Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

BAM, voluit de ‘Koninklijke BAM Groep NV’ is een bouwconcern welke beschikt over tien werkmaatschappijen die actief zijn verspreid over vijf Europese thuismarkten. Bovendien oefent ze haar activiteiten ook uit binnen diverse markten wereldwijd. BAM is niet alleen verantwoordelijk voor de initialisatie, de ontwikkeling en de bouw, maar ook voor het onderhoud van projecten op vlak van wonen, werken, transport evenals recreatie. Ondanks het feit dat de onderneming oorspronkelijk reeds werd opgericht in het jaar 1869 ging ze tot het jaar 1992 door het leven als ‘Bataafsche Aanneming Maatschappij’. Het BAM-aandeel noteert aan de Euronext beurs onder de ticker ‘BAMNB’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De oprichting van BAM vond plaats op 12 mei 1869. Het was toen dat Adam van der Wal er voor koos om een timmerwerkplaats te openen in Groot-Ammers. Uiteindelijk zou diens zoon Jan er voor kiezen om het bedrijf over te nemen aan het einde van de negentiende eeuw. Door deze overname wist het bedrijf haar activiteiten uit te breiden naar Vlaardingen evenals Den Haag. Hier zou hij zich uiteindelijk definitief gaan vestigen. In het jaar 1926 kwam ook de zoon van Jan, Joop bij hem in dienst. Dit zorgde er meteen voor dat de bedrijfsnaam werd veranderd in Fa. J. van der Wal en Zoon. Eén jaar later werd er voor gekozen om het bedrijf om te zetten in een naamloze vennootschap waarbij er een nieuwe naamswijziging werd doorgevoerd. Vanaf dat ogenblik zou de onderneming door het leven gaan als ‘N.V. Bataafsche Aanneming Mij van Bouw- en Betonwerken v/h Firma J. van der Wal en Zoon’. Omdat dit een behoorlijke mond vol was stond het bedrijf vanaf dit moment eigenlijk bekend als ‘BAM’.

De groei die BAM had doorgemaakt zorgde er voor dat ze er in het jaar 1959 voor koos om naar de beurs te trekken. Vanaf dat ogenblik was het bedrijf beursgenoteerd in Amsterdam. In 1973 werd de nieuwe bedrijfsnaam ‘BAM Holding N.V.’ in het leven geroepen. Naar aanleiding van het 125-jarige bestaan van het bedrijf kreeg het bedrijf op 12 mei 1994 de mogelijkheid om het predicaat Koninklijke aan haar benaming toe te voegen. De groei die BAM in de daarop volgende jaren wist te realiseren was vooral het gevolg van de vele overnames die ze in de planning had staan. In 1988 werd er bijvoorbeeld voor gekozen om de Uitvoering divisie over te nemen van het concern ‘Verenigde Bedrijven Bredero’. In 2002 volgde een nieuwe opvallende overname toen het bedrijf bekend maakte dat ze de BAM-NBM aandelen van de Hollandse Beton Groep over had genomen van de Spaanse Grupo Dragados.

Kerncijfers onderneming

Volgens de laatste cijfers weet BAM een jaaromzet te realiseren van zo’n 6.976 miljoen euro. Het nettoresultaat komt daarmee uit op zo’n 48,8 miljoen euro. De orderportefeuille zou alles samen goed zijn voor een waarde van 10.200 miljoen euro. Opvallend is wel dat de evolutie van het aantal werknemers door de jaren heen een niet onaanzienlijke daling vertoont. Daar waar het bedrijf in 2008 bijvoorbeeld nog 28.544 werknemers in dienst had was dat aantal tegen het jaar 2016 reeds gezakt naar 19.486 werknemers. Dit zal ongetwijfeld ook wel deels te maken hebben met het feit dat BAM er in het jaar 2012 voor koos om ingenieursbureau ‘Tebodin’ te verkopen aan het Duitse ‘Bilfinger Berger’. De verkoop werd afgesloten voor een bedrag van 145 miljoen euro.

Strategische richting

BAM heeft er voor gekozen om zich te gaan richten op duurzamer bouwen of renoveren. Dit heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. Daarnaast lijkt het er naar uit te zien dat het bedrijf ook steeds vaker eigen middelen investeert in de projecten die ze realiseert. Zo raakte in 2018 nog bekend dat banken er niet om stonden te springen om de Zeesluis IJmuiden mee te financieren. Om het project niet naar de prullenmand te moeten verwijzen koos BAM er uiteindelijk voor om de 80 miljoen uit eigen zak te betalen. Daarnaast lijkt het er ook naar uit te zien dat BAM zich (nog) meer gaat focussen op het onderhouden van waterwegen. Zo raakte reeds bekend dat Van den Herik samen met BAM het Amsterdam-Rijnkanaal gaat onderhouden. Dit geldt niet alleen voor het Amsterdam-Rijnkanaal, maar ook voor bijvoorbeeld het Merwedekanaal evenals het Lekkanaal. Rijkswaterstaat heeft na afloop aangegeven dat het deze combinatie heeft gekozen op basis van de aanwezige expertise. Dergelijke contracten zijn interessant voor BAM omdat ze enige zekerheid bieden binnen de middellange termijn.

Hoe aandelen van BAM kopen?

Wil je graag aandelen van BAM kopen? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat dit kan gebeuren via verschillende partijen. Zo is er niet alleen de mogelijkheid om de aandelen te kopen via DeGiro, maar wat bovendien ook te denken van Robeco evenals Binck Bank? Voor kleinere investeerders kan er dan weer worden gekeken in de richting van bijvoorbeeld CFD’s. Dergelijke beleggingsproducten staan er om bekend toegankelijk te zijn voor beleggers met een beperkter budget, maar zijn ook risicovol. Wil je graag instappen in BAM met behulp van CFD’s? Dan is het altijd interessant om daarvoor gebruik te maken van de broker Plus500!