Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Vandaag de dag is het op verschillende manieren mogelijk om te gaan beleggen. Eén ding is in ieder geval een zekerheid, beleggen zoals we dat in het verleden deden behoort definitief tot het verleden. Dat is een positieve evolutie, want de beperkte beleggingsmogelijkheden in het verleden zorgden er niet alleen voor dat er niet voldoende gediversifieerd kon worden, daarnaast was het ook nog eens zo dat elke belegger wel kreeg af te rekenen met het zogenaamde koersrisico. De lange tijd die nodig was om een bepaalde handeling uit te voeren heeft niet zelden geleden tot significante verliezen. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. De komst van online brokers heeft er immers voor gezorgd dat je nu alles zelf in de hand hebt.

DEGIRO beleggen

Wat zijn online brokers precies?

Online brokers zijn gespecialiseerde partijen die het mogelijk maken om door gebruik te maken van hun diensten bepaalde beleggingen uit te voeren. In eerste instantie lijken deze online brokers hetzelfde te doen als de traditionele brokers, maar dat is helemaal niet correct. Het is in de praktijk namelijk zo dat er verschillende belangrijke verschillen zijn, namelijk:

 1. De gemiddelde kostprijs ligt bij online brokers doorgaans een stuk lager;
 2. Online brokers hebben een eigen beleggingsplatform die ze aanbieden aan hun klanten;

Bovenstaande voordelen zorgen er voor dat je niet alleen bent verzekerd van een lagere kost op de beleggingen die je wenst uit te voeren, daarnaast is het ook nog eens zo dat je veel meer zelf in de hand hebt. Wil je dus met andere woorden graag bepaalde aandelen of andere beleggingsproducten toevoegen aan je beleggingsportefeuille? Dan heb je steeds de mogelijkheid om dat helemaal zelf te realiseren, zonder dat daarvoor de tussenkomst van de online broker is vereist. Je moet uiteraard wel gebruikmaken van het beleggingsplatform.

Waar rekening mee houden bij online brokers vergelijken?

In het verleden heeft een aanhoudende lage spaarrente er voor gezorgd dat steeds meer mensen zijn gaan kijken in de richting van andere mogelijkheden om hun (spaar)geld meer rendement te laten opleveren. Het hoeft wat dat betreft niet te verbazen dat de populariteit van beleggen een stevig duwtje in de rug heeft gekregen. Die aanzienlijk toegenomen populariteit heeft er voor gezorgd dat er ook aanzienlijk meer online brokers op de markt zijn verschenen. Dat lijkt in eerste instantie alleen maar positief te zijn, maar er is ook een niet onbelangrijke keerzijde aan de medaille.

Veel mensen die voor het eerst willen gaan beleggen bij een online broker zien immers door de bomen het bos niet meer. Om er voor te zorgen dat jij uiteindelijk de juiste keuze zal maken dien je rekening te houden met de aandachtspunten die hieronder zijn terug te vinden.

1.) Op wie focust de online broker zich precies?

Het eerste aandachtspunt is er eentje die lang niet altijd meteen duidelijk is. Zoals eerder op deze pagina reeds vermeld geldt voor online brokers dat zij steeds een bepaald platform aanbieden aan hun klanten om gebruik van te maken. Dat platform brengt verschillende mogelijkheden met zich mee, maar die mogelijkheden kunnen in de praktijk sterk verschillen. Zo wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen beleggingsplatformen voor beginners en platformen die bestaan voor de meer ervaren beleggers. Naar welk type platform en naar welke mogelijkheden jouw voorkeur uitgaat zal mee bepalend zijn voor de broker waar je een beroep op beslist te doen.

2.) Wat zijn de beleggingsmogelijkheden die worden aangeboden?

Er worden door online brokers tegenwoordig heel wat verschillende beleggingsmogelijkheden aangeboden. Daarbij is het wel altijd van belang om er rekening mee te houden dat deze mogelijkheden in de praktijk danige verschillen kunnen vertonen. Het hoeft dan ook bijvoorbeeld zeker en vast niet zo te zijn dat elke online broker zomaar zowel aandelen als obligaties als bijvoorbeeld futures, opties en ETF’s aanbiedt, in tegendeel. Voordat je klant wordt bij één van de verschillende online brokers is het dan ook steeds belangrijk om je even te verdiepen in de beleggingsproducten die in diens aanbod zijn opgenomen. Enkele beleggingsmogelijkheden waar het dan precies om kan gaan zijn alvast de volgende:

 • Aandelen;
 • Obligaties;
 • Beleggingsfondsen;
 • Futures;
 • ETF’s of trackers;
 • Turbo’s of sprinters;
 • Opties;

Net zoals ook geldt voor het platform waar gebruik van wordt gemaakt geldt ook voor de beleggingsproducten dat ze niet altijd zomaar geschikt zijn voor iedereen om gebruik van te maken, in tegendeel. Aandelen en obligaties zijn bijvoorbeeld de bekendste en wellicht ook meest all-round beleggingsproducten. Beleggingsfondsen maken dan weer een degelijke spreiding mogelijk van in de basis terwijl vooral ETF’s er om bekend staan heel wat extra risico’s met zich mee te brengen voor de beginnende of onervaren belegger.

