Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat beleggen in de praktijk behoorlijk complex kan zijn. In eerste instantie moet je bijvoorbeeld behoorlijk wat huiswerk doen om te kunnen achterhalen of een bepaalde belegging voor jou nu al dan niet interessant kan zijn. Dat is echter nog niet alles. Daarnaast dien je namelijk ook nog de daadwerkelijke transactie uit te voeren. Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als online beleggen. Door zelf de touwtjes strak in de hand te houden kan je het beleggen veel minder risicovol maken. Het zogenaamde koersrisico waar vroeger eigenlijk altijd sprake van was bestaat tegenwoordig dan ook eigenlijk niet langer. Hoe dan ook, wil jij ook graag aan online beleggen gaan doen? Lees dan snel verder en je zal er meteen alles over te weten komen!

DEGIRO beleggen

Wat betekent online beleggen precies?

Zoals de naam reeds laat vermoeden betekent online beleggen in de praktijk dat je er voor kiest om te gaan beleggen op eigen houtje via het internet. Het merendeel van de mensen die graag zouden willen gaan beleggen doen dit omdat ze hun vermogen willen zien aandikken. Het liefst van allemaal hebben ze daar zoveel mogelijk zelf de controle over. De komst van online beleggen heeft er voor gezorgd dat, dat in vergelijking met vroeger een behoorlijk stuk eenvoudiger is geworden. Tegenwoordig kan je door middel van een online beleggingsplatform dan ook zonder probleem direct al de gewenste beleggingen uitvoeren zonder dat er daarvoor nog tussenkomst van een derde partij is vereist. Dat is alleen maar mooi meegenomen.

Voor online beleggen geldt dus in de praktijk in ieder geval dat je altijd de touwtjes strak zelf in de hand kan houden. Dat is interessant, maar brengt ook enkele niet onbelangrijke extra aandachtspunten met zich mee. Zo zal je bijvoorbeeld genoodzaakt zijn om eerst zelf het nodige onderzoek te doen naar het potentieel van de beleggingen die je aanspreken. Lang niet alle beleggingen die er in eerste instantie interessant uitzien zijn dat ook echt. Doe dus zeker en vast eerst even grondig onderzoek en bepaal vervolgens welke mogelijkheden het beste aansluiten op je risicoprofiel en passen in je beleggingsportefeuille. Alleen op deze manier kan je vervelende verrassingen voorkomen.

Hoe kan je online beleggen?

Mensen die online willen beleggen doen dit dus in de praktijk steevast via het internet. Dat spreekt voor zich. De vraag die dan echter wordt gesteld is hoe dat nu precies in zijn werk gaat. Voor het uitvoeren van beleggingen via het internet wordt er steeds gebruik gemaakt van een speciaal daarvoor bestemd platform. De mogelijkheden die dit platform precies met zich meebrengt zijn afhankelijk van de achterliggende broker. Zo zijn er bijvoorbeeld beleggingsplatformen die zich specifiek richten op de beginnende belegger, maar zijn er ook platformen die over veel uitgebreidere mogelijkheden beschikken. Van welke optie jij gebruik gaat maken is natuurlijk vooral afhankelijk van jouw eigen, persoonlijke voorkeur.

Online beleggen kan uiteraard gebeuren in heel wat verschillende soorten beleggingsproducten. Ook de keuze die je op dit vlak zal maken kan stevig afhankelijk zijn van verschillende factoren. Wat bijvoorbeeld te denken van de termijn waarop je wenst te beleggen en de risico’s die je al dan niet als belegger wil lopen. In ieder geval, de onderstaande beleggingsproducten behoren in de praktijk zeker en vast tot de mogelijkheden:

 • Aandelen en obligaties;
 • Opties, futures en ETF’s;
 • CFD’s;
 • Beleggingsfondsen;

De mogelijkheden die er worden aangeboden kunnen wel afhankelijk zijn van de broker van je keuze. Met andere woorden, het is best mogelijk dat een bepaalde broker zich specifiek specialiseert in het aanbieden van aandelen of net in bijvoorbeeld CFD’s. Wil je eerder een beroep doen op één algemene(re) broker? Dan behoort ook dat tot de mogelijkheden, maar dan zal je daar bij het uitvoeren van een vergelijking wel rekening mee willen houden.

Let op het soort online beleggingsplatform die je gaat gebruiken

Heel wat mensen gaan er zomaar vanuit dat online beleggen hen eigenlijk altijd precies dezelfde mogelijkheden biedt. Dat is niet helemaal correct, in tegendeel. Er kan dan ook worden vastgesteld dat er tussen de verschillende beleggingsplatformen zeker en vast sprake is van de nodige verschillen. Dit geldt niet in het minst voor de mogelijkheden die er door worden aangeboden. Eigenlijk maken we voor online beleggingsplatformen een onderscheid tussen de twee opties die je hieronder terug kan vinden:

