
Beleggingsrekening vergelijken
Voordat je kan beginnen met beleggen zijn er verschillende zaken die ondernomen dienen te worden. Eén van deze zaken is het openen van een zogenaamde beleggingsrekening. Een dergelijke rekening is specifiek bedoeld om mee te kunnen beleggen. Je kan met zo’n rekening dan ook geen geld overmaken naar derden of bijvoorbeeld een spaarrente claimen. Ben jij ook van plan om te beginnen met beleggen? Wil je daarvoor graag de meest interessante beleggingsrekening afsluiten die er op de markt is terug te vinden? Dan is een beleggingsrekening vergelijken wellicht de beste keuze die je kan maken. Hoe je dat nu in de praktijk precies moet doen en waar je rekening mee dient te houden ontdek je hieronder!
Wat is een beleggingsrekening precies?
Voordat we dieper ingaan op de mogelijkheden die zich aanbieden met betrekking tot een beleggingsrekening vergelijken is het interessant om na te gaan wat zo’n rekening nu precies is. Door gebruik te maken van een beleggingsrekening is het mogelijk om zeer specifiek een stukje van je vermogen of kapitaal te gaan gebruiken om mee te gaan beleggen. Bij nagenoeg alle brokers is het zo dat je enkel en alleen met geld op een beleggingsrekening kan gaan beleggen. Dit geldt dus niet voor de financiële middelen die je bijvoorbeeld ergens op een gewone zichtrekening of spaarrekening hebt staan.
Wat zijn de mogelijkheden van een beleggingsrekening?
Zoals hierboven reeds vermeld zorgt een beleggingsrekening er voor dat je over de mogelijkheid beschikt om geld te gaan beleggen in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of andere beleggingsproducten. Het geld dat je op een beleggingsrekening plaatst kan dan ook in principe altijd aangewend worden om mee te investeren. Bovendien spreekt het voor zich dat je er voor kan kiezen om zowel actief als passief aan de slag te gaan met deze beleggingsrekening. Welke optie jouw voorkeur wegdraagt is uiteraard geheel aan jou.
Welke beperkingen gelden voor een beleggingsrekening?
Het is in de praktijk niet zo dat je bij een beleggingsrekening alleen maar kan rekenen op bepaalde voordelen of mogelijkheden, in tegendeel. Daarnaast is het namelijk ook zo dat er sprake is van bepaalde beperkingen. Zoals je wellicht ondertussen hebt gemerkt is het zo dat dit type rekening specifiek in het leven is geroepen voor mensen die willen beleggen. Dat betekent concreet dat je bij dit type van rekening stil moet blijven staan bij:
- Het feit dat er uitsluitend geld vanaf een tegenrekening naar kan worden overgeboekt;
- Het feit dat er geen geld naar een rekening van derden kan worden overgeschreven;
Bovenstaande beperkingen zorgen er voor dat het karakter van de beleggingsrekening in de basis een klein beetje doet denken aan deze van een spaarrekening. Dit uiteraard terwijl je met het aanwezige kapitaal op de rekening niet gaat sparen, maar wel gaat beleggen.
Hoe een beleggingsrekening vergelijken?
De informatie die hierboven is terug te vinden heeft duidelijk gemaakt dat je om te beleggen altijd de beschikking dient te hebben over een beleggingsrekening. Wanneer ook jij met het idee speelt om bijvoorbeeld te gaan beleggen in aandelen of obligaties of andere beleggingsproducten is dit dus zeker wat om bij stil te blijven staan. Dit gezegd hebbende zal het je meteen opvallen dat er op de markt behoorlijk wat verschillende beleggingsrekeningen zijn terug te vinden. Je potentiële beleggingsrekening vergelijken is dan ook zeker een must. Wil jij ook graag achterhalen hoe je dat nu precies kan doen en vooral waar je tijdens een beleggingsrekening vergelijking allemaal rekening mee dient te houden? Je ontdekt het meteen door middel van de hieronder terug te vinden informatie.
1.) Welke mogelijkheden biedt de achterliggende broker?
Het spreekt voor zich dat je wellicht niet bij heel veel verschillende partijen een beleggingsrekening zal willen openen. In het merendeel van de gevallen bekijken beleggers dan ook eerst even grondig welke mogelijkheden er door de verschillende brokers worden aangeboden. Op basis van deze bevindingen wordt er dan een definitieve keuze gemaakt. Heb jij sowieso bepaalde, concrete eisen in gedachten waar de broker van je keuze aan moet voldoen? Dan spreekt het voor zich dat je daar altijd rekening mee zal willen houden op het ogenblik dat je een beleggingsrekening gaat afsluiten.
