Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Zou jij graag willen leren beleggen? Dat is perfect mogelijk. Het is wel van belang om er rekening mee te houden dat leren beleggen een proces is welke enige tijd in beslag kan nemen. Bovendien is het ook vaak zo dat dit gepaard gaat met vallen en opstaan. Leren beleggen doe je overigens ook nooit door je uitsluitend te verdiepen in de theorie. Veel mensen lezen ontelbare boeken over beleggen, maar gaan in de praktijk hopeloos de mist in. Wil jij dit graag voorkomen? Verdiep je dan zeker in de onderstaande tips over leren beleggen!

DEGIRO beleggen

Tip 1: Besef dat beleggen nooit vrij van risico’s is

Leren beleggen betekent in eerste instantie dat je, je bewust bent van de potentiële risico’s die je loopt door te gaan beleggen. Veel mensen denken dat ze beleggen zonder probleem kunnen vergelijken met bijvoorbeeld geld sparen op een spaarrekening. Dat is niet het geval. Nagenoeg elke belegging brengt het risico met zich mee dat je de volledige inleg die je hebt geplaatst komt te verliezen. Dat is bij een spaarrekening uiteraard niet het geval. Wil je dus met andere woorden echt leren beleggen? Besef dan goed dat elke belegging die je doet je niet alleen winst, maar ook verlies kan opleveren. Dit beseffen is niet in het minst van cruciaal belang om bijvoorbeeld paniekverkopen te voorkomen.

Tip 2: Haal enkele goede boeken over beleggen in huis

Ondanks het feit dat je beleggen niet uitsluitend zal leren uit de theorie spreekt het natuurlijk wel voor zich dat een theoretische basis van cruciaal belang is. Omwille van deze reden is het de moeite waard om één of meerdere boeken over beleggen in huis te halen. Lees de boeken niet alleen goed door, vergelijk ook mogelijke theorieën en stellingen welke in de verschillende boeken worden aangehaald. Op deze manier kan je al snel voor jezelf bepalen welke tips nu echt waardevol zijn en welke mogelijks net wat minder. Bovendien is het door het lezen van boeken over beleggen doorgaans ook perfect mogelijk om voor jezelf uit te maken bij welke potentiële beleggingsstrategieën je, je goed voelt en bij welke net wat minder.

Tip 3: Maak een demo-account aan bij één of meerdere brokers

Heb je enkele boeken over leren beleggen doorgenomen? Dan is het tijd voor de volgende stap. Het merendeel van de brokers maken het voor nieuwe beleggers mogelijk om een demo-account aan te maken. Door je aan te melden voor een dergelijk account kan je fictief gaan beleggen met ‘speelgeld’. Alle mogelijkheden die worden aangeboden zijn in principe hetzelfde als in de volwaardige versie van het handelsplatform met echt geld, maar dan wel met als verschil dat je geen echt geld kan verdienen of kan verliezen. Door verschillende testbeleggingen te maken en op te volgen zal je uiteindelijk vanuit de praktijk leren hoe beleggen nu precies in zijn werk gaat. Vaak blijkt deze ervaring veel waardevoller te zijn in vergelijking met de kennis die je hebt opgedaan vanuit de boeken die je hebt gelezen.

Tip 4: Leren beleggen betekent alles goed opvolgen

Echt leren beleggen is zoveel meer dan uitsluitend het kopen en verkopen van beleggingsproducten. Op het ogenblik dat je een bepaalde positie hebt ingenomen doe je er steeds goed aan om op te volgen welke factoren nu allemaal een positieve (of een negatieve) invloed hebben op de koers van hetgeen waarin je hebt geïnvesteerd. Door deze evolutie op te volgen zal je steeds beter gaan begrijpen waar je, je voordeel mee kan doen en waar je voor moet opletten. Door dit te blijven doen zal je pas echt goed leren beleggen.

Wij hebben alle aandeel brokers vergeleken.

Resultaten aanbieders bekijken