Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Door de jaren heen hebben we kunnen vaststellen dat de reputatie van beleggen danig is komen te veranderen. In het verleden was het dan ook zo dat beleggen vooral werd aanzien als iets gevaarlijks waar je eigenlijk maar beter van weg kon blijven. Mensen zweerden toen vooral bij het op een spaarrekening plaatsen van een significant deel van hun kapitaal. Tegenwoordig is die gedachtegang grotendeels veranderd. Dat is voornamelijk het gevolg van het feit dat spaargeld eigenlijk helemaal niets meer opbrengt. Zelfs mensen met een klein vermogen kijken dan ook steeds vaker in de richting van beleggen. Dat is goed, maar het is wel altijd van belang om er rekening mee te houden dat beleggen gepaard gaat met bepaalde risico’s. Beleggen oefenen voordat je met echt geld gaat investeren is dan ook zeker belangrijk. Hoe je nu precies dat beleggen kan oefenen laten we je graag ontdekken op deze pagina!

DEGIRO beleggen

Waarom beleggen oefenen?

Waarom zou je nu precies beleggen oefenen? Het is een vraag die door zeer veel mensen wordt gesteld. In eerste instantie lijkt het er namelijk in de praktijk vaak naar uit te zien dat het uitvoeren van een belegging een koud kunstje is. Op het ogenblik dat je daadwerkelijk wil gaan beleggen zal je echter al snel kunnen vaststellen dat er toch best wat complexiteit in schuilgaat. Het beleggen oefenen zorgt er voor dat je snel en eenvoudig op de hoogte kan worden gebracht van enkele belangrijke zaken met betrekking tot beleggen zoals:

  • Hoe werken de verschillende soorten beleggingsproducten?
  • Hoe kan je door te shorten ook speculeren op een dalende koers?
  • Op welke manier kan je een stabiele beleggingsportefeuille realiseren?
  • Door te oefenen kan je alle mogelijkheden van een beleggersplatform ontdekken;

Voor heel wat mensen geldt dat zij met hun eerste beleggingen een sprong in het diepe wagen. Dat is natuurlijk best spannend, maar het risico bestaat dat je daardoor vooral geld gaat verliezen in plaats van gaat winnen. Omwille van deze reden is het voor de beginnende beleggers altijd een absolute must om het beleggen te oefenen voordat je gaat investeren met echt geld. Alleen op deze manier zal het bovendien ook duidelijk worden hoe bijvoorbeeld het shorten werkt en op welke manier je een echt goede en stabiele beleggingsportefeuille kan realiseren. Beleggen oefenen is bovendien op verschillende manieren mogelijk.

Beleggen oefenen met een theoretische cursus

De eerste optie waarover je beschikt is leren beleggen met een theoretische cursus. Er zijn door de jaren heen best een groot aantal verschillende cursussen en boeken op de markt verschenen die je als nieuwe belegger duidelijk maken wat nu precies de basis van beleggen is. Er wordt je door middel van een dergelijke cursus niet alleen duidelijk gemaakt welke verschillende soorten beleggingen er allemaal op de markt zijn terug te vinden, bovendien zal je ook een hele reeks interessante tips krijgen om tijdens je beleggingsavontuur te benutten.

Beleggen oefenen met een theoretische cursus kan zeer interessant zijn omdat je de kennis opdoet vanuit de theorie. Bovendien zijn er op de markt heel wat verschillende boeken over beleggen terug te vinden die ook complete strategieën uit de doeken doen. Met andere woorden, hoe zorg je er bijvoorbeeld als beginnende belegger voor dat je de risico’s zo beperkt mogelijk houdt, maar tegelijkertijd toch ook uitzicht houdt op een zo optimaal mogelijk rendement? Dit is één van de vele vragen die zal worden beantwoord op het ogenblik dat je er voor kiest om aan de slag te gaan met een theoretische cursus over beleggen.

Beleggen oefenen met een demo-account bij een broker

De kennis die je op gaat doen door het lezen van een boek of een cursus over belegger zal de basis vormen voor jouw beleggingsavontuur. Hoe waardevol en interessant het volgen van een dergelijke cursus ook mag zijn, je zal in de praktijk het beleggen toch vooral moeten gaan leren uit de praktijk. Veel mensen baseren zich louter en alleen op de theoretische kennis die ze opdoen. Op zich is dat perfect mogelijk, maar het aanvoelen van de markt is iets wat je niet uit boeken kan halen. Uiteraard wordt er je wel aangeleerd hoe je bepaalde signalen kan oppikken, maar dat is het dan in de praktijk veelal ook wel. Wil je echt voeling krijgen met de markt en met de verschillende beleggingsproducten die er bestaan? Dan is beleggen oefenen met behulp van een demo-account bij een broker wellicht voor jou de beste keuze.

