat Arcelor in eerste instantie zeker het potentieel had om uit te groeien tot ’s werelds grootste staalbedrijf moet ze eigenlijk steeds genoegen nemen met de tweede plaats in de wereldranglijst. Dit was iets waar het bedrijf zich maar moeilijk bij kon neerleggen. Op het ogenblik dat de fusie op tafel kwam te liggen met Mittal moest het bestuur daar dan ook eigenlijk niet lang over nadenken.

In het jaar 2011 werd er door ArcelorMittal vervolgens voor gekozen om de roestvrije staaldivisie genaamd Aperam als een afzonderlijk onderdeel naar de beurs te brengen. Dit onderdeel van het bedrijf beschikt over verschillende, eigen fabrieken die zijn gelegen in landen als Frankrijk, België en Brazilië. De opsplitsing kwam er uiteindelijk in het bijzonder als gevolg van de slechte markt voor roestvast staal. Bovendien was er ook nog de bestaande overcapaciteit. Bij de beursgang van Aperam zorgden de ruim 75 miljoen aandelen er voor dat het zich meteen tot één van de grotere fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs mocht noemen.

Kerncijfers onderneming

ArcelorMittal is goed voor een jaaromzet van 63,6 miljard dollar. De laatste bekende gerealiseerde winst op jaarbasis bedroeg iets minder dan 8 miljard. Hier stond een productie van ongeveer 92,5 miljoen ton tegenover. De onderneming stelt verder 209.404 mensen te werk. Ruim 40 procent van deze werknemers zijn actief in Europa. De marktkapitalisatie wordt geschat op zo’n 61,6 miljard euro. Het gemiddelde dividend welke door ArcelorMittal wordt toegekend aan haar aandeelhouders is gelegen rond de 1,50 procent. Dat is hoger dan het gemiddelde dividendrendement welke binnen de metaalsector kan worden genoteerd. Deze is namelijk slechts gelegen op een summiere 1 procent.

 Strategische richting

ArcelorMittal heeft aangegeven dat het in de (nabije) toekomst hoofdzakelijk wil blijven investeren in infrastructuur. Daarbij wordt er vooral gekeken in de richting van nieuwe ovens. Onder meer in België heeft het bedrijf een dergelijke, nieuwe oven geïnstalleerd in het Gentse havengebied. Met behulp van zo’n oven kan er een soort van superstaal worden geproduceerd. Toen ze daartoe de eerste superoven in gebruik nam ging het volgens ArcelorMittal om een absolute wereldprimeur. Een dergelijke oven maakt het onder meer mogelijk om zogenaamde Fortiform-onderdelen te produceren. Deze zijn tussen de 10 en 20 procent lichter in vergelijking met de varianten in gewoon staal. Dit is één van de richtingen waar het bedrijf duidelijk naar de toekomst toe verder op wil gaan inzetten.

Hoe aandelen van ArcelorMittal kopen?

Ben je van plan om te investeren in ArcelorMittal aandelen? Dan is het mogelijk om dat te doen op verschillende manieren. In eerste instantie spreekt het voor zich dat je als belegger de mogelijkheid hebt om deze aandelen daadwerkelijk aan te kopen. Dit doe je door een beroep te doen op brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank of DeGiro. Ook Robeco kan een prima alternatief vormen voor jouw investering(en) in ArcelorMittal aandelen. Je dient er wel rekening mee te houden dat het aankopen van aandelen van dit bedrijf bij voorkeur gebeurt in iets grotere hoeveelheden. Dit betekent dat je voor jouw investering ook een niet onaanzienlijk bedrag voor handen moet hebben. Het kan ook anders.

Je kan er immers eveneens voor kiezen om te speculeren op de ArcelorMittal koers door te beleggen middels zogenaamde CFD’s. Wat dit betreft is Plus500 een uitstekende partij. Ze staat dan ook niet alleen bekend om haar gebruiksvriendelijke platform, maar ook om de lage kosten die ze aanrekent aan haar klanten. Speculeren op de koers van ArcelorMittal middels CFD’s brengt wel risico’s met zich mee waar je aandachtig voor dient te zijn.