Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Ben je van plan om te gaan beleggen? Dan zal je kunnen vaststellen dat het aanvragen van een zogenaamde beleggingsrekening één van de eerste zaken is die je zal moeten doen. Een dergelijke rekening is enkel en alleen bedoeld om gelden op te plaatsen die gebruikt kunnen worden voor beleggingen. Met andere woorden, de bedragen die je op een beleggingsrekening stort kunnen worden aangewend voor het kopen van aandelen en obligaties, om in te stappen in beleggingsfondsen, etc. Je moet er rekening mee houden dat dit type van rekening niet alleen maar mogelijkheden, maar ook beperkingen met zich meebrengt. Wat nu precies de eigenschappen zijn van dit type rekening vertellen we je graag hier op deze pagina.

DEGIRO beleggen

Wat is een beleggingsrekening?

Zoals reeds aangegeven in de inleiding van deze pagina is een beleggingsrekening een rekening waar geld op kan worden geplaatst om mee te gaan beleggen. Hoeveel geld je op die beleggingsrekening kan plaatsen is niet vastgesteld. Wil jij bijvoorbeeld 25 euro storten? Of wil je gaan beleggen met 2.500 euro of meer? Het behoort eigenlijk allemaal tot de mogelijkheden. Hoe meer je stort, des te meer je uiteraard kan gaan beleggen. In vergelijking tot een gewone bankrekening moet je er rekening mee houden dat er aan een beleggingsrekening verschillende restricties zijn verbonden. Wat deze beperkingen nu precies allemaal inhouden zal je te weten komen verder op deze pagina.

Wat kan je doen met een beleggingsrekening?

De beleggingsrekening maakt het mogelijk om geld op te storten waar je vervolgens mee kan gaan beleggen. Wil je dus met andere woorden geld investeren in bijvoorbeeld aandelen of obligaties? Dan kan je dat geld van die beleggingsrekening afnemen om vervolgens op die manier te investeren. In zekere zin zorgt het in het leven roepen van de beleggingsrekening er voor dat wordt voorkomen dat mensen in een impulsieve vlaag in één keer een gigantisch deel van hun vermogen gaan beleggen. Dit omdat je enkel en alleen kan gaan beleggen met de bedragen die op de beleggingsrekening in kwestie zijn terug te vinden.

Met welke beperkingen dien je rekening te houden?

Zoals eerder reeds gemeld is het zo dat je bij een beleggingsrekening niet alleen maar rekening kan houden met voordelen en mogelijkheden. Er zijn dan ook nog steeds een reeks van beperkingen aan verbonden. Op dit vlak kan er worden vastgesteld dat een beleggingsrekening niet onaanzienlijke gelijkenissen vertoont met bijvoorbeeld een spaarrekening. Wat bedoelen we daar nu precies mee? Zeer eenvoudig. Vanaf een spaarrekening is het bijvoorbeeld niet mogelijk om geld over te maken naar derden. Je kan in principe alleen maar geld overboeken van en naar een spaarrekening vanaf een specifieke tegenrekening die je aan de bank hebt moeten opgeven. Dat geldt in zekere zin ook voor de beleggingsrekening. Ook deze beschikt namelijk doorgaans altijd over een tegenrekening.

Bovenstaande betekent dat je niet zomaar vanaf eender welke bankrekening bedragen kan overmaken naar een beleggingsrekening. Dat is echter niet de enige beperking waar je bij stil moet blijven staan. Een ander niet onbelangrijk aandachtspunt heeft te maken met het feit dat je ook geen geld vanaf een beleggingsrekening kan overmaken richting derden. Ook hiervoor geldt dus dat er enkel en alleen gebruik kan worden gemaakt van een tegenrekening.

Welke kosten worden aangerekend op een beleggingsrekening?

Van cruciaal belang wanneer je gaat beleggen is altijd rekening houden met de kosten waarmee je kan worden geconfronteerd. Dit geldt zeker ook voor wat de beleggingsrekening betreft. Het afsluiten van dit type van rekening zorgt er in de praktijk voor dat je altijd aandacht moet besteden aan verschillende factoren. Niet alleen de mogelijkheden die de beleggingsrekening biedt zijn daarbij van belang. Wat namelijk ook te denken van de kosten waar je mogelijks rekening mee dient te houden? In eerste instantie is het steeds van belang om aandacht te besteden aan de kosten voor de rekening op zich. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van de extra kosten die beleggen met zich mee kan brengen? Het gaat hierbij dan om onder meer:

  • Aansluitkosten;
  • Transactiekosten;
  • Bewaarloon;
  • Tal van verschillende andere fees;

De sleutel tot succesvol beleggen is niet alleen om rekening te houden met de potentiële rendementen die er aangeboden kunnen worden. Het is in eerste instantie voornamelijk een kwestie van de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Slaag je daar niet in? Dan begin je eigenlijk al meteen in het rood. De verschillende beleggingsrekeningen en hun eventuele kosten vergelijken voordat je er één af gaat sluiten is dan ook altijd van belang.

Hoe beleggen met een beleggingsrekening?