Op het ogenblik dat je, je gaat aanmelden bij één van de verschillende brokers op het internet zal je kunnen vaststellen dat je over de opportuniteit beschikt om een keuze te maken uit twee verschillende soorten accounts. We maken op dit vlak een onderscheid tussen:

  1. Een live account waarop wordt gehandeld met echt geld;
  2. Een demo-account waarop wordt gehandeld met fictief geld;

In het eerste geval wordt je meteen voor de leeuwen gegooid en ga je dus echt beleggen. Het wordt aangeraden om deze keuze vooral te maken op het ogenblik dat je al over een beetje ervaring beschikt met beleggen. Geldt dat nog niet voor jou en wil jij graag vooraf het beleggen oefenen? In dat geval is een demo-account dan weer wellicht de beste keuze. In dit geval zal je door de broker een bepaalde hoeveelheid aan fictief geld toegewezen krijgen waar je mee kan handelen. Hierdoor sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. Natuurlijk kan je zo het beleggen oefenen, maar daarnaast zal je ook meteen alle functionaliteiten kunnen ontdekken van het platform dat door de belegger wordt aangeboden. Ook dat is natuurlijk alleen maar interessant te noemen.

Waar moet je bij beleggen oefenen rekening mee houden?

Beleggen oefenen is in de praktijk altijd interessant. Veel mensen die hun eerste stappen zetten in de wereld van het beleggen worden daarbij namelijk een beetje overbluft door de vele mogelijkheden die worden aangeboden. Beleggen oefenen, bijvoorbeeld door het aanmaken van een demo-account kan er voor zorgen dat je rustig de tijd zal krijgen om alle mogelijkheden die beleggen te bieden heeft onder de knie te krijgen. Daarbij moet je wel rekening houden met de hieronder terug te vinden aandachtspunten:

  • Vergelijk op voorhand goed de verschillende beleggingsplatformen;
  • Controleer of de broker van je keuze een demo-account aanbiedt of niet;
  • Lees de recensies van eventuele beleggingscursussen grondig door;

Hoe dan ook, wil jij liever geen sprong in het diepe wagen met jouw beleggingen en zou je dan ook in eerste instantie het beleggen goed willen oefenen? Hou daarbij dan zeker rekening met de hierboven aangehaalde tips. Zo zal je er niet alleen voor zorgen dat je de risico’s van het beleggen zoveel mogelijk kan beperken, daarnaast spreekt het voor zich dat je ook alle mogelijkheden van de beleggingsmarkt zo optimaal mogelijk zal weten te benutten.

Hou rekening met de mogelijke beperkingen van het beleggersplatform

Een extra aandachtspunt waar je zowel bij beleggen oefenen als bij ‘echt’ beleggen rekening mee moet houden heeft betrekking tot de eventuele beperkingen van het beleggersplatform. De mogelijkheden die dit platform te bieden heeft kunnen aanzienlijk verschillen afhankelijk van het type broker in kwestie. Dat is ook niet meer dan logisch, want ook de eisen waar beleggers over beschikken kunnen in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen vertonen. Voor de één is het bijvoorbeeld vooral van belang dat een platform zo overzichtelijk mogelijk is terwijl de ander net zo uitgebreid mogelijke functionaliteiten zal willen. Tot welke doelgroep jij behoort is uiteraard geheel persoonlijk en bovendien ook afhankelijk van je ervaring.

Let op! Kies je er voor om een demo-account aan te vragen voor een beginners beleggingsplatform? Dan spreekt het voor zich dat je er goed aan doet om uiteindelijk ook het live account op dit platform aan te laten maken. Wanneer je dat live account laat aanmaken op een meer uitgebreid platform is het namelijk alsnog mogelijk dat je alle functies niet helemaal goed onder de knie zal hebben.

Tot op welk punt moet je beleggen oefenen?

Er zijn zoals je hierboven hebt kunnen lezen dus best een aantal zaken waar je bij beleggen oefenen rekening mee zal willen houden. De laatste vraag die veel mensen zich stellen is tot op welk punt beleggen oefenen noodzakelijk of aan te raden is. Dat is natuurlijk een vraag die behoorlijk lastig te beantwoorden is. In principe is het zo dat iedereen voor zichzelf dient uit te maken wanneer het niet langer noodzakelijk is om beleggen te oefenen en aan het echte werk te beginnen. Zolang je twijfelt of zolang je het gevoel hebt dat je nog een belangrijke voeling met de markt mist is het in principe niet aan te raden om te kiezen voor een volwaardig account om met echt geld mee te gaan beleggen. Merk je op een zeker ogenblik dat je geen voldoening meer haalt uit het beleggen oefenen en dat je graag echt geld wil verdienen? Ook dat is een teken aan de wand dat je kan overschakelen op een live account met echt geld. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, beleggen oefenen is op verschillende manieren mogelijk en kan in de praktijk absoluut meer dan de moeite waard zijn.