Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Boskalis is een Nederlandse onderneming welke zich tot één van ’s werelds grootste baggermaatschappijen mag rekenen. In het bijzonder richt Boskalis zich op landaanwinning evenals het aanleggen en onderhouden van havens en vaarwegen. Ook de bescherming van kusten en oevers is een belangrijke taak van het bedrijf. In principe heeft Boskalis er voor gekozen om haar activiteiten onder de verdelen in drie verschillende aandachtsgebieden. Het gaat hierbij om baggeren en inland infra, offshore energy evenals towage & salvage. Het aandeel van Boskalis noteert aan de Euronext beurs en heeft de ticker ‘BOKA’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor de oprichting van Boskalis moeten we terug in de tijd naar het jaar 1910. In die tijd werd het bedrijf opgericht door drie Sliedrechtse baggeraars. Ze beschikte op dat ogenblik over de naam ‘Fa. Kraaijeveld en Van Noordenne’. In de jaren 30 werd er voor gekozen om de VOF om te zetten naar een NV. Later zou vervolgens de naam ‘NV Baggermaatschappij Bos & Kalis’ worden aangenomen. Met de oprichting van de Westminster Dredging Company in het jaar 1933 wordt een lucratieve twee thuismarkt gerealiseerd. Een belangrijke mijlpaal voor Boskalis werd uiteraard bereikt in het jaar 1971. Het was namelijk toen dat haar aandelen werden genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Zeven jaar later zou het bedrijf ook het predicaat Koninklijk ontvangen. Ondanks de enorme groei Boskalis doormaakte ging het toch even bijna fout. In het midden van de jaren tachtig kwam de onderneming dan ook in zwaar vaarwater terecht en balanceerde ze even op de rand van het faillissement. Dit had alles te maken met een uitblijvende betaling voor grote werkzaamheden welke waren verricht in Argentinië.

In de jaren negentig gebeuren er door Boskalis verschillende overnames. Bovendien verwerft het bedrijf eveneens een belang in de Archirodon Group. Het belang spreekt op een waarde van 40 procent. In november 2014 werd door het bedrijf aangekondigd dat het een aandelenbelang zou gaan nemen in Fugro van zo’n 15 procent. In maart van 2015 werd dat aandeel verhoogd naar 25,1 procent, maar in december 2016 deed het bedrijf plots heel wat aandelen van de hand. Daardoor zakte haar belang in Fugro naar 9,4 procent. Boskalis gaf bovendien meteen aan dat het ook een verdere verkoop van haar belang in het bedrijf niet kon uitsluiten. In december 2015 sloegen Boskalis en Kotug de handen in elkaar en werd er voor gekozen om de havensleepdiensten van beide bedrijven te bundelen. Vervolgens zouden beide bedrijven een belang toegekend krijgen van 50 procent in Kotug Smit Towage. In 2016 kondigde Boskalis tot slot ook de overname aan van de baggeractiviteiten van het Duitse Strabag. Het personeel evenals het materiaal van Strabag Wasserbau werden overgenomen voor een bedrag van 70 miljoen euro.

Kerncijfers onderneming

Boskalis is goed voor een jaaromzet van 2,337 miljard euro. Daarmee wist ze een winst te realiseren van 150,5 miljoen euro. Wanneer de kerncijfers van het bedrijf uit het verleden worden bekeken valt daarbij vooral het jaar 2016 op. In dat jaar liet het bedrijf dan ook een buitengewone last optekenen van zomaar even 840 miljoen euro voor belastingen. Het ging hierbij om 365 miljoen euro als waardevermindering van de schepen evenals zo’n 380 miljoen euro aan goodwill. Tot slot was er ook nog sprake van 90 miljoen euro op het Smit Lamnalco onderdeel. Wanneer deze last er niet was geweest zou de winst van het bedrijf over dat jaar nog op 276 miljoen zijn uitgekomen in plaats van het opgetekende verlies van 563,7 miljoen.

Strategische richting

Eén van de belangrijkste veranderingen welke Boskalis wil gaan doorvoeren heeft betrekking tot haar transportactiviteiten. Zo heeft het bedrijf aangekondigd dat het zal stoppen met haar transportactiviteiten in het lage segment. Naar eigen zeggen zou het uiteindelijk stopzetten van deze activiteit het bedrijf 397 miljoen euro kosten. Het zou dan in het bijzonder gaan om het zogenaamde ‘commodity transport’. Het bedrijf is van mening dat er weinig waarde aan kan worden toegevoegd terwijl de marges ook flinterdun zijn. In het bijzonder ondervindt Boskalis problemen door Aziatische concurrentie evenals overcapaciteit. Bijgevolg heeft Boskalis aangegeven zich in het bijzonder te willen gaan richten op het hogere segment. Voor het stopzetten van de activiteiten in het lagere segment is een aanzienlijke afschrijving op goodwill en schepen vereist. Op deze manier komt men dan ook tot het eerder vernoemde aanzienlijke kostenplaatje van 397 miljoen euro. Toch zou deze keuze een constructieve basis met zich mee kunnen brengen voor de toekomst en dat is natuurlijk waar het om draait.

Hoe aandelen van Boskalis kopen?

Ben jij geïnteresseerd in Boskalis aandelen kopen? Dan zou je daarvoor een beroep kunnen doen op brokers zoals bijvoorbeeld DeGiro evenals Binck Bank. Een andere mogelijkheid is kiezen voor een partij zoals Robeco. Wil je graag beleggen in Boskalis, maar moet je het stellen met een enigszins beperkter budget? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat het interessanter kan zijn om gebruik te maken van zogenaamde CFD’s. Deze maken het mogelijk om zelfs met kleine bedragen grote(re) posities in te nemen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat CFD’s volatiele beleggingsproducten zijn. Beleggen in Boskalis met CFD’s kan onder meer gebeuren via de bekende CFD-broker Plus500.