De werking van de beleggingsrekening is zeer eenvoudig. Het enige wat je eigenlijk moet doen is geld overmaken naar de rekening die je voor het beleggen hebt afgesloten. Van zodra het geld op de rekening in kwestie is bijgeboekt zal je kunnen vaststellen dat die gelden gebruikt kunnen worden om te gaan beleggen in bepaalde beleggingsproducten zoals aandelen, obligaties, fondsen, etc. Beleggen door middel van een dergelijke rekening verloopt dus erg eenvoudig. Je moet er alleen rekening mee houden dat er voldoende geld op beschikbaar is voor mogelijke investeringen of beleggingen die je wenst te doen.

Voor heel wat mensen geldt dat ze elke dag opnieuw kijken naar potentieel interessante aandelen om te kopen. Om dit te kunnen doen is het evenwel belangrijk om er rekening mee te houden dat er zowat altijd bepaalde gelden op de rekening beschikbaar moeten zijn. Doet er zich een interessante opportuniteit voor? Dan wil je niet hoeven wachten tot het overgemaakte bedrag op de beleggingsrekening is aangekomen. De kans dat de opportuniteit dan nog benut kan worden is namelijk ongelofelijk klein. Altijd een beetje financiële middelen voorzien op de rekening die je hebt afgesloten is dus geen overbodige luxe.

Hoe kan je de beste beleggingsrekening vinden?

Het vinden van de beste beleggingsrekening is vrij eenvoudig mogelijk. Tegenwoordig zijn er op het internet dan ook zeer efficiënte vergelijkingen terug te vinden. Het uitvoeren van één van deze vergelijkingen zorgt er voor dat je meteen kan achterhalen welke beleggingsrekening voor jou de meest interessante keuze is. Tijdens het vergelijken moet je uiteraard met een reeks van belangrijke aandachtspunten rekening houden. Om welke aandachtspunten het dan precies gaat laten we je graag ontdekken middels de onderstaande opsomming.

1.) Welke mogelijkheden biedt de verstrekker van de beleggingsrekening?

De mogelijkheden waar je bij een beleggingsrekening op kan rekenen zijn in de praktijk altijd afhankelijk van de partij waarbij ze wordt afgesloten. Het loont dan ook logischerwijs steeds de moeite om deze mogelijkheden even grondig te vergelijken. Op die manier kan je er namelijk uiteindelijk pas echt zeker van zijn dat je een beroep doet op de meest veelzijdige broker.

2.) Wat zijn de servicekosten of bewaarlonen die worden aangerekend?

Het is mogelijk dat verstrekkers van een beleggingsrekening daarvoor verschillende kosten in rekening brengen. Het gaat hierbij dan concreet om zogenaamde servicekosten of een zogenaamd bewaarloon. De kosten die op dit vlak worden aangerekend kunnen niet onaanzienlijke verschillen vertonen. In het merendeel van de gevallen is het zo dat er een vast percentage op jaarbasis voor wordt aangerekend. Er zijn echter ook partijen die bijvoorbeeld een bedrag in euro’s vragen gecombineerd met een vast percentage aan kosten op maandbasis. Gelukkig is het zo dat tegenwoordig lang niet elke partij er nog voor kiest om dergelijke kosten in rekening te brengen. Kijken in de richting van een beleggingsrekening zonder deze kosten is dan ook in de praktijk altijd de meest interessante keuze.

3.) Hoeveel bedragen de aanmeldkosten?

Op het moment dat je een account gaat aanmaken bij een bepaalde broker om een beleggingsrekening af te sluiten zal je merken dat er daarvoor soms aanmeldkosten worden aangerekend. Het moet evenwel gezegd dat deze kosten tegenwoordig nog maar door een handvol partijen in rekening worden gebracht. Van zodra je er voor kiest om voor het openen van een beleggingsrekening een beroep te doen op één van de grotere partijen komen deze kosten dan ook te verdwijnen. Hoe dan ook, tijdens je zoektocht naar de beste beleggingsrekening zijn ook de aanmeldkosten zeker en vast iets om rekening mee te houden.

4.) Wat met de (minimale) transactiekosten?

Bij het openen van een beleggingsrekening spreekt het voor zich dat alle kosten die daarvoor in rekening worden gebracht relevant zijn. Dit gezegd hebbende is het wellicht zo dat de transactiekosten tegenwoordig de belangrijkste zijn van allemaal. In het bijzonder door het wegvallen van de aanmeldkosten moet de focus vooral hierop komen te liggen. Het zijn immers deze kosten die er voor kunnen zorgen dat je potentieel rendement aanzienlijk kan worden beïnvloed. Tijdens het uitvoeren van een vergelijking voor je beleggingsrekening zal je in ieder geval kunnen vaststellen dat de minimale transactiekosten sterk kunnen verschillen.

Goed de beleggingsrekeningen vergelijken is altijd interessant

Als belegger kom je er eigenlijk niet van onderuit om een beleggingsrekening te openen. Door het openen van zo’n rekening zorg je er voor dat je meteen aan de slag kan gaan met het kopen van bepaalde beleggingsproducten. Door een grondige vergelijking uit te voeren en door op basis daarvan een bepaalde keuze te maken zal je kunnen vaststellen dat je zonder moeite de voor jou meest interessante beleggingsrekening zal kunnen vinden. Aarzel dus zeker niet langer en kies voor het uitvoeren van een vergelijking voordat je daadwerkelijk over gaat tot het afsluiten van je beleggingsrekening.