Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Op het ogenblik dat je wil beginnen met beleggen heb je ongetwijfeld al heel wat informatie doorgenomen. Deze informatie zou moeten duidelijk gemaakt hebben welke risico’s je loopt door te beleggen, maar ook welk potentieel er aan verbonden is. Om er zeker van te zijn dat je geen valse start maakt hebben wij nog 5 praktische tips op een rijtje gezet die in het bijzonder voor de beginnende belegger een zeer interessante meerwaarde kunnen betekenen.

DEGIRO beleggen

Tips belegger 1: Bedenk hoelang je, je geld kan missen

Beleggen doe je altijd met geld dat je kan missen. Vrees je dat je door het doen van een bepaalde belegging aan het einde van de maand een aantal facturen niet zal kunnen betalen? Wacht dan bij voorkeur tot op het ogenblik dat je wel echt geld over hebt. Veel mensen willen namelijk vooral op korte termijn geld verdienen met hun belegging (en wie wil dat nu niet?), maar de realiteit is dat je vaak ettelijke jaren nodig hebt om tot een aantrekkelijk rendement te komen. De gemiddelde termijn voor een interessante belegging in beleggingsproducten zoals aandelen en obligaties bedraagt dan ook niet voor niets vijf jaar.

Tip beleggers 2: Neem niet meer risico dan waar je, je goed bij voelt

De enorme rendementen die vaak worden gepresenteerd bij verschillende beleggingsproducten zien er uiteraard fantastisch uit, maar je kan er gerust vanuit gaan dat er ook een stevig risico aan verbonden is. Bovendien voelen veel beleggers zich op een bepaald ogenblik sterk aangetrokken tot beleggingsproducten die vooral op de korte termijn zeer winstgevend kunnen zijn, net omdat ze bijvoorbeeld hun kapitaal niet lang kunnen missen. Beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s kan dan een interessante optie zijn, maar let op, je kan in een mum van tijd ook heel wat geld verliezen.

Tip 3: Informeer je goed vooraleer te beleggen

Kennis is wijsheid, alweer een spreekwoord dat haar raakvlak kent met beleggen. Vooraleer een bepaalde belegging te doen is het altijd van cruciaal belang om je goed in te lichten. Informeer je niet alleen over de werking van het beleggingsproduct van je keuze, maar kijk bijvoorbeeld ook in de richting van de achterliggende sector en markt. Heb je het gevoel dat je geen voldoende kennis hebt van één van deze zaken? Dan is de belegging die je wil doen waarschijnlijk niet zo interessant als je op het eerste zicht zou vermoeden.

Ervaren beleggers geven dan ook vaak als belangrijke tip aan beginners mee om te investeren in producten en sectoren waar ze oprecht in geïnteresseerd zijn. Deze interesse zal er namelijk automatisch voor zorgen dat je bijvoorbeeld de actualiteit zal volgen. Dat is vaak erg belangrijk, want bepaalde gebeurtenissen kunnen met name de koers van een aandeel aanzienlijk beïnvloeden. Door te investeren in een sector waar je zelf heel wat van kent zal je merken dat beleggen niet alleen nog leuker, maar ook nog winstgevender zal worden.

Tip 4: Wees je bewust van de kosten die beleggen met zich meebrengt

Het rendement dat je wordt aangeboden op een bepaalde belegging is altijd een bruto rendement. Dit betekent dat er nog heel wat kosten van afgetrokken dienen te worden. Afhankelijk van de gekozen belegging zijn er diverse kosten die je als belegger zal moeten betalen. Denk op dit vlak niet alleen aan de prijs voor het kopen en verkopen van het beleggingsproduct, maar ook aan bijvoorbeeld het bewaarloon dat van toepassing kan zijn. Van zeer groot belang op dit vlak is om er rekening mee te houden dat deze kosten niet zijn vastgesteld. In de praktijk loont het dan ook altijd de moeite om even een vergelijking uit te voeren tussen de kosten bij de verschillende aanbieders van beleggingsproducten.

Net omwille van het feit dat er aan beleggen kosten zijn verbonden is het belangrijk om geen aandelen te kopen wanneer je slechts over een zeer klein budget beschikt. De kosten liggen dan in verhouding met het geïnvesteerde bedrag immers vaak veel te hoog. Op deze manier wordt het dan ook behoorlijk lastig om een degelijk rendement te kunnen behalen op je investering. Wil je toch echt gaan beleggen met een beperkt bedrag en zou je graag tegelijkertijd ook het risico nog een beetje willen beperken? In dat geval is gespreid instappen in een beleggingsfonds voor jou misschien wel een interessant alternatief.

Tip 5: Anticipeer zo snel mogelijk op opportuniteiten

Het meeste voordeel doe je door zo efficiënt mogelijk in te spelen op opportuniteiten. Vroeger was het zogenaamde koersrisico dan ook een doorn in het oog van veel beleggers. Zij konden namelijk niet anders dan hun orders doorgeven via de telefoon of fax, maar het risico bestond dat de koers in tussentijd alweer was veranderd. Tegenwoordig is dit eigenlijk niet langer een probleem. Het feit dat beleggers tegenwoordig gebruikmaken van realtime software zorgt er namelijk voor dat een order per direct kan worden verwerkt. Ben je ergens onderweg en doet er zich een opportuniteit voor? Dan kan de handige app die door verschillende brokers wordt aangeboden wellicht een interessante oplossing bieden.