Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Avantium is een bekende, Nederlandse onderneming welke noteert aan de Euronext beurs. De onderneming is ontstaan in het jaar 2000 als spin-off van het bekende energieconcern Shell. Het hoofdkantoor is terug te vinden in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, maar daarnaast beschikt het bedrijf ook nog over een fabriek in Delfzijl. Er zijn plannen om ook een tweede fabriek te openen, al zou er daarvoor naar een locatie buiten de Nederlandse landsgrenzen worden gekeken. De fabriek zou in het Belgische Antwerpen komen te staan waardoor een samenwerking met BASF tot de mogelijkheden zou behoren. Het aandeel van Avantium noteert aan de Euronext beurs en heeft daar de ticker ‘AVTX’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor de oprichting van de onderneming moeten we terug naar het jaar 2000. In principe is Avantium een soort van spin-off van het bekende Shell. In de daarop volgende jaren werd er hard aan de weg getimmerd waardoor de onderneming uiteindelijk in het jaar 2017 haar beursdebuut maakte. Ze deed dit op de Amsterdamse effectenbeurs. In het jaar 2016 werd er voor gekozen om een joint-venture op te richten samen met BASF. De joint-venture kreeg de naam ‘Synvina’. Dit nieuwe bedrijf zou in 2018 starten met het bouwen van een bioplasticfabriek in Antwerpen. De bouw liep in eerste instantie echter vertraging op waardoor het project nu naar alle verwachting afgerond kan zijn in 2023 of 2024. Er wordt verwacht dat de fabriek ongeveer 50.000 ton FDCA zal kunnen produceren. Het betreft hier een belangrijke grondstof voor PEF. Avantium heeft in 2018 eveneens een zogenaamde pilot-bioraffinaderij opgestart. Dit gebeurde op het ‘Chemie Park Delfzijl’.

In de door Avantium opgerichte pilot-bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl worden houtsnippers omgezet naar grondstoffen. Deze kunnen vervolgens door gebruik te maken van het zogenaamde Zambezi-proces worden gebruikt in de chemische industrie. De houtsnippers worden aangeleverd door Staatsbosbeheer. Ondanks het feit dat er in eerste instantie werd verwezen naar het Zambezi-proces is de technologie inmiddels omgedoopt tot ‘DAWN Technology’. Daarnaast beschikt Avantium over een samenwerkingsverband met niet alleen AkzoNobel, maar ook RWE en Chemport Europe voor de realisatie van de eerste commerciële fabriek welke gebruik maakt van deze technologie in Delfzijl.

Kerncijfers onderneming

De omzet die door Avantium op jaarbasis wordt gerealiseerd bedraagt zo’n 12.652 miljoen euro. Daarvan is er 16,76 miljoen euro winst. De actuele marktkapitalisatie van Avantium zou 82,89 miljoen euro bedragen. Er wordt in principe door het bedrijf geen dividend uitbetaald aan haar aandeelhouders. Uiteraard is het mogelijk dat men hier naar de toekomst toe verandering in zal brengen, maar de voorgaande jaren was dat eigenlijk nooit het geval. De nadruk ligt daarmee duidelijk op het financieel sterker maken van het bedrijf waardoor ze zich binnen de sector zo optimaal mogelijk kan presenteren.

Strategische richting

In 2018 werd door Avantium bekend gemaakt dat het zich zou gaan richten op de productie van bioplastic. De voorbije jaren is er hier heel wat om te doen geweest waardoor Avantium meteen kort op de bal heeft trachten te spelen. Dat heeft geloond, want vanuit verschillende markten komt er heel wat interesse in het product. De bioplastic flessen zijn bovendien niet het enige product waar mensen interesse in tonen, ook verschillende andere initiatieven van Avantium lijken goed te scoren. De speciale petflessen worden in ieder geval vervaardigd uit planten en beschikken over de bijzondere eigenschap dat ze in principe blijvend gerecycleerd kunnen worden. De flessen zouden bovendien niet alleen gunstig zijn voor het milieu, daarnaast zouden ook de verbeterde stevigheid en houdbaarheid van de flessen een extra interessant voordeel zijn. Volgens Avantium is het dan ook niet alleen mogelijk om bestaande plastic flessen te vervangen door het bioplastic, maar zouden ook blikjes op deze manier de wereld uit geholpen kunnen worden. Het bedrijf ziet dit als één van de belangrijkste producten voor zowel de nabije als de verdere toekomst. Het is dan ook niet meer dan logisch dat ze in de komende jaren daarop zal gaan verder bouwen. Dit wordt ongetwijfeld een belangrijk product voor de toekomst van deze Nederlandse onderneming.

Hoe aandelen van Avantium kopen?

Zou je graag willen beleggen in Avantium? In dat geval kan je dit op twee verschillende manieren doen. In eerste instantie is het natuurlijk mogelijk om te investeren in Avantium door het kopen van haar aandelen. Wanneer deze manier van beleggen jouw voorkeur wegdraagt is het mogelijk om daarvoor een beroep te doen op een partij zoals bijvoorbeeld Binck Bank, Robeco of DeGiro. Het moet echter gezegd dat traditioneel beleggen in aandelen niet voor elke belegger is weggelegd. Dit niet in het minst omdat je daar vaak een niet onaanzienlijk bedrag voor, voor handen dient te hebben. Betekent dit dat jij als kleine(re) belegger niet kan beleggen in Avantium? Uiteraard niet. Er bestaat namelijk ook nog zoiets als zogenaamde CFD’s. Het gaat hierbij om beleggingsproducten die specifiek in het leven zijn geroepen voor kleinere investeerders. Zij kunnen door gebruik te maken van deze CFD’s alsnog speculeren op de koers van het bedrijf waar ze interesse in hebben. Lijkt dit jou ook wel wat? Beleggen met CFD’s kan onder meer met behulp van de CFD-broker Plus500!