Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Beleggen kan in de praktijk ongelofelijk interessant zijn. Tegelijkertijd is het echter ook zo dat het uitvoeren van je eerste beleggingen ook ongelofelijk spannend is. Voor heel veel mensen gaat het hier eigenlijk zelfs reeds behoorlijk fout. Om er zeker van te zijn dat jij aan de start al niet meteen de toekomst van je beleggingsportefeuille ondermijnt is het altijd interessant om eerst even een beleggingscursus te volgen. Een dergelijke cursus leert je niet alleen de kneepjes van het beleggen, daarnaast verschaft ze je ook altijd interessante perspectieven met betrekking tot bijvoorbeeld risicomanagement. Hoe dan ook, zou jij ook graag meer te weten willen komen over het volgen van een beleggingscursus en waar je bij het uitkiezen van zo’n cursus nu precies allemaal rekening mee moet houden? Dan is het de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

DEGIRO beleggen

Wat is een beleggingscursus?

Een groot misverstand is dat een beleggingscursus zich altijd richt op de beginnende belegger. Dat is uiteraard niet juist. Wanneer we het aanbod op de markt gaan bekijken wordt dan ook meteen duidelijk dat er verschillende mogelijkheden bestaan. We maken wat dit betreft concreet een onderscheid tussen de opties die hieronder staan aangegeven:

  1. Een beleggingscursus voor beginners;
  2. Een beleggingscursus voor de meer ervaren belegger;

In het eerste geval gaat het uiteraard wel degelijk om een cursus die in het leven is geroepen om mensen te leren beleggen. Een dergelijke cursus richt zich dan ook op de basisprincipes van het beleggen en kan er voor zorgen dat je bijvoorbeeld je eerste belegging kan gaan doen. De onderdelen waar een dergelijke cursus doorgaans uit bestaat zijn de volgende:

  • Een introductie over beleggen;
  • Welke verschillende beleggingsproducten er bestaan;
  • Hoe je precies kan investeren in bepaalde beleggingsproducten;
  • Hoe je een risicoprofiel kan opstellen;
  • Wat bijvoorbeeld margin- en hefboomproducten zijn;

Bovenstaande is natuurlijk nog maar het puntje van de ijsberg, maar het maakt wel duidelijk wat de precieze indeling van een beleggingscursus voor beginners kan zijn. In ieder geval, wanneer je wil starten met beleggen, maar je eigenlijk nog niet over zoveel kennis beschikt kan het zeker de moeite waard zijn om te overwegen om een beleggingscursus te volgen.

Wat met een beleggingscursus voor meer ervaren beleggers?

Zoals hierboven reeds aangegeven is het zo dat een beleggingscursus in de praktijk zeker en vast niet alleen maar wordt aangeboden voor de beginnende beleggers. Ook wanneer je reeds over een bepaalde ervaring beschikt is het dan ook zeker mogelijk om een interessante cursus te gaan volgen. In dit geval ziet de indeling van de cursus er natuurlijk een beetje anders uit. Zaken waar bij een meer ervaren beleggerscursus aandacht aan wordt besteed zijn dan ook:

  • Hoe zorg je voor een voldoende gediversifieerde beleggingsportefeuille?
  • Het toepassen van nieuwe beleggingsstrategieën op je bestaande portefeuille;
  • Het aanboren van nieuwe, potentieel interessante markten met je beleggingen;
  • Een gedetailleerde analyse van meer complexe beleggingsproducten;
  • Meer aandacht voor zaken zoals bijvoorbeeld daytrading;

In eerste instantie spreekt het voor zich dat iedereen die graag wil beleggen er voor dient te kiezen om te starten met een beleggingscursus voor beginners. Eenmaal je deze achter de rug hebt kan het ook interessant zijn om je even verder te verdiepen in de op deze manier opgedane informatie. Kies er bijvoorbeeld voor om een demo-account aan te maken bij een broker en leer op die manier om risicoloos de opgedane kennis in de praktijk te gaan toepassen. Je zal kunnen vaststellen dat deze manier van werken je eigenlijk in de praktijk zowel op korte als op (middel)lange termijn het meeste inzicht zal opleveren.

Hoe nuttig is het volgen van een beleggingscursus?

Voor elke meer ervaren belegger geldt dat hij je op het hart zal drukken dat je beleggen het best kan leren door het in de praktijk echt te gaan doen. Daar schuilt zeker een bron van waarheid in. Dit gezegd hebbende is het zo dat het volgen van een beleggingscursus toch altijd zeer nuttig kan zijn. Hoe je het namelijk ook draait of keert, je kan moeilijk in de praktijk gaan beleggen wanneer je over geen enkele theoretische kennis beschikt. Zonder deze kennis is het bijvoorbeeld zo goed als onmogelijk om in te schatten welke beleggingsproducten nu potentieel interessant kunnen zijn en welke niet. Wat ons betreft staat het dan ook als een paal boven water dat het volgen van een beleggingscursus in de praktijk zeker en vast interessant is.

