Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Voor iedereen die wil gaan beleggen geldt dat hij of zij daarvoor een beroep zal moeten doen op de diensten en mogelijkheden die door een bepaalde broker worden aangeboden. Dat hoeft niet zozeer een probleem te zijn, want door de jaren heen zijn er op de markt menig aantal verschillende brokers verschenen. Dit heeft de keuze er in het bijzonder voor beginnende beleggers echter ook niet bepaald eenvoudiger op gemaakt, in tegendeel. Heel wat beleggers stellen zich in de praktijk de vraag wat nu precies de beste broker is. Het probleem is echter dat hier niet zomaar in één, twee, drie een sluitend antwoord op kan worden gegeven. De beste broker voor belegger A hoeft immers niet noodzakelijkerwijs ook de beste broker voor belegger B te zijn en omgekeerd. Wil jij graag toch kunnen ontdekken wat nu precies voor jou de meest optimale broker is op de markt? Lees dan vooral snel verder!

DEGIRO beleggen

Kwaliteit boven kwantiteit

Het eerste punt waar je bij stil moet blijven staan tijdens je zoektocht naar de beste broker heeft betrekking tot de kwaliteit van de diensten en beleggingsproducten die er aan je wordt aangeboden. Het gebeurt niet zelden dat beleggers hun keuze voor wat de broker betreft vooral gaan baseren op het aanbod aan beleggingsproducten. Wat heeft het echter voor zin om je aan te melden bij een broker die duizend en één verschillende producten aanbiedt wanneer je toch alleen maar van plan bent om te gaan beleggen in aandelen? In dat geval is het mogelijks veel interessanter om je gewoon bij een gespecialiseerde aandelen broker aan te melden. Kwaliteit moet dan ook eigenlijk altijd primeren boven kwantiteit.

Bovenstaande gezegd hebbende is het wel zo dat het bij beleggen nooit, maar dan ook echt nooit een goed idee is om al je eieren in hetzelfde mandje te leggen. Wanneer je wenst te beleggen in verschillende soorten beleggingsproducten kan het dan ook wel degelijk een vereiste zijn om ofwel een beroep te doen op een algemene broker ofwel je bij verschillende soorten brokers aan te melden. Waar jouw voorkeur op dit vlak finaal naar uit zal gaan is natuurlijk ook altijd een beetje afhankelijk van jouw manier van beleggen en investeren.

Op welke markten is de beste broker allemaal actief?

Tijdens je zoektocht naar de beste broker zal je uiteraard ook rekening willen houden met de markten waarop de broker haar diensten of beleggingsproducten aanbiedt. Het merendeel van de brokers die op de Nederlandse markt actief zijn zullen uiteraard wel de nodige mogelijkheden aanbieden met betrekking tot de Nederlandse beurs. Dat geldt evenwel niet voor alle internationale beurzen. Wil je dus met andere woorden ook graag kunnen beleggen op de Amerikaanse of Aziatische beurzen? Dan zal je daar wel even rekening mee moeten houden. Wil jij uitsluitend beleggen in Nederlandse bedrijven? Dan kan de beste broker zomaar een partij zijn die enkel en alleen deze mogelijkheid aanbiedt.

Welke kosten brengt de beste broker in rekening?

Van cruciaal belang om bij stil te blijven staan voor wat je zoektocht betreft naar de beste broker is om rekening te houden met de kosten waarmee je zal worden geconfronteerd bij de broker van je keuze. Wat dit betreft moet je stil blijven staan bij twee verschillende zaken:

  1. Het soort kosten die er aan je worden aangerekend;
  2. De hoogte van de kosten die je aangerekend krijgt;

Laat ons om te beginnen even kijken naar het soort kosten die er aan jou als belegger aangerekend zullen worden. Wat dit betreft gaan veel mensen er vandaag de dag nog altijd zomaar vanuit dat er door elke broker een bepaalde commissie in rekening zal worden gebracht. Vroeger was dat inderdaad het geval omdat men op deze manier de kostprijs van de dienstverlening wist in te dekken. Tegenwoordig is dit verdienmodel voor brokers eigenlijk een beetje achterhaald. Dat is niet in het minst het gevolg van het feit dat commissies de potentiële rendementen die je als belegger kon behalen aanzienlijk beïnvloedden.

Tegenwoordig is het zo dat de beste broker dan ook wellicht geen commissies meer in rekening brengt. Betekent dit dat je volledig kosteloos gebruik kan maken van de diensten die worden aangeboden? Dat nu uiteraard ook weer niet. Een belangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden heeft dan ook betrekking tot de kosten die er wel aan je aangerekend worden. Het kan daarbij onder meer gaan om de kosten op de uitbetaling van dividenden, zogenaamde bewaarlonen en natuurlijk de transactiekosten. Vooral deze laatste zijn belangrijk omdat ze zoals de naam reeds doet vermoeden op elke transactie aangerekend worden.

