mBank
mBank is sinds jaar en dag één van de grootste en populairste banken van Polen. De bank staat er om bekend over een groot aantal verschillende diensten en producten te beschikken. Zo biedt ze niet alleen bankdiensten aan voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Daarnaast beschikt ze over een speciale investeringsbank en biedt ze een gevarieerd aanbod aan op vlak van financiële diensten. Denk hierbij niet alleen aan leasing en factoring, maar ook aan het verstrekken van financieringen en het uitvoeren van vermogensbeheer. Het ruime pakket aan diensten heeft gezorgd voor een vrij evenwichtige basis waar de bank op verder heeft weten te bouwen. De op moment van schrijven vijfde grootste bankgroep van Polen is beursgenoteerd en beschikt aan de Warsaw Stock Exchange over de ticker WSE.
Geschiedenis
De geschiedenis van mBank begint eigenlijk in het jaar 1986. Het was toen dat de bank werd opgericht als een zogenaamde ‘joint-stock’ onderneming waarbij Krzysztof Szwarc werd aangeduid als CEO van de bank. Het zou uiteindelijk vanaf dat ogenblik nog bijna drie jaar duren vooraleer mBank zogenaamde kredietlijnen kreeg toegekend van de Wereldbank evenals het IFC. Vervolgens werd de bank ook lid van SWIFT. Eén jaar later wordt er voor gekozen om de bank te privatiseren. Dit gebeurde door middel van een zogenaamde ‘public offering’. Eén jaar later zou er uiteindelijk voor worden gekozen om de eerste dochterondernemingen op te zetten. Het ging hierbij om ‘Biuro Maklerskie BRE Brokers’ welke op vandaag door het leven gaat als ‘mBank Dom Maklerski’ evenals om ‘BRE Services’ welke op vandaag luistert naar de naam ‘mLeasing’. De notering aan de Warsaw Stock Exchange kwam er uiteindelijk in 1992.
Opvallend is dat het vrij lang duurde vooraleer mBank er voor koos om privébankieren aan te bieden aan haar klanten. Dit gebeurde immers pas in het jaar 1995. Drie jaar later zou er vervolgens een fusie plaatsvinden met de ‘Polski Bank Rozwoju S.A.’. Het was in deze periode dat Wojciech Kostrzewa werd aangesteld als nieuwe CEO voor de gefusioneerde onderneming. Nog een jaar later werd het PTE Skarbiec-Emerytura pensioenfonds opgericht. Een zeer belangrijke mijlpaal voor de financiële instelling vond plaats in het jaar 2007. Het was op dit ogenblik dat ze er voor koos om haar dienstverlening uit te breiden van Polen naar Tsjechië en Slowakije. Een jaar later zou de fakkel voor de leiding van de financiële instelling worden overgedragen aan de nieuwe CEO Mariusz Grendowicz. Hij werd op zijn beurt in 2010 opgevolgd door Cezary Stypułkowski. In het jaar 2014 kwam de focus van mBank nog meer op de mobiele markt te liggen. Toen koos ze er namelijk voor om samen met Orange de nieuwe mobiele retail bank ‘Orange Finanse’ te lanceren. In 2015 werd er door mBank vervolgens ook een langetermijnsovereenkomst afgesloten met de AXA Group.
Kerncijfers onderneming
mBank beschikt op moment van schrijven over een marktkapitalisatie van ongeveer 16,61 miljard Poolse złoty. De operationele marge van de bankgroep zou volgens de laatst bekende cijfers 30,31 procent bedragen. De nettowinstmarge zou vervolgens zijn gelegen op 22,41 procent. Het dividend dat kan worden verwacht voor aandeelhouders van de mBank groep ligt gemiddeld ergens rond de 1,30 procent. Dit is een dividend welke vrij conform het marktsegment is. De resultaten van de bankgroep worden traditioneel gezien ergens in de maand februari naar buiten gebracht. Op moment van schrijven zou er tot slot sprake zijn van 42.332.466 uitstaande aandelen.
Strategische richting
De strategische richting van mBank is sinds enkele jaren in het bijzonder op de mobiele markt komen te liggen. Eigenlijk van zodra ze er voor heeft gekozen om samen met Orange de onderneming ‘Orange Finanse’ op te richten kan er worden vastgesteld dat er stevig is geïnvesteerd in het mobiel vriendelijk maken van de bank en de diensten en producten die ze aanbiedt. Vervolgens is het geen publiek geheim dat mBank haar invloed niet alleen in Polen zelf, maar ook in de twee andere landen waarin ze actief is, namelijk Tsjechië en Slowakije wil gaan uitbreiden in de jaren die volgen. Op welke manier ze dit precies wil gaan doen zal de toekomst uiteraard nog moeten gaan uitwijzen.
Hoe aandelen mBank kopen?
Ben je wel geïnteresseerd om te beleggen in aandelen van de Poolse bankgroep mBank? In dat geval kan je dit natuurlijk op tal van verschillende manieren gaan doen. Je zou er voor kunnen kiezen om gewoon te investeren in aandelen van de Poolse bank, maar daarnaast is het eveneens mogelijk om te beleggen door middel van zogenaamde CFD’s. Afhankelijk van de manier van beleggen waar jij de voorkeur aan geeft is het mogelijk om daarvoor een beroep te doen op brokers zoals bijvoorbeeld Robeco, DeGiro, Binck Bank evenals de CFD-broker Plus500. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, wanneer jij graag wil beleggen in aandelen van de Poolse bankgroep ‘mBank’ zijn er daarvoor beslist meer dan voldoende mogelijkheden voor beschikbaar!