Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Heineken is een bekende, Nederlandse multinational die deel uitmaakt van de bier- en drankensector. De onderneming is actief in maar liefst 190 verschillende landen. Op moment van schrijven is het zo dat Heineken NV eigenaar is van ruim 300 biermerken. Dit zorgt er voor dat het totale biervolume van de onderneming uitkomt op een slordige 218 miljoen hectoliter. Hiermee is Heineken één van ’s werelds grootste brouwerijen op deze planeet. Bovendien is het zo dat Heineken zich eveneens ’s werelds grootste producent van cider mag noemen. De productie hiervan gebeurt verspreid over 140 brouwerijen die zijn terug te vinden in 71 verschillende landen. Het Heineken aandeel kopen is mogelijk aan de Euronext beurs en wordt daar verhandeld onder de ticker HEIN.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis van het bedrijf

Het bedrijf Heineken werd opgericht in het jaar 1864, meer bepaald op 15 februari. Het was de toen 22-jarige Gerard Adriaan Heineken die er voor koos om de brouwerij genaamd ‘De Hooiberg’ te kopen in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. In het jaar 1867 werd er voor gekozen om uit te wijken naar de op dat ogenblik bestaande stadsrand. De nieuwbouw die voor Heineken werd aangewend bevond zich vanaf dat ogenblik op de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. De fabriek beschikte ook over een eigen café genaamd ‘De Vijfhoek’. Het embleem van dit café is tot op de dag van vandaag nog steeds in het logo van Heineken terug te vinden. In het jaar 1873 werd er voor gekozen om de brouwerij over te hevelen van de Heineken & Co naar een nieuwe daarvoor opgerichte vennootschap. Het ging daarbij om ‘Heineken’s Bierbrouwerij Maatschappij’ waar ook de uit Rotterdam afkomstige brouwerij d’Oranjeboom een bepaalde hoeveelheid aan aandelen in bezat. In het jaar 1889 kwam Heineken als merk extra in de spotlight te staan. Het was namelijk in dat jaar dat Nederland namens het bedrijf een ‘Grand Prix Paris’ won op de Wereldtentoonstelling in Parijs.

Een belangrijk moment voor het merk brak aan in het jaar 1968. Het was in dat jaar dat Heineken er voor koos om een fusie aan te gaan met haar op dat ogenblik belangrijkste concurrent, namelijk het Amsterdamse Amstelbier. In Zoeterwoude werd in het jaar 1975 een grote, nieuwe brouwerij opgericht met een volledig nieuw hoofdkantoor op Nederlandse bodem. De Amstelbrouwerij werd gesloten in het jaar 1980 waarna er voor werd gekozen om de productie te verplaatsen naar Zoeterwoude en ‘s-Hertogenbosch. Er werd daarna voor gekozen om de Amsterdamse Heineken Brouwerij te sluiten in het jaar 1988. In het jaar 1989 besluit Heineken om de Limburgse brouwerij Brand over te nemen waardoor ze uitgroeit tot de grootste speler op de Nederlandse biermarkt.

Het was uiteindelijk Gerard Adriaan Heinekens kleinzoon, namelijk Alfred Henry die er voor heeft gezorgd dat de brouwerij internationaal verder kon worden uitgebreid. Toen Freddy Heineken in het jaar 2002 kwam te overlijden werden de belangen geërfd door Charlene de Carvalho-Heineken. Daarmee werd zij de nieuwe grootaandeelhoudster van de Heineken Holding. Zowel de aandelen van de Heineken Holding NV als die van Heineken NV staan genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. De koers van het Heineken NV aandeel weegt overigens ook mee in de koers van de AEX.

Kerncijfers onderneming

De marktkapitalisatie waar het bedrijf Heineken over beschikt bedraagt op moment van schrijven zo’n 44,1 miljard euro. Volgens de laatste cijfers was er sprake van een jaaromzet binnen de onderneming van 22,5 miljard euro. Deze omzet leverde uiteindelijk een winst op van 3,9 miljard euro. Op moment van schrijven geldt dat Heineken actief is in ruim 190 verschillende landen. Dat is indrukwekkend, zeker als we weten dat er eigenlijk slechts 195 landen op onze planeet bestaan. Het bedrijf Heineken NV is bovendien eigenaar van 300 verschillende biermerken. Dit zorgt er voor dat ze gemiddeld op jaarbasis over een totaal biervolume beschikt van zo’n 218 miljoen hectoliter. Hiermee mag Heineken zich tot ’s werelds grootste brouwerijen rekenen. Dit onder andere na het Belgische Anheuser-Busch InBev.

Met een indrukwekkende cider-product verspreid over 140 brouwerijen in 71 landen mag Heineken zich bovendien ook op moment van schrijven ’s werelds grootste ciderproducent noemen. Ongeveer 50 procent van de gerealiseerde omzet gebeurt in Europa. De onderneming beschikt verder over een personeelsbestand bestaande uit 80.000 werknemers.

