Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

AkzoNobel is een Nederlandse multinational welke bekend staat om haar activiteiten op vlak van verven evenals lakken. Bovendien wist ze eveneens bekendheid te verwerven op vlak van specialistische chemicaliën. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Het AkzoNobel aandeel noteert als AKZA aan de Euronext beurs en als AKZOY aan de NASDAQ beurs. Sinds haar ontstaan door de fusie tussen de Algemene Kunstzijde Unie (AKU) en de Koninklijke Zout Organon in 1962 heeft de onderneming een aanzienlijke sprong gemaakt. Ze is op dit ogenblik dan ook actief in meer dan 80 landen.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De basis voor de huidige onderneming van AkzoNobel werd duidelijk gelegd in het jaar 1969 met de fusie tussen de Algemene Kunstzijde Unie en de Koninklijke Zout Organon. Het is deze fusie die het bedrijf haar eerste stevige boost heeft gegeven. Op dat moment was er dan ook reeds sprake van meer dan 100.000 werknemers wereldwijd. De fusie was bovendien ook het startschot voor het afstoten van niet alleen bedrijven en merken, maar ook producten die eigenlijk niet (meer) aansloten bij het concept van AKZO zoals de onderneming na de fusie in 1969 werd gedoopt. In eerste instantie was het de bedoeling van het bedrijf om zich te specialiseren in de farmaceutische industrie. Later zouden echter vooral coatings (en dus verf) de kernactiviteit gaan vormen. De huidige naam ‘AkzoNobel’ werd gevormd in het jaar 1994. De naam werd aan de onderneming toegekend nadat de overname van Nobel Industries door AKZO was voltrokken.

AkzoNobel verwierf haar status als grootste producent van coatings ter wereld in het jaar 1998. Deze status verkreeg ze na de overname van het Britse Courtaulds. In eerste instantie werd er nog voor gekozen om de benaming van het bedrijf van elkaar te schrijven als ‘Akzo Nobel’. Pas in het jaar 2008 werd de naam uiteindelijk als één geheel geschreven. Deze wijziging ging bovendien ook gepaard met de introductie van een nieuw logo. Een opmerkelijke keuze vond plaats in december van het jaar 2012. Toen maakte AkzoNobel bekend dat het de ‘Decorative Paints’ activiteiten in Noord-Amerika zou gaan verkopen aan PPG Industries. Deze activiteit was een jaar eerder nochtans goed voor een omzet van niet minder dan 1,5 miljard dollar. Op dat ogenblik bedroeg haar aandeel in de totale omzet van de onderneming dan ook 7 procent. Uiteindelijk betaalde PPG Industries zo’n 1,05 miljard euro dollar voor de overname. Verschillende overnamepogingen vanuit PPG Industries voor AkzoNobel bleven in de daarop volgende jaren onbeantwoord.

In maart 2018 werd er voor gekozen om de chemietak van AkzoNobel te verkopen aan The Carlyle Group evenals het in Singapore gevestigde GIC. De twee investeringsmaatschappijen samen betaalden voor de overname een bedrag van een slordige 10,1 miljard euro. De splitsing zou een rechtstreeks gevolg geweest zijn van de vijandige overnamepogingen van PPG die hebben plaats gevonden in 2017. De verkoop van de chemietak van de onderneming bracht in totaal zo’n 7,5 miljard euro op.

Kerncijfers onderneming

AkzoNobel weet een omzet te realiseren van ongeveer 14,75 miljard euro. Van deze omzet wordt 832 miljoen euro bestempeld als pure winst. De marktkapitalisatie bedraagt 18,4 miljard euro. In totaal zijn er meer dan 45.000 werknemers aan de slag voor het bedrijf waarvan naar verwachting zo’n 5.000 in Nederland. De globale omzet van het bedrijf wordt voor twee derde gerealiseerd door de verkoop van verf en coatings. De rest komt uit de verkoop van specialistische chemicaliën. Het gedeelte aan omzet die door de onderneming in Nederland wordt gedraaid wordt niet hoger geschat dan 5 procent. De Europese markt zou in haar totaliteit wel goed zijn voor ruim 40 procent van de totale omzet van AkzoNobel.

Strategische richting

Het afstoten van haar chemietak heeft er voor gezorgd dat AkzoNobel terug over extra financiële middelen beschikt om een nauwkeurig toekomstplan op touw te zetten. Daarbij lijkt de belangrijkste prioriteit te gaan naar het uitbreiden van haar wereldwijde distributienetwerk. Dit werd in het bijzonder duidelijk met de overname van de Maleise multinational ‘Colourland Paints’. De overname bleek voor AkzoNobel in het bijzonder interessant te zijn omdat de onderneming distribueert naar zomaar even meer dan 1.000 verschillende verfhandels. De overname zorgt er voor dat AkzoNobel toegang krijgt tot een fijnmazig distributienetwerk waarmee meer dan waarschijnlijk de toon gezet is voor de toekomst.

Hoe aandelen van AkzoNobel kopen?

Zou je graag willen investeren in het bedrijf AkzoNobel? In dat geval is het een goed idee om daarvoor te kijken in de richting van de aandelen die door het bedrijf worden uitgegeven. Het aankopen van deze aandelen is mogelijk bij verschillende gespecialiseerde brokers. Het gaat hierbij om bekende namen uit de beleggerswereld waaronder Binck Bank en DeGiro. Het is echter vanzelfsprekend dat niet iedereen zomaar een even groot budget beschikbaar heeft om te investeren in aandelen. Geldt dat ook voor jou en schuw je een extra risico niet? Dan zou je er eveneens voor kunnen kiezen om te kijken naar zogenaamde CFD’s die worden aangeboden door Plus500. Deze CFD’s maken het mogelijk om met een beperktere inbreng een grotere participatie te doen in het bedrijf AkzoNobel.