 1. Een online beleggingsplatform voor beginners;
 2. Een online beleggingsplatform voor ervaren beleggers;

Voor wat de beginners betreft is het voornamelijk van belang dat het beleggingsplatform waar gebruik van wordt gemaakt zo toegankelijk en bovendien ook overzichtelijk mogelijk is. Met andere woorden, deze doelgroep heeft doorgaans niets aan toeters en bellen, niet in het minst omdat op deze manier alleen maar hun aandacht wordt afgeleid. Voor de meer ervaren beleggers geldt dan weer dat zij net wel graag meer mogelijkheden voor handen hebben. Ook de aanwezigheid van bijvoorbeeld diepgaande analyses is iets  wat door deze doelgroep wel wordt gewaardeerd. Zo zie je maar dat de eigenschappen van niet alleen online brokers, maar ook online beleggingsplatformen in de praktijk niet onaanzienlijke verschillen kunnen vertonen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van online beleggen?

Door de jaren heen hebben we met z’n allen kunnen vaststellen hoeveel populairder beleggen wel niet is geworden. Vroeger waren het slechts een select aantal mensen die er voor kozen om te gaan beleggen, maar tegenwoordig is dat wel even anders. De komst van online beleggen heeft daar uiteraard mee voor gezorgd. Het feit dat er tegenwoordig beleggingen kunnen worden gedaan gewoon vanuit je luie zetel heeft de volledige beleggersmarkt echt veel toegankelijker gemaakt. Er zijn dan ook best wel wat verschillende voordelen waar je bij online beleggen op kan rekenen. Om welke voordelen het daarbij gaat ontdek je hieronder:

 1. Online beleggen is ongelofelijk toegankelijk;
 2. Je kan op eender welk ogenblik gaan beleggen via het internet;
 3. De kosten voor online beleggen zijn zeer eenvoudig te vergelijken;
 4. Je kan op heel wat verschillende manieren een belegging uitvoeren;
 5. Je beschikt volledig zelf over de controle over je beleggingen;

Gedurende zeer lange tijd was het zo dat beleggers altijd rekening moesten houden met een zogenaamd beleggersrisico. Dit risico werd in het hand gewerkt doordat een belegging die bijvoorbeeld telefonisch werd doorgegeven natuurlijk nog wat tijd nodig had om verwerkt te worden. Het gebeurde dan ook niet zelden dat er in tussentijd nog wat met de koers veranderde waardoor de oorspronkelijk interessante belegging meteen een stuk minder interessant was geworden. Dit vervelende risico is door de komst van online beleggen bijna volledig uit de wereld verbannen. Transacties kunnen immers gewoon live worden uitgevoerd.

Online beleggen kan je ook eenvoudig oefenen!

Iedereen moet op een zeker ogenblik eens beginnen met het beleggen. Daarmee bedoelen we dat je niet meteen van bij de start over alle vereiste kennis kan beschikken om zorgeloos een belegging te gaan doen via het internet. Dat hoeft ook niet. Het is namelijk in de praktijk gelukkig ook mogelijk om online beleggen op relatief eenvoudige wijze te oefenen. Het merendeel van de online brokers bieden hun gebruikers immers eveneens de mogelijkheid aan om een gratis demo-account aan te maken. Met dit speciale, gratis account kan er naar hartenlust worden geoefend met fictief geld. Wanneer je uiteindelijk het gevoel hebt over voldoende informatie en kennis te beschikken kan je er finaal voor kiezen om je account om te laten zetten in een volwaardig exemplaar waarmee er dus met echt geld kan worden belegd.

Zijn er ook nadelen verbonden aan online beleggen?

In principe brengt online beleggen geen echte nadelen met zich mee. Je moet er alleen rekening mee houden dat je, je niet blind gaat staren op je beleggingen. Dit is een fout die veel mensen in de praktijk namelijk wel degelijk maken. Vroeger was het zo dat het veel lastiger was om niet alleen de koersen op te volgen, maar ook om handelingen uit te voeren met betrekking tot de beleggingen die iemand in diens portefeuille had. Tegenwoordig is dat mede door de komst van online beleggen een flink stuk eenvoudiger. Dat kan er voor zorgen dat je op bepaalde momenten een impulsieve beslissing gaat maken die eigenlijk helemaal niet zo interessant is. Daar moet je als belegger zeker wel aandachtig voor zijn. Verder zijn er eigenlijk geen echte nadelen verbonden aan online beleggen.

Zo begin ook jij met online beleggen!

Het mooie van online beleggen is dat iedereen het kan doen. Dit ongeacht het budget dat je voor handen hebt. Veel mensen zien online beleggen bovendien ook niet alleen maar als een mogelijkheid om wat extra geld te verdienen. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat ze er uitermate gefascineerd door zijn. Zelf beleggen is dan ook niet alleen erg plezant, maar brengt ook de nodige uitdaging met zich mee. Slaag je er uiteindelijk in om een mooi rendement te behalen op je belegging? Dan zal je kunnen vaststellen dat de voldoening uiteraard zeer groot zal zijn. Wil jij ook graag beginnen met online beleggen? Aarzel dan niet langer en kies er vandaag nog voor om je aan te melden bij één van de verschillende online brokers!