Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Door de jaren heen is er binnen de beleggingswereld behoorlijk wat veranderd. Vroeger was het eigenlijk, zeker voor particuliere beleggers, niet bepaald eenvoudig om een constructief, gediversifieerde beleggingsportefeuille samen te stellen. Tegenwoordig is dat wel even anders. De komst van de online broker heeft er namelijk voor gezorgd dat je tegenwoordig alles in eigen beheer hebt. Met andere woorden, je hoeft niet meer net zoals vroeger lange tijd te wachten voordat je order kan worden doorgevoerd waardoor je te maken kan krijgen met een koersrisico. Door klant te worden bij een online broker hou je alles zelf in de hand waardoor je volledig zelf verantwoordelijk bent voor jouw beleggingsportefeuille. Lijkt dit jou ook wel wat? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de online broker!

DEGIRO beleggen

Wat is een online broker?

Ongeacht in welk beleggingsproduct je wenst te investeren, je dient er in de praktijk altijd rekening mee te houden dat je een beroep zal moeten doen om de diensten van een bepaalde broker. Het kan daarbij gaan om een traditionele broker, maar ook om bijvoorbeeld een online broker. In het laatste geval kan je best rekenen op een aantal interessante voordelen. Voor een online broker geldt dat deze zoals de naam reeds laat vermoeden hoofdzakelijk of eigenlijk uitsluitend zijn diensten aanbiedt via het internet. Dat betekent dat je gewoon vanuit je luie huiskamer naar hartenlust kan beleggen. Dit gecombineerd met de lagere kosten en het mooie aanbod aan beleggingsproducten zal er in de praktijk voor zorgen dat het meer dan de moeite waard is om een beroep te doen op de diensten van een online broker.

Wat zijn de voordelen van een online broker?

Er zijn menig aantal verschillende voordelen waar je op kan rekenen op het ogenblik dat je een beroep doet op de diensten van een online broker. In eerste instantie zorgt gebruikmaken van de diensten van een dergelijke broker er voor dat je alles eenvoudig van thuis uit kan regelen. Wat betekent dit nu precies? Wel, dat betekent verschillende zaken, namelijk:

 1. Je hoeft je niet langer fysiek naar een andere locatie te begeven;
 2. Je loopt veel minder kans om geconfronteerd te worden met het koersrisico;
 3. Je kan de klok rond de stand van jouw beleggingsportefeuille opvolgen;

Bovenstaande drie voordelen zorgen er voor dat gebruikmaken van de mogelijkheden van online brokers aanzienlijk interessanter is in vergelijking met een beroep doen op de diensten van een meer traditionele broker. Dit is echter nog maar het puntje van de ijsberg. Hieronder zijn er nog drie andere concrete voordelen terug te vinden waar je op kan rekenen bij het gebruik van een online broker.

1.) Je kan vaak rekenen op aanzienlijk lagere kosten

In vergelijking met gewone brokers is het zo dat je bij online brokers doorgaans kan rekenen op aanzienlijk lagere kosten. Dat is het gevolg van het feit dat zij hun diensten uitsluitend via het internet aanbieden. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat je er bij stil moet blijven staan dat de kosten die je dient te betalen aanzienlijk kunnen verschillen afhankelijk van de broker in kwestie. Het is dan ook steeds een aanrader om even een vergelijking uit te voeren zodat je kan achterhalen welke online broker jou de meest interessante kosten aanrekent.

2.) Je beschikt doorgaans over een gigantisch aanbod

Voor een online broker geldt dat deze niet zelden een groot aanbod voorziet met beleggingsproducten. In eerste instantie geldt voor veel beleggers dat ze voornamelijk kijken naar traditionele beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties. Er bestaan echter ook nog tal van andere potentieel interessante mogelijkheden om te beleggen die je kan overwegen. Het gaat hierbij dan concreet om bijvoorbeeld opties en futures, maar ook om beleggingsfondsen. Het soort beleggingsproduct waar je bij een online broker in zal willen investeren is altijd afhankelijk van verschillende zaken. Denk hierbij onder meer aan:

 1. Wat is het bedrag dat je wenst te investeren in het beleggingsproduct van je keuze?
 2. Hoeveel risico’s wil je lopen met jouw belegging?
 3. Wil je graag beleggen op korte of op lange termijn?

Voor elke belegger geldt dat hij op voorhand even goed moet nadenken over de eisen waar zijn of haar online broker aan dient te voldoen. Enkel en alleen op die manier zal je uiteindelijk een beroep kunnen doen op de voor jou best mogelijke online broker.

