Aperam
Aperam mag zich de op vijf na grootste roestvaststaalproducent op deze planeet noemen. Het bedrijf heeft verschillende fabrieken in niet alleen België en Frankrijk, maar ook in Brazilië. In totaal zouden naar verwachting zo’n 10.000 mensen werkzaam zijn voor het bedrijf. Aperam bindt in Europa de strijd aan met andere producenten van roestvast staal. De belangrijkste concurrenten zijn het Finse Outokumpu en het Spaanse Acerinox. Het aandeel van Aperam noteert aan de Euronext beurs en beschikt over de ticker ‘APAM’. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Luxemburg.
Geschiedenis bedrijf
Aperam was in eerste instantie een onderdeel van ’s werelds grootste staalproduct, namelijk ArcelorMittal. Deze laatste koos er echter voor om Aperam af te stoten aan het begin van het jaar 2011. Bijzondere aandacht gaat uit naar de Braziliaanse faciliteiten van Aperam. Deze hebben in het bijzonder betrekking tot Aperam South America welke voorheen door het leven ging als ‘Acesita’. Deze onderneming werd in het jaar 1992 geprivatiseerd door de Braziliaanse overheid. Vervolgens ging ze in 1998 over in de handen van Usinor waardoor ze uitgroeide tot een subdivisie van het bedrijf ArcelorMittal in 2007. Dat bleef ze tot Aperam vanaf het jaar 2011 zelfstandig door het leven ging en ook haar eigen beursnotering kreeg. Interessant om weten voor (potentiële) investeerders is dat een significant aandeel van het bedrijf in handen bleef van de Mittal familie. Bij het afstoten van het bedrijf was dat nog zomaar even 40,83 procent. Dit heeft uiteraard alles te make met de gelijkaardige dienstverlening van het bedrijf.
Ondanks het feit dat de markt voor roestvast staal in eerste instantie zich vooral op lokaal niveau manifesteerde is ze door de jaren heen, ongetwijfeld mede door toedoen van Aperam uitgegroeid tot een absolute wereldmarkt. Daar waar in eerste instantie de resultaten van Aperam nog werden meegedeeld in euro is dat op vandaag niet langer het geval. Op het ogenblik dat de cijfers bekend worden gemaakt gebeurt dit nu steeds in Amerikaanse dollar. Voor Aperam is vooral de grondstof nikkel van groot belang. De actuele marktprijs waar dit metaal over beschikt is dan ook voor een niet onaanzienlijk deel verantwoordelijk voor de kostprijs van de roestvaste eindproducten die Aperam op de markt brengt.
Aperam heeft er voor gekozen om haar activiteiten onder te verdelen in drie verschillende divisies. Het gaat hierbij om de divisies Stainless & Electrical Steel, Services & Solutions en Alloys & Specialties. De eerste divisie richt zich op het produceren van roestvast staal. Dit is ook meteen de grootste activiteit welke deel uitmaakt van de onderneming. De divisie die luistert naar de naam ‘Services & Solutions’ staat garant voor de verdere bewerking van het roestvast staal. Op deze manier ontstaat een product welke aansluit op de wensen en verwachtingen van de klant. In totaal heeft Aperam niet minder dan zes verschillende productie locaties. Vijf van deze locaties bevinden zich in Europa terwijl er ook één is gevestigd in Brazilië. De enige fabriek op moment van schrijven van de ‘Alloys & Specialties’ bevindt zich in ‘Imphy’. Het is niet duidelijk of er snel meerdere fabrieken voor deze visie zullen bijkomen.
Kerncijfers onderneming
Aperam realiseert een jaaromzet van meer dan 5 miljard dollar. Dit brengt het bedrijfsresultaat op 447 miljoen dollar en het nettoresultaat op 361 miljoen. De meest recente cijfers op vlak van verkoopvolume bedragen 1.936.000 ton. De gemiddelde verkoopprijs zou 2.525 Amerikaanse dollar per ton bedragen. Het bedrijf Aperam is eigenlijk een afsplitsing van die andere bekende staalgigant genaamd ‘ArcelorMittal’. Ze wordt sinds januari 2011 genoteerd aan verschillende effectenbeurzen. Het gaat hierbij om de beurzen van Amsterdam, Luxemburg en Parijs. Aperam is sinds maart 2017 terug te vinden in de Belgische BEL 20 aandelenindex. Dit maakt ze tot één van de belangrijkste aandelen binnen de leidende index voor Euronext Brussel.
Strategische richting
Aperam is actief binnen de markt voor roestvrij staal. Dit betekent dat ze zich in een uitdagende markt bevindt welke te kampen heeft met een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan uitdagingen. Onder meer Goldman Sachs liet zich eerder al negatief uit over de prijzen van roestvrij staal. Dit heeft onder meer te maken met de goedkoper wordende prijzen voor de ruwe materialen. Deze hebben er op hun beurt voor gezorgd dat de kostprijs van roestvrij staal aanzienlijk onder druk is komen te staan. Het is dan ook niet zo vreemd dat Aperam heeft aangegeven vooral hier op te zullen gaan focussen. Hoe het bedrijf precies van plan is om dat te doen blijft koffiedik kijken.
Hoe aandelen van Aperam kopen?
Wil je graag Aperam aandelen kopen? Dat kan! Op deze manier kan je als belegger mee helpen bouwen aan de toekomst van deze onderneming. Investeren in de aandelen van Aperam is bovendien mogelijk via verschillende partijen. Het gaat hierbij in eerste instantie om de bekende partij voor beleggers ‘Binck Bank’, maar wat verder ook te denken van DeGiro evenals Robeco? Geef je er eerder de voorkeur aan om te investeren door middel van CFD’s? In dat geval leent het populaire platform van Plus500 zich daar weer uitstekend voor.