Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

De manier waarop je vandaag de dag kan handelen of beleggen verschilt aanzienlijk ten opzichte van vroeger. De introductie van online handelen heeft er voor gezorgd dat er tegenwoordig geen tussenpersoon meer is vereist. Je kan in principe alles gewoon doen vanuit je luie zetel. Dat is een significante meerwaarde in vergelijking met vroeger. Toen werden beleggers immers vaak geconfronteerd met het zogenaamde koersrisico omdat hun order niet meteen kon worden doorgevoerd. De komst van online handelen heeft dat probleem zo goed als volledig de wereld uit geholpen. In ieder geval, zou jij ook graag aan online handelen willen doen, maar wil je daar eerst nog wat meer over te weten komen? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om je even te verdiepen in de informatie die je hieronder kan aantreffen.

DEGIRO beleggen

Hoe kan je precies online handelen?

Wil je gaan online handelen? Dan zijn er verschillende zaken waarmee je rekening zal willen houden. De eerste keuze die je zal moeten maken heeft betrekking tot de partij waarbij je online kan handelen. Wat dit betreft maken we een onderscheid tussen twee verschillende opties. De eerste mogelijkheid die je op dit vlak op de markt kan aantreffen zijn de klassieke banken. Voor heel wat banken geldt dat zij over een speciale beleggingstak beschikken waarvoor ze een apart online platform hebben. Online handelen is bij dergelijke partijen zonder probleem mogelijk, maar er moet wel rekening worden gehouden met enkele beperkingen.

Voor online handelen bij banken geldt dat het aanbod met beleggingsmogelijkheden doorgaans aan de beperkte is. Dit betekent onder meer dat je als belegger vaak wordt beperkt tot het aanschaffen van aandelen en obligaties en het instappen in bepaalde beleggingsfondsen. Veel meer mogelijkheden hoef je doorgaans niet te verwachten. Dit is dan ook meteen één van de belangrijkste redenen waarom het merendeel van de beleggers in de praktijk de voorkeur zullen geven aan het handelen bij online brokers.

Online handelen bij een online broker

In het bijzonder wanneer je van plan bent om serieus te gaan beleggen en wanneer je een mooie, diverse portefeuille wenst aan te leggen zal je kunnen vaststellen dat je aanmelden bij een online broker geen overbodige luxe is. Online handelen bij een dergelijke broker betekent in de praktijk niet alleen dat je kan rekenen op een groter aanbod met beleggingsproducten. Daarnaast is het namelijk ook zo dat heel wat brokers er voor kiezen om hun nieuwe klanten een interessante welkomstbonus aan te bieden. Om welke bonus het dan in de praktijk precies gaat is altijd afhankelijk van de broker in kwestie.

Wat moet je weten voordat je online gaat handelen?

Online handelen biedt aan beleggers heel wat interessante mogelijkheden. Heel wat mensen die interesse hebben in beleggen gaan zich in een impuls aanmelden bij één van de verschillende brokers die hun diensten via het internet aanbieden. Daar is op zich niets mis mee, maar je dient er wel rekening mee te houden dat je hiervoor toch maar beter het nodige onderzoek kan uitvoeren. Voordat je gaat beginnen met online handelen is het in de praktijk dan ook altijd een must om even grondig de verschillende partijen die er bestaan van dichterbij te gaan bekijken. Wanneer je dat zal doen zal je daarbij enkele zaken kunnen vaststellen:

  1. Het aanbod bij online handelen kan sterk afhankelijk zijn van de partij in kwestie;
  2. Bij online handelen kan je veelal altijd rekenen op bepaalde welkomstbonus;
  3. Online handelen zorgt er voor dat je, je beleggingen altijd strak in de hand houdt;

In eerste instantie is er dus het feit dat het aanbod met beleggingsproducten aanzienlijk kan worden beïnvloed door de broker waar je een beroep op gaat doen. Voor bepaalde brokers geldt bijvoorbeeld dat ze zich specifiek hebben gespecialiseerd in het aanbieden van aandelen. Voor anderen geldt dan weer dat ze voornamelijk een zo uitgebreid mogelijk aanbod met beleggingsproducten hebben samengesteld. De manier waarop jij online wenst te handelen zal in de praktijk dan ook altijd mee bepalend zijn voor het type broker waarbij je, je gaat aanmelden.

Op welke welkomstbonus kan je rekenen bij online handelen?

