Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De tijd dat er op de markt slechts een handvol verschillende brokers terug te vinden waren behoort inmiddels reeds definitief tot het verleden. Het sterk toegenomen aanbod met brokers heeft zowel iets positiefs als iets negatiefs met zich meegebracht. Uiteraard is de onderlinge concurrentiedruk toegenomen waardoor brokers zichzelf als het ware keer op keer hebben moeten heruitvinden. Daar staat tegenover dat het vooral voor de beginnende belegger vaak niet bepaald eenvoudig is om de voor hem of haar beste broker te kunnen vinden. Ondervindt jij daar ook de nodige moeilijkheden mee? Dan kan de informatie op deze pagina jouw helpen om de beste broker voor de beginnende belegger te vinden.

DEGIRO beleggen

Een overzichtelijke website is eigenlijk een must

Een eerste vereiste waar de beste broker voor de beginnende belegger aan dient te voldoen heeft betrekking tot de website waar gebruik van wordt gemaakt. Voor het merendeel van de beginnende beleggers is het dan ook in de praktijk van zeer groot belang dat alles er overzichtelijk uitziet. Enkel en alleen een overzichtelijke website zorgt er voor dat je een goed beeld kan krijgen van niet alleen de diverse beleggingsproducten die er worden aangeboden, maar ook van de kosten waar je bij stil moet blijven staan. Vooraleer een beroep te doen op een bepaalde broker voor beginnende beleggers is het dus altijd een goed idee om je even te verdiepen in de informatie die precies op de website in kwestie wordt aangeboden.

Door je te verdiepen in de website van de broker zal je meteen ook heel wat verschillende zaken te weten komen. Eén van de eerste dingen die je duidelijk gemaakt zullen worden zijn aan welke voorwaarden je als belegger bij de broker in kwestie dient te voldoen. Het gaat hierbij concreet om de voorwaarden zoals hieronder aangegeven:

  1. Heb je de mogelijkheid om aanspraak te maken op een welkomstaanbieding?
  2. Wat is het minimumbedrag waar je rekening mee moet houden om te beleggen?
  3. Welke kosten worden er precies aan je in rekening gebracht?

Bovenstaande drie zaken zijn stuk voor stuk zeer belangrijke aandachtspunten waar je met absolute zekerheid als beginnende belegger bij stil zal willen blijven staan. Alleen op deze manier zal je er namelijk voor kunnen zorgen dat je met zekerheid zal kiezen voor een broker die echt perfect zal weten te voldoen aan jouw vooropgestelde verwachtingen en eisen.

Welke mogelijkheden biedt de broker je precies?

De beste broker voor de beginnende belegger dient uiteraard verschillende soorten beleggingsproducten aan te bieden. In eerste instantie wordt er door beginners vaak gekeken in de richting van de wat meer traditionele beleggingsproducten. Het gaat hierbij dan concreet om producten zoals bijvoorbeeld:

  1. Aandelen;
  2. Obligaties;
  3. Beleggingsfondsen;

Voor aandelen geldt dat ze sinds jaar en dag de belangrijkste en tevens ook de meest populaire beleggingsproducten zijn op de markt. Dit heeft niet alleen te maken met hun vrij eenvoudige opzet, daarnaast kan je met aandelen ook nog eens op meerdere manieren een bepaald rendement behalen. Niet alleen is er de meerwaarde op het aandeel zelf die kan worden gerealiseerd, daarnaast is er ook nog de toekenning van een eventueel dividend.

Een gelijkaardige opzet geldt eigenlijk ook voor obligaties, al is dit type van beleggingsproduct toch wat defensiever. Voor obligaties geldt dat de meerwaarde die als rendement kan worden behaald op verschillende manieren kan worden gerealiseerd. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat er een jaarlijkse coupon wordt uitbetaald, maar kan deze coupon ook gekapitaliseerd worden. In het laatste geval zal de volledige financiële meerwaarde dan worden toegekend of verzilverd op het ogenblik dat de obligatie wordt terugbetaald aan de belegger.

Beleggingsfondsen, vaak een must voor de beginnende belegger

De beste broker voor de beginnende belegger biedt doorgaans ook beleggingsfondsen aan. Voor elke belegger (beginner of niet) geldt dat het belangrijk is dat er gebruik wordt gemaakt van een zo optimaal mogelijk gediversifieerde portefeuille. Gaat het even minder goed in een bepaalde sector en heb je gezorgd voor een goede spreiding? Dan kan de andere sector het verlies van die ene doorgaans perfect opvangen en compenseren. Heb je al je eieren in hetzelfde mandje gelegd? Dan is er van risicomanagement natuurlijk veel minder sprake.

Wat maakt beleggingsfondsen dan nu precies zo belangrijk voor de beginnende belegger? Zeer eenvoudig. Voor dergelijke fondsen geldt niet alleen dat ze zeer toegankelijk zijn, bovendien is het ook nog eens zo dat ze van nature over een sterk gediversifieerd karakter beschikken. Ook wanneer je instapt in een beleggingsfonds met een beperkt bedrag zal je dan ook kunnen vaststellen dat deze voldoende zal worden gespreid over niet alleen verschillende producten en sectoren, maar ook over diverse markten. Op deze manier zorg je er ten allen tijde voor dat jouw beleggingsportefeuille zelfs de meest woelige stormen kan doorstaan.