3.) Je hebt jouw beleggingen volledig zelf in de hand

Vroeger was je ten allen tijde afhankelijk van de fysieke tussenkomst van een broker om een bepaalde belegging uit te kunnen voeren. Vandaag de dag is dat niet langer het geval. Het belangrijkste voordeel van een online broker gaat dan ook schuil in het feit dat zij je als belegger een platform aanbiedt waarmee je alles zelf in de hand hebt. Met andere woorden, wil je op een bepaald ogenblik een nieuwe positie openen of een bestaande positie sluiten? Dan kan je dit eigenlijk de klok rond doen zonder dat je daarvoor een beroep moet doen op een tussenpartij. Dit voorkomt onder meer dat je af te rekenen zal krijgen met koersrisico zoals vroeger wel veelvuldig het geval was. Je moet uiteraard alleen wel nog altijd rekening houden met de openingsuren van de beurs of beurzen waarop je wenst te beleggen.

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

De hierboven aangehaalde voordelen zijn natuurlijk absoluut niet van de minste. Toch betekent dit in de praktijk nog niet dat voor iedereen online beleggen de beste keuze is. Veel is op dat vlak onder meer afhankelijk van de ervaring waar je zelf als belegger reeds over beschikt. Voor beginnende beleggers kan een beroep doen op een online broker een beetje overweldigend zijn. Dat is dan vooral het gevolg van het feit dat een dergelijke broker doorgaans slechts een handvol mogelijkheden aanbiedt om bijvoorbeeld bijstand te verlenen met je beleggingen.

Bovenstaande was gedurende lange tijd het belangrijkste nadeel waar je aandacht aan moest besteden bij een beroep doen op de diensten van een online broker. Tegenwoordig is dat echter niet meer altijd het geval. Het is dan ook zo dat je er tegenwoordig op kan rekenen dat menig aantal brokers over de mogelijkheid beschikken om je bijvoorbeeld een aantal hulpmiddelen aan te reiken. Het kan daarbij concreet gaan om de volgende:

 • Online trainingen;
 • Het verstrekken van technische analyses;
 • Het aanleveren van analistenrapporten;
 • Het creëren van een fictieve of een schaduwportefeuille;

In het bijzonder wanneer je nog maar net nieuw bent met beleggen zal je bijvoorbeeld graag willen kijken naar een online broker die dergelijke mogelijkheden aanbiedt. In het bijzonder een (gratis) demo-account kunnen aanmaken waarmee je de kneepjes van het beleggen eerst onder de knie kan krijgen is zeker en vast interessant te noemen.

Hoe de beste online broker vinden?

Er bestaat eigenlijk niet zoiets als een beste online broker. Dit heeft alles te maken met het feit dat de beste online broker voor iedereen anders is. Dit ligt perfect in lijn met het niveau waar je als belegger over beschikt. Voor menig aantal mensen geldt dat ze reeds eerder een belegging hebben gedaan. Zij hebben reeds ervaring en zullen mogelijks ook zeer precies weten wat ze van hun beleggingen verwachten. Dat geldt niet voor beginners. Voor hun zijn dan ook heel andere eisen van toepassing. Zaken waar je voor het vinden van de beste broker absoluut zeker rekening mee dient te houden zijn in ieder geval de volgende:

 1. In welke beleggingsproducten wil je precies gaan investeren?
 2. Wat is het niveau waar je als belegger over beschikt?
 3. Is er mogelijks sprake van een interessante welkomstaanbieding?
 4. Zijn er bepaalde eisen verbonden aan het vereiste minimumkapitaal om te beleggen?
 5. Aan welke hulpmiddelen heb je eventueel nood als (beginnende) belegger?

In principe zijn de bovenstaande vijf aandachtspunten de belangrijkste wanneer je een voor jou interessante of misschien wel de beste online broker wil vinden. Ga er hoe dan ook dus niet zomaar vanuit dat de interessantste online broker voor je buurman ook meteen de interessantste online broker is voor jou. Dat is namelijk in de praktijk doorgaans niet het geval.

Wat wanneer je beleggingen wil overzetten naar een andere broker?

Dat de keuze van je online broker zeer belangrijk is blijkt eveneens uit de kosten waar je rekening mee moet houden voor wat het overzetten van je effecten betreft tussen verschillende brokers. Veel mensen staan hier niet bij stil, maar voor het overdragen van effecten van de ene naar de andere broker worden steeds behoorlijk stevige kosten in rekening gebracht. Het is dan ook zaak om te voorkomen dat je continue moet veranderen van partij. Doe je dat wel? Dan betekent dit in de praktijk logischerwijs dat je wellicht een significant deel van het potentiële rendement van je beleggingen op deze manier zal komen te verliezen. Ook dit benadrukt eens temeer dat het altijd van cruciaal belang is om grondig na te denken en een goede vergelijking uit te voeren zodat je de voor jou beste online broker kan ontdekken.