Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Mensen die voor het eerst gaan beleggen maken als het ware een sprong in het diepe. De beleggerswereld is als een moeras waar elk moment gevaren in op de loer liggen. Om er voor te zorgen dat je niet in één van de vele valkuilen trapt is het belangrijk om in eerste instantie het nodige onderzoek uit te voeren. Verdiep je niet alleen in de mogelijkheden die beleggen met zich meebrengt, maar ga ook na met welke gevaren je mogelijks kan worden geconfronteerd. Alleen door het maken van correcte afwegingen is het in de praktijk mogelijk om het meest optimale potentieel uit beleggen te kunnen halen. Ben jij een beginnende belegger die op zoek is naar beleggingsadvies? Of heb je al wat meer ervaring, maar wil je graag je eerste stappen zetten in een geheel nieuw segment van de beleggersmarkt? In beide gevallen is het inwinnen van beleggingsadvies (op maat) altijd een interessante keuze.

DEGIRO beleggen

Wat is de reden waarom je wil gaan beleggen?

Indien je beleggingsadvies gaat inwinnen is de eerste vraag die er altijd aan je zal worden gesteld wat nu precies de reden is waarom je wil gaan beleggen. Voor veel mensen lijkt dit in eerste instantie misschien een beetje vreemd. Beleggen doe je namelijk toch om een bepaald rendement te kunnen realiseren? Uiteraard, maar niet alleen de manier waarop dat gebeurt, maar ook het daadwerkelijke winstdoel kan in de praktijk aanzienlijk verschillen. In principe maken we dan ook een onderscheid tussen twee concrete redenen om te gaan beleggen:

  1. Beleggen met als doel om het behoud van je vermogen te realiseren;
  2. Beleggen met als doel om een bepaalde meerwaarde te realiseren;

Uiteindelijk wordt er in beide gevallen een bepaalde winst gerealiseerd, maar de bestemming van die winst is anders. In het eerste geval volstaat het doorgaans om je vermogen of kapitaal te beschermen tegen negatieve invloeden zoals een geldende inflatie. In de tweede situatie is dat niet zo en willen beleggers een grote(re) meerwaarde creëren om bijvoorbeeld meer te kunnen gaan investeren of een rijker leven te kunnen leiden. Het doel van je beleggingen is niet alleen bepalend voor de potentiële meerwaarde die je kan realiseren, maar ook voor het mogelijke risico dat je loopt. Ook dit is een cruciaal onderdeel van beleggingsadvies.

In welke beleggingsproducten wil je graag investeren?

Wanneer je de reden hebt bepaald waarom je precies wil gaan beleggen is het belangrijk om verder te kijken naar de aard van de producten waarin je wenst te beleggen. Op dit vlak maken we een onderscheid tussen twee verschillende vormen van beleggen, namelijk:

  1. Defensieve beleggingsproducten;
  2. Speculatieve beleggingsproducten;

Allereerst is het zo dat elke vorm van beleggen in de praktijk bepaalde risico’s met zich meebrengt. De mate aan risico’s die je loopt zijn evenwel afhankelijk van het product in kwestie en de mate aan onderzoek die je er naar doet. Neem nu bijvoorbeeld aandelen. Deze vormen de bekendste en tevens ook meest populaire beleggingsproducten die er op de markt zijn terug te vinden. Dit gezegd hebbende is het zo dat het risico dat je loopt bij beleggen in aandelen in de praktijk aanzienlijk kan verschillen. Doe je grondig je huiswerk en kies je voor solide aandelen? Dan is de kans dat het fout loopt in de praktijk meteen een stuk beperkter. Ga je echter voor aandelen van bedrijven in moeilijkheden omdat deze een potentieel aanzienlijk grotere return in het vooruitzicht kunnen stellen? Dan loop je daarbij wel degelijk het risico om geconfronteerd te worden met kapitaalverlies.

Welke beleggingsproducten bestaan er precies?

Voordat je concreet beleggingsadvies in gaat winnen spreekt het voor zich dat je een goed beeld zal willen hebben van de verschillende soorten beleggingsproducten die er allemaal op de markt zijn terug te vinden. We hebben hierboven reeds aangegeven dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen defensieve en speculatieve beleggingsproducten, maar welke vallen daar nu precies allemaal onder? Het bekendste defensief beleggingsproduct is een zogenaamde obligatie. Door het aanschaffen van dergelijke obligaties kan je niet alleen rekenen op een periodieke ‘return on investment’, daarnaast is het een relatief veilige vorm van beleggen. Veel hangt ook in dit geval echter af van de onderneming waarin je gaat beleggen.

