Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Cryptomunten zijn digitale of virtuele munten die elk over hun eigen, specifieke karakter beschikken. In het merendeel van de gevallen maken deze cryptocurrencies gebruik van zogenaamde blockchaintechnologie. Deze technologie is verantwoordelijk voor het decentrale karakter waar deze virtuele munten over beschikken. Wie cryptomunten zegt denkt uiteraard in eerste instantie aan Bitcoin, maar er zijn door de jaren heen ook nog heel wat andere exemplaren gelanceerd. Wat bijvoorbeeld te denken van namen zoals XRP, Ethereum en natuurlijk ook Monero en EOS? Ben jij ook iemand die van plan is om een stukje van zijn of haar kapitaal te gaan investeren of beleggen in cryptomunten? Dan kunnen we je alleen maar aanraden om zeker even aandacht te besteden aan de onderstaande informatie.

DEGIRO beleggen

Wat zijn cryptomunten?

Zoals in de inleiding reeds aangegeven zijn cryptomunten virtuele munten. Het is mogelijk om met deze virtuele munten transacties en dus betalingen uit te voeren, maar je kan er ook in beleggen. Net zoals bijvoorbeeld een aandeel of een gewone valuta is het immers zo dat ook cryptocurrencies over hun eigen, unieke waarde en koers beschikken. Voordat je overweegt om tot het kopen van zo’n munt over te gaan zijn er echter een behoorlijk aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Het is namelijk zo dat een cryptomunt veel meer is dan enkel en alleen zomaar een munt. Er gaat dan ook doorgaans een compleet project achter schuil die als het goed is een bepaalde meerwaarde probeert te realiseren.

Voor Bitcoin geldt bijvoorbeeld dat ze eigenlijk twee concrete voordelen heeft. In eerste instantie is het op deze manier mogelijk om betalingen uit te voeren zonder dat derden daar controle over hebben. Daarnaast is het echter ook zo dat Bitcoin door menig aantal partijen tegenwoordig wordt aanzien als een uitstekend alternatief voor de traditionele ‘store of value’ mogelijkheden die er bestaan. Je kan dus met andere woorden een gedeelte van jouw vermogen opslaan in Bitcoin waardoor deze niet meer onderhevig is aan bijvoorbeeld de inflatie van de euro. Dit gezegd hebbende is het zo dat waarde opslaan in een cryptomunt ook altijd een niet onbelangrijk risico met zich meebrengt. Dit is uiteraard niet in het minst het gevolg van het bestaan van het zogenaamde koersrisico.

Hoe beleggen in cryptomunten?

Beleggen in cryptomunten kan je op verschillende manieren doen. In eerste instantie kan je de keuze maken om daadwerkelijk over te gaan tot het aanschaffen van bepaalde munten. Om dit te kunnen doen zal je in eerste instantie een bepaalde hoeveelheid euro’s moeten omzetten in één van de verschillende cryptocurrencies. In het merendeel van de gevallen wordt er in deze situatie gekozen voor een zogenaamde stablecoin. De bekendste stablecoin op de markt luistert naar de naam ‘Tether’. Het karakter van een stablecoin zorgt er in de praktijk in principe voor dat ze altijd over een waarde van min of meer één dollar beschikt. Dit heeft als gevolg dat er eigenlijk geen sprake bij is van een zogenaamd koersrisico.

Op de bovenstaande manier beleggen in cryptomunten laat het vermoeden bestaan dat je als potentiële belegger altijd rekening moet houden met een bepaalde vereiste technische kennis. Dat hoeft echter niet perse het geval te zijn, in tegendeel. Het is namelijk in de praktijk zo dat je er ook voor kan kiezen om een beroep te doen op de diensten van een cryptocurrency broker. Dit is geen exchange, maar een echte broker waarbij je eenvoudig een stukje privékapitaal kan investeren in één van de aangeboden cryptocurrencies. Heb je reeds cryptomunten gekocht en wil je die nu graag inwisselen voor een andere munt? In dat geval zal je toch aangewezen zijn op de diensten van een cryptocurrency exchange.

Speculeren op de koers van cryptocurrencies

Het is van belang om er rekening mee te houden dat je als belegger niet altijd eigenaar wordt van de cryptomunten waarvoor je een bepaalde positie opent. De kans is bijzonder groot dat bij heel wat mensen nu de wenkbrauwen gaan fronsen. Hoe komt dit precies? Zeer eenvoudig. Er zijn namelijk ook verschillende partijen die beleggingsproducten aanbieden waarmee er louter en alleen wordt gespeculeerd op de koers van bepaalde cryptocurrencies.

Een zogenaamde ETF of tracker is een beleggingsproduct die het mogelijk maakt om te speculeren op de koers van een onderliggend goed. In dit geval gaat het dan dus om cryptomunten. In eerste instantie was het zo dat een dergelijke beleggingsvorm enkel en alleen bestond voor Bitcoin. Tegenwoordig is dat niet langer het geval en kan je er bijvoorbeeld eveneens voor kiezen om te beleggen met behulp van een tracker van een andere munt. Nogmaals, in dit geval zal je dus geen eigenaar worden van de cryptomunt. Er wordt louter en alleen gespeculeerd op een stijging of een daling van de koers.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van beleggen in cryptomunten?