Wat met het beleggingsplatform waar gebruik van wordt gemaakt?

Tijdens je zoektocht naar het vinden van de beste broker voor jou als beginnende belegger is het in de praktijk ook altijd van cruciaal belang om rekening te houden met het beleggingsplatform waar gebruik van wordt gemaakt. De eisen die op dit vlak bestaan zijn in de praktijk dan ook sterk verschillend tussen enerzijds de beginnende en anderzijds de meer ervaren belegger. Voor beginners is het voornamelijk van belang dat er sprake is van een overzichtelijk paneel. Met andere woorden, de verschillende functies moeten duidelijk zijn en men moet eenvoudig bijvoorbeeld de actuele rendementen kunnen opvragen. Verder is het voor beginnende beleggers ook altijd mooi meegenomen dat ze bijvoorbeeld zaken die niet voor hun van toepassing zijn kunnen weg klikken. Voor de meer ervaren beleggers geldt dan weer vooral dat zij zoveel mogelijk opties, analyses en data ter beschikking willen hebben.

De kosten, waarschijnlijk van doorslaggevend belang

Van cruciaal belang voor je keuze voor wat de beste broker voor de beginnende belegger betreft heeft betrekking tot de kosten die in rekening worden gebracht. Hoe goed je belegging in de praktijk ook mag zijn, het spreekt voor zich dat de kosten die er aan je in rekening worden gebracht altijd flink aan dit rendement kunnen knagen. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Je zal in de praktijk dan ook rekening willen en moeten houden met deze zaken:

  1. Het soort kosten die er aan je in rekening worden gebracht;
  2. De hoogte van de kosten die worden aangerekend;

Veel beleggers gaan er nog altijd vanuit dat er door elke broker een zogenaamde commissie wordt aangerekend. Dat is echter niet juist. Er zijn wel degelijk partijen op de markt terug te vinden die geen commissie aanrekenen. Voor brokers die dit wel doen geldt dan weer dat de hoogte van die commissie niet onaanzienlijke verschillen kan vertonen. Op dit vlak een grondige vergelijking uitvoeren is in de praktijk dan ook altijd zeer mooi meegenomen.

Aan welke eisen moet de beste broker voor de beginnende belegger dus precies voldoen?

De informatie op deze pagina zal zeker en vast in grote lijnen reeds duidelijk hebben gemaakt aan welke eisen de beste broker voor de beginnende belegger nu eigenlijk dient te voldoen. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet gaan we deze verschillende eisen op deze pagina nog eens duidelijk en overzichtelijk voor je op een rijtje zetten. In ieder geval, de belangrijkste eisen waar de beste broker voor de beginnende belegger absoluut aan dient te voldoen zijn degene die je hieronder terug kan vinden.

1.) De broker moet zo toegankelijk mogelijk zijn

De toegankelijkheid van een broker uit zich op verschillende gebieden. In eerste instantie is het zo dat deze blijkt uit de klantendienst die beschikbaar is. Wat dit betreft moet je, je onder meer de vraag stellen of deze uitsluitend bereikbaar is in het Engels of er ook Nederlandstalige ondersteuning wordt aangeboden. Het spreekt voor zich dat dit laatste veel interessanter is voor mensen die nog maar net beginnen met beleggen. De Engelstalige vaktermen worden immers in de praktijk lang niet door iedereen even goed begrepen.

De toegankelijkheid van een broker uit zich zeker niet alleen maar onder de vorm van de klantendienst. Wat namelijk bovendien ook te denken van het platform die hij aanbiedt? Omdat je als belegger tegenwoordig nagenoeg alles zelf via dit platform moet gaan doen spreekt het voor zich dat een toegankelijk beleggingsplatform van cruciaal belang is.

2.) De kosten moeten zo laag mogelijk zijn

Elke kost die je moet betalen als belegger is er eigenlijk één teveel. Tijdens je zoektocht naar de beste broker voor de beginnende belegger zal je dan ook altijd goed willen kijken naar de hoogte van de kostprijs die wordt aangerekend. Dit is overigens niet alles. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is ook het soort kost dat wordt aangerekend een zeer belangrijk punt om aandacht aan te besteden. Lang niet voor alle brokers geldt bijvoorbeeld dat zij een commissie in rekening brengen. Niet zelden zijn de kosten dan ook beperkt tot de zogenaamde transactiekosten die in rekening worden gebracht.

3.) Een interessante welkomstbonus is mooi meegenomen

In de praktijk geldt dat het merendeel van de brokers voor beginnende beleggers er voor kiezen om een mooie welkomstbonus aan te bieden aan hun nieuwe klanten. Dat geldt echter niet voor elke broker. Toch, indien de broker van jouw keuze een dergelijke bonus aanbiedt kan dat er meteen voor zorgen dat je kan rekenen op een mooi beginrendement. Zo kan je direct een gunstige start maken. Let wel, het is mogelijk dat er bepaalde voorwaarden zijn verbonden aan de welkomstbonus die je kan ontvangen. Het spreekt voor zich dat je in de praktijk altijd de nodige aandacht hieraan zal willen besteden.