Het belangrijkste rendement dat je weet te realiseren met je beleggingsportefeuille zal echter wellicht niet worden geboekt door de obligaties waarin je gaat beleggen. Het relatief veilige karakter van dit beleggingsproduct brengt namelijk ook een niet onbelangrijk nadeel met zich mee. Het potentiële rendement waar je op kan rekenen is in de praktijk namelijk een stuk beperkter in vergelijking met meer speculatieve beleggingsproducten zoals met name:

  • Aandelen;
  • CFD’s;
  • Cryptocurrencies;

Wanneer je beleggingsadvies gaat inwinnen zal de expert je meer dan waarschijnlijk aangeven dat je er ten allen tijde voor moet zorgen dat je beleggingsportefeuille is uitgebalanceerd. Om dit te kunnen realiseren zijn er drie belangrijke aandachtspunten om bij stil te blijven staan:

  1. Er dient een goede spreiding te worden gerealiseerd tussen verschillende soorten beleggingsproducten (speculatieve & defensieve);
  2. Er dient indien mogelijk in verschillende sectoren te worden geïnvesteerd waardoor er een extra zekerheid kan worden ingebouwd;

Er zijn, zeker voor beginnende beleggers, absoluut een aantal niet onbelangrijke aandachtspunten van toepassing waar rekening mee dient te worden gehouden. Enkel en alleen door je grondig te verdiepen in de wereld van het beleggen is het namelijk mogelijk om enkele zeer belangrijke potentiële risico’s te kunnen voorkomen of het hoofd te kunnen bieden.

Leg niet al je eieren in dezelfde mand!

Het meest cruciale beleggingsadvies die je zal krijgen, ongeacht bij welke expert je, je oor te luisteren gaat leggen heeft te maken met diversiteit. Iedereen heeft ongetwijfeld wel al eens gehoord van de boer die al zijn eieren in dezelfde mand legde. De mand viel op een bepaald ogenblik waardoor de boer in één klap geen eieren meer over had. Had hij zijn eieren in verschillende mandjes gelegd en was één mandje gevallen, dan had hij nog altijd de eieren uit de andere mandjes over gehad. Het is een voorbeeld dat misschien wat kort door de bocht is, maar het is in de praktijk zeker ook representatief voor de manier waarop iedereen zou moeten beleggen. Je beleggingen spreiden kan op verschillende manieren gebeuren, namelijk:

  1. Kies voor beleggingen in verschillende munteenheden;
  2. Zorg voor een spreiding van je kapitaal over diverse sectoren;
  3. Probeer een bepaalde balans te realiseren binnen je beleggingsportefeuille;

Door te diversifiëren zal je kunnen vaststellen dat je in één klap bent opgewassen tegen enkele van de belangrijkste risico’s die beleggen met zich meebrengt. Daar waar geld sparen natuurlijk een haast honderd procent veiligheid weet te bieden geldt dat niet voor beleggen, in tegendeel. Mensen die gaan beleggen kunnen dan wel mogelijks rekenen op een extra groot rendement, maar ze dienen er de potentiële risico’s wel bij te nemen.

Wat wanneer je wil gaan beleggen met een klein bedrag?

In tijden waarin er sprake is van een lage spaarrente kijken het merendeel van de mensen uit naar mogelijkheden om extra geld te kunnen verdienen met het kapitaal dat voor handen is. Het spreekt evenwel voor zich dat lang niet iedereen zomaar over een even groot bedrag beschikt, in tegendeel. Dat hoeft ook niet. Ook indien je een eerder bescheiden bedrag voor handen hebt om te investeren is het mogelijk om daar een zeker rendement op te kunnen behalen. Deskundig beleggingsadvies zal je in dit geval evenwel aangeven dat je er goed aan doet om te kiezen voor een beleggingsfonds. Ook deze keuze wordt terug ondersteund vanuit de overtuiging dat spreiding een cruciaal aspect vormt om geld te kunnen verdienen.

Met een groot kapitaal is het natuurlijk vrij eenvoudig om een natuurlijke spreiding te kunnen realiseren met jouw beleggingen. Wat wanneer je echter een slechts zeer beperkt bedrag voor handen hebt waarmee je aan de slag wil gaan? In een dergelijke situatie wordt spreiden natuurlijk een behoorlijk stuk lastiger… of toch niet? Door in te stappen in een zogenaamd beleggingsfonds kan je er namelijk voor zorgen dat je in de basis reeds bent verzekerd van een mooie spreiding over diverse beleggingsproducten en sectoren. Een bijkomend voordeel van beleggen in een dergelijk fonds heeft te maken met het feit dat je altijd de mogelijkheid hebt om niet in één keer, maar wel gespreid in te stappen.

Hou bij beleggingsadvies altijd rekening met je eigen verwachtingen

Experts kunnen je nog een dergelijk goed beleggingsadvies geven, in de praktijk is het altijd van belang om ook rekening te houden met je eigen verwachtingen. Beleggingsadviseurs zullen je omwille van deze reden ook altijd een aantal vragen stellen. Deze vragen zijn veelal:

  • Met welk doel wil je graag gaan beleggen?
  • Welk kapitaal heb je beschikbaar om te gaan beleggen?
  • Op welke termijn wil je graag dat je beleggingen een rendement gaan opleveren?
  • Welke risico’s ben je bereid om te lopen met je kapitaal?

Al deze verschillende vragen dien je eigenlijk in eerste instantie voor jezelf te beantwoorden voordat je er voor kiest om contact op te nemen met een beleggingsadviseur. De antwoorden op deze vragen zullen er gecombineerd met het beleggingsadvies dat je ontvangt voor zorgen dat je uiteindelijk met zekerheid de voor jou best mogelijke beleggingskeuzes zal maken.