Een belegging doen in cryptomunten is door de jaren heen steeds populairder geworden. In eerste instantie maken veel mensen deze keuze omdat ze op een bepaalde manier willen gaan beleggen buiten de traditionele beleggersmarkt. In het merendeel van de gevallen beschikken deze beleggers dan ook reeds over een portefeuille bestaande uit beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld aandelen, obligaties, etc. Anderzijds is het ook zo dat steeds meer mensen geen vertrouwen meer hebben in het bekende, traditionele financiële systeem. Zij zien in de cryptomarkt dan ook vooral een interessante mogelijkheid om hun kapitaal te waarborgen.

Een ander voordeel wordt niet door iedereen als een voordeel beschouwd. Het is namelijk in de praktijk eveneens zo dat de cryptomarkt zich kenmerkt door aanzienlijke koersschommelingen. Het spreekt voor zich dat deze schommelingen zowel over een positief als over een negatief karakter kunnen beschikken. Bij een explosieve koersstijging kan je in principe binnen een zeer korte termijn rekenen op een erg mooi rendement. Is er echter sprake van een zogenaamde bearish markt? In dat geval dien je er rekening mee te houden dat je als gevolg daarvan de waarde van je portefeuille met cryptomunten zeer sterk kan zien afnemen.

Voor iedereen die gaat beleggen geldt tot slot dat het bijzonder belangrijk is om te zorgen voor een zo optimaal mogelijke spreiding. We weten dat het realiseren van een dergelijke spreiding ook betekent dat je, je dient te richten op verschillende markten. De cryptomarkt is een zeer unieke en vooral ook jonge markt die mogelijks nog over heel wat potentieel beschikt. Deze opportuniteiten kan je als (vroege) belegger wellicht gaan benutten om een mooi rendement mee te behalen. Ook dit potentieel kunnen we bestempelen als een voordeel, maar hou uiteraard ook wel rekening met de potentiële nadelen waarmee je kan worden geconfronteerd.

Welke risico’s zijn er verbonden aan cryptomunten?

Het is niet zo dat je door te beleggen in cryptomunten alleen maar kan rekenen op voordelen. Er zijn dan ook zeker een aantal nadelen van toepassing waar je eveneens bij stil zal willen blijven staan. Het eerste nadeel heeft te maken met het feit dat je gaat beleggen of investeren buiten AFM toezicht. Het is algemeen bekend dat de cryptomarkt op verschillende manieren (sterk) wordt gemanipuleerd. Dat zorgt er voor dat je als belegger kan worden geconfronteerd met een niet onbelangrijk extra risico. Het gevolg van dit feit is echter ook dat je rekening dient te houden met een uitermate volatiel koersverloop bij het merendeel van de cryptomunten. Binnen de cryptomarkt zijn er dan ook koersstijgingen en dalingen te noteren die op de traditionele beleggersmarkt nooit zouden kunnen opduiken.

Bovenstaande brengt ons direct bij het tweede nadeel dat is verbonden aan beleggen in cryptomunten. De sterk volatiele koersen van cryptomunten zorgt er namelijk in de praktijk voor dat een belegging doen in deze producten niet voor iedereen even interessant is. Ben jij bijvoorbeeld een eerder defensieve belegger die het risico van diens beleggingsportefeuille bij voorkeur zo beperkt mogelijk wenst te houden? Dan zal je wellicht moeten vaststellen dat het risico dat is verbonden aan cryptomunten voor jou net wat te extreem zal zijn.

Welke manier van beleggen in cryptomunten is voor jou het interessantst?

Laat ons tot slot ook nog even kijken naar welke manier van beleggen in cryptomunten nu precies voor jou het interessantst is. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van onder meer de (technische) kennis waarover je beschikt. Hoe je het namelijk ook draait of keert, er voor kiezen om te handelen met cryptomunten bij een echte cryptobeurs is vrij complex. Euro’s investeren in cryptocurrencies bij een zogenaamde cryptocurrency broker is dan weer heel wat laagdrempeliger. In principe hoef je in dit geval dan ook alleen maar euro’s te storten waarna je meteen kan overgaan tot het kopen van bepaalde cryptomunten.

Wil je actief handelen met cryptocurrencies? Of beschik je wel over veel technische kennis? Of ben je reeds eigenaar van een goed gevulde portefeuille met cryptomunten waarmee je nog meer rendement wenst te realiseren? In deze gevallen kan het voor jou wellicht wel degelijk het interessantst zijn om je aan te melden bij een gespecialiseerde cryptocurrency exchange. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, op welke manier jij ook graag zou willen beleggen in cryptomunten, het behoort meer dan waarschijnlijk allemaal perfect tot de mogelijkheden.