Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De Ahold Delhaize aandelen noteren aan de Euronext beurs als AD. Het betreft hier de aandelen van de bekende, Nederlandse naamloze vennootschap Ahold Delhaize welke onder meer over de bekende supermarkten Albert Heijn evenals Delhaize beschikt. Ze exploiteert niet alleen in Europa, maar ook in de Verenigde Staten en in Indonesië. De Ahold Delhaize aandelen zijn het gevolg van een fusie die in 2015 werd aangekondigd tussen de Delhaize Groep en Albert Heijn en uiteindelijk in 2016 werd voltrokken. Door deze fusie heeft het concern het vierde grootste supermarkt-marktaandeel van Europa weten te verkrijgen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Aan de basis van de huidige Ahold Delhaize onderneming ligt Albert Heijn. Het was namelijk deze houdstermaatschappij welke er voor koos om in het jaar 1973 haar naam te veranderen in ‘Ahold’. In de jaren ’70 koos Ahold voor een internationalere aanpak waardoor ze er voor koos om uit te breiden naar landen als Spanje en de Verenigde Staten. Na een groot boekhoudschandaal welke in 2003 aan het licht kwam was er duidelijk nood aan een nieuwe wind in de onderneming. Bovendien waren er ook verschillende acties vereist om de onderneming terug op de rails te krijgen. In november 2006 kondigt Ahold dan ook de resultaten van een strategische evaluatie van de bedrijfsactiviteiten aan. In het bijzonder werd er in deze periode door Ahold voor gekozen om zich toe te leggen op de opbouw evenals de versterking van de merken. Daarnaast zou er een verbeterd product- evenals dienstenaanbod worden gerealiseerd en zou ze ook haar prijspositie binnen de markt onder de loep nemen. Uiteindelijk zou Ahold er in 2012 voor kiezen om voor 350 miljoen euro de online winkelgigant Bol.com aan te kopen.

In juni van het jaar 2015 raakte bekend dat er een fusie in de planning staat tussen Ahold en de Delhaize Groep. Op papier werd er vanaf het begin duidelijk gesteld dat het zou gaan om een fusie tussen gelijke partijen, maar dat vertaalde zich niet in een gelijkmatige verdeling van de aandelen, in tegendeel. In totaal ontvingen de aandeelhouders van het oorspronkelijke Ahold dan ook 61 procent van de aandelen terwijl de resterende 39 procent de richting uit ging van de Delhaize aandeelhouders. Op deze manier werd er ook voor gekozen om de juridische entiteit Delhaize volledig op te laten gaan in Ahold. De fusie heeft als gevolg gehad dat er een gloednieuw supermarktconcern ontstond welke zich de vierde grootste mag noemen van Europa. Ook in de Verenigde Staten is de keten goed voor een aantrekkelijke vijfde plaats.

Kerncijfers onderneming

Ahold Delhaize weet een pro forma omzet te realiseren van 62,69 miljard euro op jaarbasis. De operationele marge bedraagt pro forma 3,9 procent. Het betreft hier uiteraard de cijfers van alle markten samen. In Nederland weet Ahold Delhaize gemiddeld een jaarlijkse omzet neer te zetten van zo’n 13,67 miljard. Het dividendrendement tot dusver is gelegen tussen de 3,09 en 3,29 procent op jaarbasis. In principe is het zo dat Ahold Delhaize telkens in de maand januari de cijfers bekend maakt van het laatste kwartaal van het voorgaande jaar evenals de totale balans opmaakt. Het duurt evenwel doorgaans nog tot februari vooraleer ook het dividend wordt bekend gemaakt voor het voorgaande jaar.

Strategische richting

Ahold Delhaize heeft er bewust voor gekozen om vrij snel op de kar van online shopping te springen. Dit heeft ook zeker haar vruchten afgeworpen. Ahold Delhaize maakte in het verleden dan ook reeds bijzonder aantrekkelijke cijfers bekend voor wat haar online omzet betrof. Dit heeft grotendeels te maken met het feit dat de keten niet alleen online producten aanbiedt onder de noemer van Albert Heijn en Delhaize, maar ook Bol.com evenals Peapod (Verenigde Staten) zijn merken die aan de keten toebehoren. Het is de bedoeling om ook naar de toekomst toe een stevige focus op online winkelen te blijven behouden en daarbij de voordelen voor de klant zo optimaal mogelijk naar voor te laten komen waaronder gratis verzending en uiteraard ook recht op retour. De keten verwacht binnen enkele jaren dan ook zonder al teveel problemen voor meer dan 5 miljard euro aan online verkopen af te handelen.

Hoe aandelen van Ahold Delhaize kopen?

Het feit dat de Ahold Delhaize keten bestaat uit een groot aantal vaste waarden zorgt er voor dat veel mensen vertrouwen hebben in de toekomst van het concern. Betekent dit dat jij er eveneens aan denkt om te investeren in Ahold Delhaize aandelen? In dat geval kan je er voor kiezen om gewoon de aandelen aan te kopen, maar je hebt eveneens de mogelijkheid om in te stappen door middel van zogenaamde CFD’s. In het laatste geval kan dit gebeuren bij een partij zoals met name Plus500. Deze staat er niet alleen om bekend over een uitstekend, gratis testplatform te beschikken, daarnaast brengt ze ook geen commissie in rekening. Wil je toch liever niet investeren door middel van CFD’s, maar wel gewoon de aandelen aankopen? In dat geval is dit mogelijk bij bekende en betrouwbare brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank, Robeco evenals DeGiro.