Kosten bij verschillende brokers vergelijken

De beste broker is in de praktijk sowieso ook die broker die je voor jouw beleggingen de meest geringe kosten zal weten aan te rekenen. Als belegger is het namelijk zo dat je er voor kiest om te belegen omdat je op die manier een bepaald rendement kan realiseren. Dat rendement wordt echter (sterk) beïnvloed door de kosten die je dient te betalen. Met hoe meer kosten je wordt geconfronteerd en vooral ook hoe hoger deze kosten komen te liggen, des te ingrijpender zal de impact uiteraard zijn op jouw potentiële rendement. Dit zorgt er voor dat je altijd grondig brokers moet gaan vergelijken voordat je er voor kiest om daadwerkelijk bij een bepaalde partij te gaan beleggen. Enkel en alleen op die manier is het immers in de praktijk mogelijk om zelf een zo optimaal mogelijk rendement te kunnen behalen.

Wat met het platform dat de broker aanbiedt?

De beste broker is dus eigenlijk in de praktijk die broker die er in slaagt om het best tegemoet te komen aan de door jou vooropgestelde eisen en verwachtingen. Dit zorgt er voor dat we ook altijd even moeten kijken in de richting van het beleggingsplatform dat er aan je wordt aangeboden. Vandaag de dag geldt voor het merendeel van de beleggers dan ook dat ze er voor kiezen om volledig zelf hun beleggingen in de hand te nemen en te houden. Dit betekent concreet dat men door middel van een online platform de nodige handelingen en transacties zal uitvoeren. De mogelijkheden die het platform van de broker in kwestie aanbiedt is dan ook een zeer belangrijk punt om bij stil te blijven staan.

Wanneer we de verschillende beleggingsplatformen gaan bekijken die er op de markt zijn terug te vinden kunnen we meteen vaststellen dat de mogelijkheden die ze aanbieden aanzienlijke verschillen kunnen vertonen. We maken wat dit betreft dan ook eigenlijk een onderscheid tussen twee verschillende soorten van beleggingsplatformen, namelijk:

  1. Een beleggingsplatform voor beginners;
  2. Een beleggingsplatform voor de meer gevorderde belegger;

Welk type van beleggingsplatform voor jou nu precies het interessantst is, is vooral afhankelijk van het niveau waar je zelf als belegger over beschikt. Ben je nog maar net toe aan de eerste beleggingen die je moet uitvoeren? In dat geval is een overzichtelijk, eenvoudig en transparant beleggingsplatform natuurlijk het belangrijkst. Ben jij echter een belegger die reeds heel wat watertjes heeft door zwommen en beschik je dus met andere woorden over een meer uitgebreide kennis? Dan zal je graag gebruik willen maken van een meer uitgebreid of geavanceerd beleggingsplatform. Bekijk dus zeker ook even de mogelijkheden van het beleggingsplatform die je kan verwachten bij de voor jou beste broker.

Tip! Kijk of je een gratis demo-account kan aanmaken

De mogelijkheden die door een bepaald beleggingsplatform worden aangeboden worden in het merendeel van de gevallen wel beschreven op de website van de broker in kwestie. Dit gezegd hebbende gaat er helemaal niets boven het even eenvoudig kunnen uitproberen van dat platform zonder dat je daarvoor meteen gebruik moet gaan maken van echt geld. Dat is bij heel wat verschillende brokers zeker een mogelijkheid en ook de beste broker zou deze optie eigenlijk moeten aanbieden. Heb je op een bepaald ogenblik voldoende kennis opgedaan in het demo-account en wil je dan ook nu graag aan de slag met echt geld? Dan kan je doorgaans altijd je demo-account laten omzetten naar een volwaardig account waarin je gaat beleggen met echt geld.

Wat met de welkomstaanbieding van de beste broker?

Last but not least is het zo dat de meeste brokers vandaag de dag ook een welkomstaanbieding aanbieden aan hun nieuwe beleggers. Mensen die op zoek zijn naar de voor hun beste broker stellen zich dan ook steevast de vraag wat nu precies de meest interessante welkomstaanbieding is. Dit kan in de praktijk van alles zijn zoals bijvoorbeeld:

  1. Een tijdelijke korting op met name de transactiekosten;
  2. Het tijdelijk niet aangerekend worden van een bepaalde commissie;
  3. Een bepaald gratis geldbedrag waarmee je kan beleggen;
  4. Een ander voordeel zoals bijvoorbeeld gratis analyses, etc.;

Wat nu precies voor jou de meest interessante aanbieding is, is natuurlijk afhankelijk van hetgeen waar je persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Hoe dan ook, ga er niet automatisch vanuit dat de beste broker je ook het interessantste welkomstaanbod aanbiedt. Het is namelijk in de praktijk zo dat vooral de voorwaarden en de prijzen waar je op kan rekenen buiten de aanbiedingsperiode het belangrijkst zijn om bij stil te blijven staan.