Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het AB InBev aandeel staat genoteerd aan Euronext Brussel. Het bedrijf beschikt over een marktaandeel van ongeveer 45 procent waardoor ze de absolute nummer één positie weet te bekleden binnen de mondiale biermarkt. In verschillende landen waaronder de Verenigde Staten, Brazilië evenals Mexico mag het bedrijf zich dan ook de absolute marktleider noemen. In totaal is AB InBev actief in meer dan twintig verschillende landen en beschikt het over een aantrekkelijk portfolio bestaande uit meer dan tweehonderd verschillende biermerken. Enkele bekende namen die deel uitmaken van dit portfolio zijn onder meer Budweiser, Stella Artois, Beck’s evenals Jupiler. AB InBev is gevestigd in Leuven en heeft een belang van 50 procent in ‘Grupo Modelo’, de grootste bierbrouwerij van Mexico.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

AB InBev werd opgericht in het jaar 2004 en is eigenlijk ontstaan door een fusie tussen Interbrew en AmBev. Op vandaag mag ze zich ’s werelds grootste bierproducent noemen. AB InBev heeft de reputatie steeds een gezonde winstmarge te hanteren op alle dranken die ze produceert. Ondanks het feit dat ze dit al heel wat kritiek heeft opgeleverd vanuit onder meer de hoek van bierverenigingen en caféhouders moet het gezegd dat deze strategie wel zorgt voor een tot dusver gezond financieel vermogen. De geschiedenis van AB InBev is er bovendien ook één die zich kenmerkt door heel wat overnames. Op deze manier tracht het bedrijf haar reeds unieke marktpositie nog verder te verstevigen. Zo bracht het bedrijf op 12 juni 2008 een bod uit ter waarde van 46 miljard Amerikaanse dollar op Anheuser-Busch. Uiteindelijk moest het bod verhoogd worden naar 52 miljard dollar vooraleer de raad van bestuur de overname van Anheuser-Busch door AB InBev goedkeurde. Het was deze overname die er voor zorgde dat AB InBev uitgroeide tot ’s werelds grootste brouwerij met een jaaromzet van zo’n slordige 36 miljard Amerikaanse dollar. De overname heeft uiteindelijk ook tot de naamswijziging in ‘Anheuser-Busch InBev’ (kortweg ‘AB InBev’) geleid.

Actuele koers AB InBev

Andere belangrijke overnames uit de geschiedenis van AB InBev zijn onder meer deze van de Mexicaanse brouwerij ‘Grupo Modelo’ welke heeft plaatsgevonden in juni 2012. Voorheen was AB InBev echter reeds voor 50 procent eigenaar van de brouwerij. De overname zorgde voor een enorme stijging van de beurswaarde van het bedrijf tot boven de 100 miljard euro. Het was voor het eerst dat een Belgisch aandeel een dergelijke waarde kon laten optekenen. In 2015 werd er door AB InBev verder ook nog onderhandeld over een mogelijke fusie met één van haar belangrijkste concurrenten, namelijk ‘SABMiller’. Zij was op dat ogenblik de nummer twee voor wat wereldproductie van bier betreft. Na herhaaldelijke pogingen zou het uiteindelijk pas in oktober van 2015 daadwerkelijk tot een overeenstemming komen tussen beide partijen. De overname zorgde er voor dat AB InBev een bedrag van 44 Engelse pond per aandeel moest betalen. Grootaandeelhouders kregen echter ook de mogelijkheid om zich te laten uitbetalen in AB InBev aandelen.

Kerncijfers onderneming

AB InBev weet een gemiddeld jaaromzet te realiseren van tussen 50 & 57 miljard Amerikaanse dollar waarvan er volgens de laatst bekende cijfers ongeveer 8 miljard dollar aan winst is. Op moment van schrijven heeft het bedrijf 206.000 werknemers in dienst. AB InBev staat er verder om bekend één van de meest populaire dividendaandelen te zijn. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze verschillende jaren een totaal dividend van 3,60 euro bruto toekende aan haar aandeelhouders. In 2018 werd er echter voor gekozen om dit dividend te halveren naar een bedrag van 1,80 euro per aandeel. Deze halvering was verwacht en moet er vooral voor zorgen dat het bedrijf diens schuldenberg van 109 miljard dollar verder kan afbouwen. Deze schulden zijn voor een groot deel het gevolg van de overname van rivaal SABMiller welke heeft plaatsgevonden in 2016.

Strategische richting

AB InBev lijkt zich sinds de halvering van het dividend in 2018 duidelijk te hebben voorgenomen om haar schuldenberg af te bouwen. Bovendien lijkt het er naar uit te zien dat authentieke bieren waarbij er sprake is van een kleine(re) winstmarge langzaam maar zeker naar de uitgang worden verwezen. Een bekend voorbeeld daarvan is Belle-Vue Selection Lambic welke langzaam maar zeker uit de markt aan het verdwijnen is. Opvallend is ook dat de glazen die door AB InBev worden verstrekt aan caféhouders zijn vergroot. Hierdoor neemt het aantal biertjes per vat af waardoor de omzet voor AB InBev een extra duwtje in de rug krijgt. De caféhouders zelf zijn hier dan weer veelal net wat minder over te spreken.

Hoe aandelen van AB InBev kopen?

De unieke overnamestrategie welke door AB InBev wordt gehanteerd zorgt er voor dat haar aandeel voor veel mensen aantrekkelijk lijkt. Het feit dat het hierbij gaat om een dividendaandeel waarbij er dus jaarlijks een zeker dividend wordt uitgekeerd draagt daar uiteraard haar steentje aan bij. AB InBev aandelen kopen is op verschillende manieren en ook bij diverse partijen mogelijk. Wil je graag instappen in deze aandelen met een klein budget? In dat geval zou je ook kunnen kijken in de richting van bijvoorbeeld Plus500. Deze maakt het immers mogelijk om in te stappen door middel van zogenaamde CFD’s. Op deze manier is het kopen van AB InBev aandelen voor iedereen financieel toegankelijk.