Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Er bestaan tegenwoordig tal van verschillende mogelijkheden die je kan benutten om je kapitaal te laten aandikken. Eén van deze mogelijkheden is beleggen. Wanneer je, je voor het eerst in beleggen gaat verdiepen is de kans bestaande dat je een beetje zal worden overweldigd door het enorme aanbod aan mogelijkheden. Voor veel mensen is het bovendien ook niet duidelijk waarom niet iedereen er voor kiest om te gaan beleggen in plaats van geld gewoon op een spaarrekening te plaatsen. Geld beleggen is toch veel rendabeler? Dat klopt, maar er is ook een keerzijde aan de medaille. In tegenstelling tot geld sparen is beleggen namelijk niet risicoloos. Wil jij ook graag alles te weten komen over wat beleggen nu precies is? Dan zal de informatie op deze pagina je daar een duidelijk antwoord op geven!

DEGIRO beleggen

Waarom gaan mensen beleggen?

Het is mogelijk om met het geld dat je verdient verschillende acties te ondernemen. In eerste instantie is het zo dat veel mensen de keuze maken om hun geld (grotendeels) op een spaarrekening te plaatsen. Dat is natuurlijk de meest eenvoudige en tevens ook de meest veilige keuze. Dit gezegd hebbende is het zo dat geld op een spaarrekening plaatsen de laatste jaren niet langer financieel interessant is. Wanneer je enkel en alleen het vermogen dat je overhoudt aan het einde van de maand op een spaarrekening zou plaatsen zal je kunnen vaststellen dat je vermogen in waarde afneemt in plaats van groeit. Beleggen biedt daarvoor een uitstekende uitkomst. De belangrijkste reden waarom mensen vandaag de dag de keuze maken om te beleggen is dan ook om hun vermogen te beschermen tegen de inflatie.

Hoeveel kan je verdienen door te beleggen?

Bovenstaande doet het vermoeden ontstaan dat het eigenlijk niet mogelijk is om met beleggen geld te verdienen en dat het louter dient als bescherming van je vermogen. Dat is natuurlijk niet juist. Het uiteindelijke doel van mensen die gaan beleggen is dan ook in de praktijk zeker en vast om er financieel beter van te worden. Tegelijkertijd zorg je er echter op deze manier ook voor dat je jezelf kan wapenen tegen de inflatie. Hoeveel je precies kan verdienen met beleggen is in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren, namelijk:

  1. Welk bedrag je gaat beleggen;
  2. Op welke termijn je kan beleggen;
  3. Het risicoprofiel dat je voor jezelf hanteert;

Je dient er je in de praktijk altijd bewust van te zijn dat het bij beleggen twee richtingen uit kan gaan. Dit betekent concreet dat je niet alleen geld kan verdienen, maar ook kan verliezen. Omwille van deze reden is het altijd van belang om grondig onderzoek te doen voordat je in een bepaalde belegging in gaat stappen. Alleen op deze manier kan je de risico’s voor jou als belegger zo beperkt mogelijk houden. Hoe dan ook is het in de praktijk wel steeds zo dat je slechts de bedragen kan verliezen die je oorspronkelijk zelf hebt geïnvesteerd.

Let op! Bovenstaande stelling is niet altijd juist. We maken op de beleggersmarkt tegenwoordig dan ook een onderscheid tussen “long” en “short” posities. Voor de long posities geldt dat het gaat om posities waarbij er wordt gespeculeerd op een hogere koers. Bij short posities speculeer je op een daling van de koers. In dit geval zijn de verliezen eigenlijk zowat onbeperkt. Mede omwille van deze reden wordt short gaan eigenlijk uitsluitend aangeraden aan beleggers die goed weten wat ze doen en dus reeds over enige ervaring beschikken.

Welke bedragen heb je nodig om te gaan beleggen?

De vraag “wat is beleggen” kunnen we niet beantwoorden zonder ook even stil te blijven staan bij de bedragen waar je behoeften aan hebt. Wat deze bedragen betreft is het eigenlijk zo dat dit in de praktijk sterk afhankelijk is van situatie tot situatie. In principe is het reeds mogelijk om te beleggen vanaf een bedrag van 1 euro. In de praktijk gebeurt dit natuurlijk niet. Dit is het gevolg van de kosten die op de belegging worden aangerekend. Het spreekt voor zich dat je niet zomaar kan gaan beleggen zonder dat je geconfronteerd zal worden met bepaalde kosten.

Hoeveel kosten je exact moet betalen is afhankelijk van de (online) broker waarbij je gaat beleggen. Hier moet je dus zeker altijd goed op letten. Heb je een beperkt bedrag voor handen om mee te beleggen? Dan is het in de praktijk wellicht het interessantst om er voor te kiezen om te kijken in de richting van beleggingsfondsen. In deze fondsen kan je periodiek instappen en worden de bedragen van de verschillende beleggers bij elkaar opgeteld en geïnvesteerd. De rendementen worden dan in verhouding tot het geïnvesteerde kapitaal verdeeld onder de verschillende investeerders. Indien je niet zo’n groot bedrag te investeren hebt, maar je toch graag zou willen beleggen zijn beleggingsfondsen dus zeker de moeite waard.

Hoe kan je precies beleggen?