Van de gemiddeld 218 miljoen hectoliter aan bier wordt er door het bedrijf zo’n 80 miljoen in Europa verkocht. Ongeveer 27 miljoen vindt haar weg naar de Aziatische markt. Natuurlijk is Heineken voor de onderneming één van de belangrijkste merken. Toch heeft het door de jaren heen een goede spreiding in haar portefeuille weten aan te brengen. Naast Heineken zelf vertegenwoordigt ook het Amstel bier een niet onbelangrijk marktaandeel voor het bedrijf. Andere merken die eveneens toebehoren tot de portefeuille van het bedrijf luisteren naar namen zoals onder meer:

  • Sol;
  • Desperados;
  • Murphy’s;
  • Brand;
  • Union;

Op de Aziatische markt geniet vooral het merk Tiger van een aanzienlijke populariteit. Het bedrijf Heineken is zoals eerder reeds aangegeven ook niet alleen maar eigenaar van verschillende biermerken. Daarnaast is het namelijk eveneens de eigenaar van diverse cidermerken. Het gaat hierbij om merken zoals Strongbow, Jillz en Apple Bandit. Tot slot is de onderneming eveneens eigenaar van Vrumona in Bunnik. Deze produceert allerhande frisdranken waarvan de bekendste natuurlijk Pepsi is. Ook SiSi en Sourcy worden hier evenwel geproduceerd.

Strategische richting

De strategische richting die geldt voor het bedrijf Heineken is er één die er voornamelijk in bestaat om meer marktaandeel te veroveren door het uitvoeren van doelgerichte overnames. Dit is een gunstige strategie gebleken voor het bedrijf die eigenlijk reeds heel wat jaren wordt toegepast. In het jaar 2008 kozen Heineken en het Deense Carlsberg er bijvoorbeeld voor om het Schotse Scottish & Newcastle over te nemen. Met deze overname ging een bedrag gepaard van zo’n slordige 7,8 miljard Engelse pond. Heineken betaalde voor de overname 45,5 procent van het verschuldigde bedrag. Het restant werd betaald door de Deense brouwerij. Door deze overname verkreeg Heineken de activiteiten van S&N in het Verenigd Koninkrijk en in landen zoals Finland, Portugal, Ierland en India. Dit zorgde er voor dat op die manier verschillende merken aan haar portefeuille konden worden toegevoegd. Het ging daarbij om merken als onder andere Foster’s Lager en Beamish. Natuurlijk zijn er daarnaast ook nog de merken Strongbow en Kingfisher.

Aan het begin van het jaar 2010 vond nog een belangrijke overname plaats. Toen nam Heineken de bierafdeling over van het Mexicaanse FEMSA. De overname gebeurde in ruil voor een economisch belang van 20 procent van aandelen van Heineken. De overname bracht echter nog een belangrijk resultaat met zich mee. Zo verkreeg Heineken op die manier ook de resterende 83% van de bieractiviteiten in Brazilië die het nog niet eerder in bezit had. Het hoeft niet gezegd te worden dat Heineken er op deze manier in slaagde om haar marktpositie in deze twee toch wel uitermate belangrijke biermarkten te verstevigen.

Door de jaren heen volgden er ook nog heel wat andere overnames waarbij ook de Aziatische markt steeds meer in het vizier werd genomen. In augustus 2018 werd door Heineken bijvoorbeeld nog bekend gemaakt dat ze een aandelenbelang van 40 procent had aangekocht in het Chinese bedrijf CRH Beer. Het is de moedermaatschappij van de Chinese onderneming die het resterende belang van 60 procent aanhoudt. Heineken betaalde voor de aankoop van het aandelenpakket een slordige 2,7 miljard euro.

De verwachting is dat Heineken ook richting de toekomst aan bovenstaande strategie zal vasthouden. Door de jaren heen is ze dan ook erg lucratief gebleken waarbij Heineken haar wereldwijde marktaandeel structureel wist uit te breiden. Bovendien kan er worden vastgesteld dat er ook stelselmatig meer pubs in de portefeuille van Heineken worden opgenomen. Ook op dat vlak is de verwachting dat er in de komende jaren nog nieuwe namen in diverse landen (maar vooral in het Verenigd Koninkrijk) zullen worden toegevoegd.

https://www.youtube.com/watch?v=uO65ksRfGX0

Hoe aandelen van Heineken kopen?

Het is op verschillende manieren mogelijk om te speculeren op de aandelenkoers van het bedrijf Heineken. In eerste instantie kan je Heineken aandelen kopen. Dit kan je doen bij verschillende brokers die hun diensten aanbieden op de Nederlandse markt. Heineken aandelen kopen kan onder meer gebeuren bij brokers zoals DeGiro, maar ook bij bijvoorbeeld Binck Bank. Voor allebei deze brokers geldt dat ze er om bekend staan zeer betrouwbaar te zijn. Bovendien beschikken ze ook beiden over een gebruiksvriendelijk platform. Dit zorgt er voor dat Heineken aandelen kopen voor elke belegger op een eenvoudige manier mogelijk is.

Het spreekt uiteraard voor zich dat niet iedereen zomaar over de mogelijkheid beschikt om grote bedragen te beleggen in Heineken aandelen. Dat hoeft ook niet. Een eventueel alternatief kan zijn om door middel van zogenaamde CFD’s te gaan speculeren op de koers van het Heineken aandeel. Dit is mogelijk door gebruik te maken van een CFD-broker als Plus500. Ook voor deze CFD-broker geldt dat ze een gebruiksvriendelijk platform heeft en door de jaren heen een uitstekende reputatie heeft opgebouwd. Indien je dus met andere woorden graag wil speculeren op de koers van het Heineken aandeel met behulp van een CFD is Plus500 zeker een interessante broker te noemen om gebruik van te maken.