2.) Let op de kosten bij een beleggingsrekening vergelijken
Wellicht het belangrijkste aandachtspunt om rekening mee te houden tijdens een beleggingsrekening vergelijken heeft te maken met de kosten die je moet betalen. Op dit vlak maken we in de praktijk een onderscheid tussen verschillende kosten. Denk hierbij aan:
- De servicekosten of het bewaarloon dat moet worden betaald;
- De kosten voor je aanmelding bij de broker van je keuze;
- Welke minimale transactiekosten er in rekening worden gebracht;
De eerste kosten waar je naar moet kijken zijn dus de zogenaamde servicekosten of bewaarlonen. Deze kunnen aanzienlijk verschillen afhankelijk van de partij waarbij je, je beleggingsrekening wenst te openen. Voor verschillende partijen die hun diensten op de markt aanbieden geldt dat ze er voor hebben gekozen om dergelijke kosten niet in rekening te brengen. Bij deze partijen zijn de servicekosten dan ook net als de aanmeldkosten doorgaans 0 procent. Er zijn echter ook andere partijen die wel servicekosten en bewaarlonen aanrekenen. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk:
- Door middel van een vast percentage aan kosten op jaarbasis;
- Door middel van een vaste prijs + een percentage aan kosten per maand;
Om er voor te zorgen dat je rendementen niet worden opgegeten door de bewaarlonen die je moet betalen is het altijd van belang om hier nadrukkelijk bij stil te blijven staan. De totale kosten die voortvloeien uit het bewaarloon kunnen in de praktijk vrij aanzienlijk zijn. Door goed de verschillende partijen op de markt en de kosten van hun beleggingsrekeningen te vergelijken kan je ook op dit vlak dus een zeer mooi (extra) rendement behalen.
Waarom zijn de aanmeldkosten tegenwoordig niet echt meer relevant?
We kunnen vandaag de dag eigenlijk stellen dat de aanmeldkosten niet meer echt relevant zijn. Dit is het gevolg van het feit dat je voor een beleggingsrekening openen eigenlijk nooit meer dergelijke kosten hoeft te betalen. Tijdens een beleggingsrekening vergelijken zal je dan ook in de praktijk al snel kunnen vaststellen dat dit eigenlijk geen punt meer hoeft te zijn om van wakker te liggen. Let wel, er zijn nog altijd uitzonderingen. Er zijn gelukkig duidelijk meer dan voldoende partijen op de markt terug te vinden die het mogelijk maken om je aan te melden bij een bepaalde broker zonder dat er daarvoor aanmeldkosten zijn verschuldigd.
Wat met de minimale transactiekosten?
De laatste kost waar je bij een beleggingsrekening vergelijken aandacht aan zal willen besteden is de transactiekost. Dit is een uitermate belangrijke kost omdat ze zoals de naam reeds aangeeft wordt aangerekend op elke transactie die wordt uitgevoerd. Je betaalt deze kost dus met andere woorden niet alleen tijdens het openen, maar ook bij het sluiten van een bepaalde positie. Het hoeft dus niet gezegd dat de hoogte van de transactiekost een meer dan behoorlijke impact kan hebben op het rendement dat je met beleggen kan behalen.
Tijdens je beleggingsrekening vergelijken zal ook meteen duidelijk worden dat dit voor veel brokers een extra troefkaart is om uit te spelen. Beleggers kijken in het merendeel van de gevallen dan ook vooral naar de beleggingsrekeningen waar de laagste transactiekosten op worden berekend. Dit kan best aardig verschillen. Zo zijn er partijen die een transactiekost aanrekenen van 5 euro terwijl anderen ze beperken tot slechts 2 euro, etc. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, extra aandacht besteden aan de transactiekosten waarmee je kan worden geconfronteerd tijdens het uitvoeren van een beleggingsrekening vergelijken is een must.
Voor wie is een beleggingsrekening allemaal geschikt?
Voor het merendeel van de mensen die er voor kiezen om te gaan beleggen geldt dat ze hun beleggingen zoveel mogelijk zelf in de hand willen hebben. Dat is een groot verschil met vroeger. Toen was het namelijk zo dat je voor het uitvoeren van een belegging eigenlijk altijd afhankelijk was van derden. Tegenwoordig is dat dus niet langer het geval, in tegendeel. Een beleggingsrekening vergelijken maakt meteen duidelijk dat je zo’n rekening eenvoudig bij verschillende partijen kan afsluiten. Eenmaal je over een beleggingsrekening beschikt kan je tijdens de openingsuren van de beurs ten allen tijde handelen.
Ben jij dus met andere woorden iemand die op het punt staat om te gaan beleggen? Zou je graag zelf altijd je beleggingen ten volle kunnen beheren? Dan is het afsluiten van een beleggingsrekening zeker voor jou de moeite waard. Door je toekomstige beleggingsrekening te vergelijken zorg je er bovendien sowieso voor dat je bent verzekerd van de meest interessante tarieven. Zo voorkom je dat je al van bij de start van het beleggen een aanzienlijke kost moet goedmaken. Het mag dan ook duidelijk zijn, je toekomstige beleggingsrekening vergelijken is altijd een interessante keuze om te maken.
Een beleggingsrekening vergelijken is de moeite waard
Veel mensen die willen gaan beleggen staan er niet bij stil, maar de keuze op vlak van beleggingsrekening is er één die ongelofelijk belangrijk is. Dit niet in het minst omwille van de kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Neem dus met andere woorden altijd voldoende tijd om een vergelijking uit te voeren. Alleen met een beleggingsrekening vergelijken kan je er immers in de praktijk zeker van zijn dat de impact van de kosten op jouw beleggingen zo beperkt mogelijk kan worden gehouden.