3.) Welke hulpmiddelen worden er door online brokers aangeboden?

Tijdens het uitvoeren van een vergelijking tussen de verschillende online brokers zal ook duidelijk worden dat er door deze partijen verschillende hulpmiddelen kunnen worden aangeboden. Deze hulpmiddelen kunnen in de praktijk aanzienlijke verschillen vertonen. Enkele van de verschillende tools en hulpmiddelen waar je gebruik van kan maken zijn in ieder geval degene die we hieronder op een rijtje hebben gezet:

 • Online opleidingen;
 • Technische analyses die worden aangeboden;
 • Analistenrapporten;
 • Een schaduwportefeuille;
 • Autotrading;

Het is van belang om er rekening mee te houden dat lang niet alle online brokers precies dezelfde mogelijkheden aanbieden, in tegendeel. Wanneer je een ervaren belegger bent is dat wellicht niet zo belangrijk, maar als minder ervaren belegger is het mogelijk dat dit voor jou een significant verschil kan maken. In ieder geval, wanneer je het maximale uit jouw beleggingsavontuur wenst te halen is het in de praktijk altijd de moeite waard om even te controleren welke hulpmiddelen er door de verschillende online brokers worden aangeboden.

Wat met de kosten die online brokers in rekening brengen?

Waar we het in bovenstaand overzicht nog niet over hebben gehad zijn de kosten die door online brokers worden aangerekend. Wat deze kosten betreft zal je kunnen vaststellen dat er in de praktijk sprake kan zijn van een niet onbelangrijk verschil. Eigenlijk zijn er twee verschillen in kosten waarvan sprake is bij de verschillende online brokers, namelijk:

 1. Er kan sprake zijn van een verschil voor wat de aard van de kosten betreft;
 2. Er kan sprake zijn van een verschil voor wat de hoogte van de kosten betreft;

Wat het eerste verschil betreft is het zo dat je geconfronteerd kan worden met verschillende soorten kosten bij online brokers. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is terug te vinden in het feit of een broker al dan niet commissies in rekening brengt. Deze commissies zijn vervelend omdat ze veelal aangerekend worden ongeacht het rendement dat je met jouw beleggingen weet te behalen. Gelukkig is het zo dat lang niet alle online brokers tegenwoordig er nog voor kiezen om commissies aan te rekenen. Uitkijken naar een broker die dit niet doet kan je dus als belegger een behoorlijk aantal (financiële) voordelen opleveren.

Wat met de hoogte van de kosten?

Niet alleen de aard van de kosten die door online brokers worden aangerekend kan verschillen. Dit geldt zeker ook voor de hoogte van de kosten. Ook op dit vlak moet er dus nog even een extra vergelijking worden uitgevoerd. Een paar procent verschil aan kosten lijkt in eerste instantie misschien niet zo bijzonder veel, maar in de praktijk kan dat al snel aantikken. Dit geldt natuurlijk niet in het minst voor mensen die gaan beleggen met een significant bedrag. Wil je graag het potentiële rendement op jouw beleggingen zo hoog mogelijk houden? Dan spreekt het voor zich dat je graag een beroep zal willen doen op een broker met lage kosten.

Op welke online brokers kan je een beroep doen?

Zoals we reeds op deze pagina duidelijk hebben gemaakt is het zo dat er door de jaren heen best een behoorlijk aantal online brokers op de markt zijn verschenen. Ondertussen is het ook duidelijk geworden waar je bij het uitvoeren van een vergelijking allemaal rekening mee zal willen houden. Dat is best wel wat. Indien je een vergelijking hebt uitgevoerd zal je kunnen vaststellen dat er wellicht nog altijd verschillende brokers aan je vooropgestelde eisen zullen weten te voldoen. Enkele partijen die het uitvoeren van online beleggingen mogelijk maken zijn in ieder geval degene die we hieronder voor je hebben opgelijst.

 • Flatex;
 • Bux;
 • 24option;
 • Vestle;
 • eToro;
 • Lynx;
 • ABN-AMRO;
 • Plus500;

Hoe het ook zij, voor welke van de verschillende online brokers jij op het einde van de rit gaat kiezen zal nagenoeg volledig bepalend zijn voor de wijze waarop je beleggingsavontuur er uit zal komen te zien. Niet alleen zal deze keuze de kosten bepalen die je kan aangerekend krijgen, daarnaast zal ze ook bepalend zijn voor de beleggingsproducten waarin je kan investeren. Niets hoeft je overigens tegen te houden om niet bij één, maar wel bij verschillende online brokers te beleggen. Op deze manier zou je zelfs mogelijks nog aanspraak kunnen maken op meerdere potentieel interessante welkomstaanbiedingen (indien van toepassing). Ook dit valt dus in de praktijk zeker en vast te overwegen.