De mogelijkheden die door de jaren heen op vlak van beleggen zijn ontstaan zijn sterk uiteenlopend. We maken binnen de markt dan ook een onderscheid tussen verschillende soorten beleggingsproducten. Het gaat hierbij meer concreet om de volgende:

  • Aandelen;
  • Obligaties;
  • Grondstoffen;
  • Forex of valuta’s;
  • Opties;
  • Derivaten;

Naast de bovenstaande beleggingsproducten zijn er uiteraard ook nog de zogenaamde cryptocurrencies. Deze virtuele munten waarvan de bekendste luisteren naar namen als Bitcoin en Ethereum worden ook steeds populairder onder beleggers. Afhankelijk van je keuze op vlak van het beleggingsproduct zal je rekening moeten houden met bepaalde risico’s. Voor aandelen geldt bijvoorbeeld dat het hoog risico beleggingsproducten zijn. Voor obligaties geldt dan weer dat de risico’s een stuk beperkter zijn.

Op welke rendementen kan je rekenen bij beleggen?

In eerste instantie geldt voor mensen die gaan beleggen dat ze zich in het bijzonder focussen op de meerwaarde die hun beleggingen kunnen laten optekenen. Voor aandelen geldt bijvoorbeeld dat de koers omhoog kan gaan. In dit geval kan je ze terug verkopen met winst. Ook voor obligaties geldt dat er zoiets bestaat als een koerswinst. De achterliggende waarde van een obligatie kan immers eveneens stijgen. Er is echter meer. Indien je er voor hebt gekozen om te beleggen in aandelen is het namelijk mogelijk dat er ook nog eens elk jaar een bepaald dividend zal worden uitgekeerd. Met andere woorden, niet alleen de koers van het aandeel kan stijgen, je zal ook voor verkeer reeds kunnen rekenen op een bepaalde financiële meerwaarde. Voor obligaties geldt eigenlijk in de praktijk iets soortgelijks.

Bij obligaties is het in eerste instantie zo dat er een bepaalde meerwaarde op de obligatie kan worden gerealiseerd. Dit noemen we zoals eerder reeds aangegeven de koerswinst. Verder is het echter zo dat je ook nog eens op jaarbasis een bepaalde rente zal ontvangen. Deze rente kan uitbetaald worden, maar kan ook gekapitaliseerd worden. In het eerste geval wordt ze jaarlijks uitbetaald. In het tweede geval ontvang je ze als (extra) meerwaarde aan het einde van de looptijd van de obligatie. Op welke manier er precies te werk wordt gegaan is afhankelijk van de obligatie in kwestie. In ieder geval maakt dit wel meteen duidelijk dat er op verschillende manieren rendementen behaald kunnen worden met beleggen.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Om de vraag “wat is beleggen” volledig te kunnen beantwoorden is het van belang om ook te begrijpen met welke risico’s je kan worden geconfronteerd. Op het ogenblik dat je geld op een spaarrekening plaatst weet je dat het bedrag tot 100.000 euro volledig is ingedekt. Met andere woorden, zelfs wanneer de bank waar het spaargeld bij staat failliet zou gaan betekent dit dat je jouw spaargeld niet zal verliezen. Bij beleggen bestaat een dergelijk vangnet niet. Met andere woorden, je inleg kan je bij beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld aandelen en obligaties altijd verliezen. Alleen door grondig voorafgaand onderzoek uit te voeren zal je kunnen vaststellen dat het mogelijk is om de risico’s van beleggen te beperken.

Bestaat er zoiets als risicoloos beleggen?

Bovenstaande informatie maakt meteen duidelijk dat er aan beleggen altijd bepaalde risico’s zijn verbonden. Dit beantwoordt eigenlijk ook meteen de gestelde vraag. Risicoloos beleggen is in de praktijk eigenlijk nooit mogelijk. Wel is het zo dat er verschillende tips bestaan die er voor kunnen zorgen dat de risico’s zo beperkt mogelijk gehouden kunnen worden, namelijk:

  1. Doe altijd grondig je eigen onderzoek voordat je ergens in gaat beleggen;
  2. Zorg altijd voor een grondige diversificatie in je beleggingsportefeuille;

Hou er bovendien ook steeds rekening mee dat er buiten je beleggingsportefeuille ook altijd sprake dient te zijn van een financiële buffer. Deze financiële buffer dien je aan te houden op een zo veilig mogelijke manier. Het op een spaarrekening plaatsen van een bepaald stukje van je vermogen blijft dan ook, ondanks de negatieve opbrengst, altijd een must.

Conclusie; wat maakt beleggen nu precies zo aantrekkelijk?

Vroeger was het op eenvoudige wijze mogelijk om vermogensbehoud te realiseren door gewoon geld op een spaarrekening te plaatsen. Vandaag de dag is dat niet het geval. De spaarrente die (eventueel) nog wordt ontvangen weegt dan ook niet meer op tot de aanzienlijke inflatie waar we mee geconfronteerd worden. Om het inflatiemonster te bekampen is beleggen op z’n minst aangewezen. Enkel en alleen op die manier zal je namelijk kunnen vaststellen dat er over je vermogen nog voldoende financiële meerwaarde kan worden gerealiseerd om een afname van je koopkracht te kunnen voorkomen.