Eén van de voordelen waar je bij online handelen op kan rekenen is dat het merendeel van de brokers aan hun (nieuwe) gebruikers een bepaalde welkomstbonus aanbieden. De exacte bonus waar je op kan rekenen is een beetje afhankelijk van de broker in kwestie. Er zijn dan ook bijvoorbeeld brokers die je gewoon zullen voorzien van een klein bedrag waarmee je kan investeren, maar er zijn ook partijen die je een korting op de kosten van bepaalde beleggingen zullen aanbieden. Indien de hoogte en de aard van de welkomstbonus voor jou van groot belang is, is het in de praktijk altijd een must om even voor je aan te melden bij een broker het nodige onderzoek op dit vlak uit te voeren. Alleen op die manier kan je voor jouw online handelsactiviteiten uiteindelijk gebruikmaken van de meest interessante partij.

Met online handelen hou je, je beleggingen strak in de hand

Kies je voor online handelen? Dan kies je er tegelijkertijd ook voor om je beleggingen strak in de hand te houden. Dit is iets wat in het verleden eigenlijk helemaal niet tot de mogelijkheden behoorde. Toen was het namelijk zo dat mensen die wilden beleggen daarvoor steeds een beroep moesten doen op een tussenpartij die de transactie voor hen moest doorvoeren. Dat lijkt in eerste instantie niet zo’n groot probleem, maar in de praktijk bracht dit niet zelden een koersrisico met zich mee. Met andere woorden, de koers waartegen werd belegd was niet de koers waar de belegger in eerste instantie op wou intekenen. Tegenwoordig is dit probleem door de introductie van online handelen gelukkig zo goed als volledig verholpen.

Het verschil tussen een market en een limit order

Bij online handelen zal je kunnen vaststellen dat er door jou als belegger gebruik kan worden gemaakt van twee verschillende soorten orders wanneer je wenst te beleggen in aandelen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de market en de zogenaamde limit order. In het geval van de market order zal er steeds worden overgegaan tot het aanschaffen van een bepaald aandeel tegen de actuele marktprijs. Dit gebeurt in het bijzonder bij aandelen die er om bekend staan over een aanzienlijk handelsvolume te beschikken.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de huidige marktprijs van het aandeel waar je interesse in hebt boven jouw beoogde koers is gelegen. In dat geval kan je er voor kiezen om een kooporder in te zetten op een lager gelegen bedrag. Pas wanneer deze lagere koers wordt aangetikt zal je order worden aangetikt en zal je het aandeel kopen. Dit alles kan je bij online handelen eenvoudig zelf doen zonder tussenkomst van een derde persoon.

Wat zijn de voordelen van online handelen?

Online handelen brengt heel wat interessante voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel waar je op kan rekenen heeft echter vooral te maken met het feit dat je alles zelf in de hand hebt. Je kan in principe de klok rond handelen zonder dat je daarbij de bijstand nodig hebt van derden. Dat online handelen gebeurt in de praktijk altijd door gebruik te maken van een bepaald beleggersplatform. De mogelijkheden die dit platform exact te bieden heeft is een beetje afhankelijk van het type broker waar je een beroep op gaat doen. Kies je met andere woorden voor een broker die is gespecialiseerd in beginnende beleggers of eerder voor een broker die zich richt op de wat meer ervaren beleggers? Deze keuze kan een groot verschil met zich meebrengen voor wat de mogelijkheden van online handelen betreft. Even een goede vergelijking op dit gebied uitvoeren kan dan ook geen overbodige luxe zijn.

Met welke nadelen moet je rekening houden?

Het zelfstandige karakter waar je bij online handelen op kan rekenen brengt niet alleen voor-, maar ook nadelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel kan voor veel beleggers in de praktijk ook een niet onbelangrijk nadeel zijn. Het is namelijk zo dat lang niet alle beleggers het even fijn vinden om alles zelf te moeten uitvoeren zonder dat ze daarbij kunnen rekenen op de bijstand van een ervaren broker. Op dit vlak zal je dan ook voor jezelf moeten bepalen of online handelen voor jou al dan niet de meest interessante keuze is. Heb je het gevoel dat je daarvoor nog over iets te weinig ervaring beschikt? Dan kan het mogelijks toch interessanter zijn om er voor te kiezen om je eerste stappen in de beleggerswereld te zetten bij een bank. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst een beetje te gaan oefenen bij een online broker.

Gratis online handelen oefenen? Het kan!

Heb je nog niet zoveel ervaring met beleggen en wil je daar graag verandering in brengen? Zou jij ook graag online willen handelen, maar heb je het gevoel dat je er nog niet klaar voor bent om meteen risico’s te nemen? Dat hoeft ook niet! Je kan namelijk gratis online handelen oefenen door je aan te melden voor een demo-account bij één van de verschillende brokers. Op deze manier kan je met een bepaald bedrag aan fictief geld gaan beleggen. Ben je op een zeker ogenblik toch klaar voor het echte werk en wil je gaan online handelen met echte euro’s? Dan kan je doorgaans met één simpele druk op de knop je demo-account omzetten in een volwaardig account waarmee je kan gaan beleggen.