Hoe kan je de voor jou beste beleggingscursus vinden?

De sterk toegenomen interesse van mensen in beleggen heeft er voor gezorgd dat er door de jaren heen een behoorlijk aantal verschillende beleggingscursussen op de markt zijn verschenen. Dat is natuurlijk goed, maar het kan er ook voor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om er voor te zorgen dat je de voor jou beste beleggingscursus er tussenuit gaat pikken is het altijd van belang om stapsgewijs toe te werken naar het vinden van de beste opleiding. Daarbij zijn er vooral drie zeer belangrijke aandachtspunten die je in gedachten moet houden. Om welke aandachtspunten het hierbij exact gaat zal meteen duidelijk worden middels het onderstaande overzichtje.

1.) Neem je tijd om alle leerstof goed in je op te nemen

Bijzonder veel mensen die beginnen met beleggen zijn ongelofelijk enthousiast. Daar is natuurlijk niets mis mee. Toch is het in de praktijk altijd erg belangrijk om er voor te zorgen dat je alle leerstof die je hebt opgedaan in een beleggingscursus goed tot je door kan laten dringen. Hier gaat het in de praktijk toch vaak fout. Veel mensen staan dan ook te popelen om hun eerste belegging te doen terwijl ze daar eigenlijk nog helemaal niet klaar voor zijn. Zorg er dus voor dat je niet alleen een beleggingscursus gaat volgen, maar neem ook zeker voldoende tijd om alle informatie die je hebt ontvangen goed in je op te laten nemen.

2.) Volg een beleggingscursus op maat van jouw ervaring

In lijn met bovenstaande ligt het feit dat je altijd een beleggingscursus moet volgen die is afgestemd op jouw ervaring. Het heeft als beginner dan ook bijvoorbeeld geen enkele zin om meteen te gaan kijken in de richting van een cursus voor ervaren beleggers. De kans dat je in dit geval binnen de kortste keren tegen obstakels aan zal lopen is namelijk ongelofelijk groot. Dat kan natuurlijk helemaal niet de bedoeling zijn. Loop dus met andere woorden niet vooruit en volg een cursus op maat van jouw ervaring. Op die manier zal je merken dat je stapsgewijs alleen maar beter zal worden in het beleggen.

3.) Toets je opgedane kennis ook af op de praktijk

De theorie die je opdoet door middel van een beleggingscursus vormt in de praktijk uiteraard de basis voor elk beleggingsavontuur. Dit gezegd hebbende is het zo dat je die opgedane kennis op een zeker ogenblik ook moet gaan omzetten in de praktijk. Alleen op die manier zal je er namelijk in slagen om die kennis om te gaan zetten in rendement. Vooraleer je dit gaat doen kan het interessant zijn om de kennis die je hebt opgedaan nog even te gaan toetsen. Met andere woorden, weet de opgedane kennis ook de verwachtingen in de praktijk in te lossen of niet? Dat is een zeer belangrijke vraag die moet worden gesteld. Het antwoord op deze vraag kan je eigenlijk alleen maar krijgen door nog even rekening te houden met de inhoud van het laatste stukje tekst hier op deze pagina.

Toch nog niet meteen risico’s nemen na afloop van je cursus?

Hoe goed de beleggingscursus ook mag zijn die je hebt gevolgd, het is best mogelijk dat je als nieuwe belegger toch nog met een aantal vragen en onzekerheden kampt. Het is dan ook zo dat lang niet iedereen het zomaar ziet zitten om na het afronden van een beleggingscursus meteen aan de slag te gaan met echt geld waarmee hij of zij wil gaan beleggen. Dat hoeft ook niet. Voor het merendeel van de brokers die tegenwoordig hun diensten op de markt aanbieden geldt namelijk in de praktijk dat ze over twee verschillende soorten accounts of rekeningen beschikken. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen:

  1. Een demo-account of een demo-rekening;
  2. Een live account of een live rekening;

Het verschil tussen beide mogelijkheden schuilt in het feit dat er bij een demo-account uitsluitend sprake is van fictief geld. Je kan dus met andere woorden in de praktijk geen echt geld verdienen, maar je kan er ook geen verliezen. Een dergelijke rekening is dan ook ideaal voor beleggers die nog maar net om de hoek komen kijken. Voor menig aantal van deze beleggers geldt dat ze staan te springen om hun opgedane kennis uit een beleggingscursus in de praktijk te gaan toepassen, maar geldt evenzeer dat ze daarvoor eigenlijk nog geen echte risico’s willen lopen. Is dit ook voor jou het geval? Dan kan je jouw opgedane kennis even in de praktijk risicoloos gaan toepassen met een demo-account. Wanneer je er klaar voor bent kan je dat demo-account dan vervolgens gaan omzetten in een live rekening met echt geld.