Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Thales is een wereldwijd elektronicabedrijf welke actief is binnen verschillende sectoren. Het gaat hierbij niet alleen om de luchtvaart, maar ook om defensie en informatietechnologie. De onderneming werd in het verleden opgericht in Frankrijk onder de naam ‘Thomson-CSF’. Door de jaren heen is het bedrijf aanzienlijk gegroeid. Op moment van schrijven is ze dan ook actief in 56 landen. De Thales Groep staat genoteerd aan de Euronext beurs waar ze beschikt over de ticker ‘HO’. In het jaar 2000 werd er voor gekozen om de naam van de groep te veranderen naar ‘Thales’. Dit moest het internationale karakter van het bedrijf extra in de verf zetten.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De Thales onderneming zoals we deze op vandaag kennen werd opgericht op 6 december 2000. Voorheen stond het bedrijf echter reeds bekend onder de naam Thomson-CSF. Deze beschikte ook in Nederland over een vestiging, meer bepaald in Hengelo. Deze vestiging was door Thomson-CSF overgenomen in het jaar 1990 van Philips. In het verleden stond deze vestiging bekend onder de naam ‘Hollandse Signaalapparaten B.V.’. Deze was opgericht in het jaar 1922 waarna Philips in het jaar 1956 het merendeel van de aandelen in bezit kreeg. Dit werd gerealiseerd doordat Philips het merendeel van de aandelen van de Nederlandse overheid had overgenomen. De Nederlandse overheid beschikt tot op moment van schrijven over een aandeel van 1 procent in de onderneming. Dit is heel bewust gedaan. Deze 1 procent is namelijk voldoende om te kunnen bepalen of een bepaald product naar het buitenland kan en mag worden geëxporteerd of niet. Goederen die over een strategisch nut kunnen beschikken dienen bijvoorbeeld steeds over een exportvergunning te beschikken van de Rijksoverheid.

In december van het jaar 2015 werd bekend gemaakt dat Thales er voor koos om 200 banen in Nederland, dus meer bepaald in Hengelo te schrappen. Dit was het geval van het uitblijven van nieuwe opdrachten. Het bedrijf beschikt evenwel over meerdere vestigingen op Nederlands grondgebied. Buiten de vestiging in Hengelo zijn er bijvoorbeeld ook vestigingen terug te vinden in Delft en Eindhoven. Het zogenaamde OV-chipkaartsysteem werd in Nederland ontwikkeld door het bedrijf ‘East-West’. Deze had hier in het jaar 2003 de opdracht voor binnen gehaald. Dit consortium bestond op dat ogenblik uit bedrijven zoals Accenture, Thales evenals Vialis. De belangrijkste onderaannemers waren MTR Corporation evenals Octopus Cards Limited. Beiden waren gevestigd in Hong Kong. Accenture besloot vervolgens om uit het project te stappen waarna op 1 oktober 2010 Thales eveneens de aandelen overnam van Vialis. Op deze manier kwam ook Thales Transportation Systems in Houten tot stand. Deze vestiging beschikt op vandaag over alle onderhoudsactiviteiten van het OV-chipkaartsysteem op Nederlandse bodem.

Kerncijfers onderneming

Thales wist volgens de laatst bekende cijfers op moment van schrijven een jaaromzet te realiseren van 14,86 miljard euro. Ongeveer 946 miljoen euro van dit bedrag kon als pure winst worden geboekt. Het aantal uitstaande aandelen van het bedrijf zou actueel 212.523.723 stuks bedragen. Het dividend dat door Thales wordt uitgekeerd aan haar aandeelhouders zou verder zijn gelegen rond de 1,76 procent. Dit is relatief conform de sector waar het bedrijf in actief is. Uiteraard spelen de actuele marktomstandigheden hier een niet onbelangrijke rol in. In totaal zouden er op moment van schrijven bovendien iets minder dan 65.000 mensen werkzaam zijn voor het bedrijf verspreid over de wereld.

Strategische richting

Thales mag zich op moment van schrijven de grootste fabrikant van defensie-elektronica noemen van de Europese Unie. De Franse overheid is de grootste aandeelhouder. Het lijkt er in het bijzonder naar uit te zien dat Thales zich binnen diverse takken van de defensiesector extra wil gaan profileren. Omwille van deze reden was er in het jaar 2018 bijvoorbeeld nog zoveel te doen rond de overname van de chipfabrikant Gemalto. Uiteindelijk beslisten zowel de Europese als de Australische marktwaakhond dat deze overname er kon komen zolang Thales er maar akkoord mee ging om de afdeling met populaire securitymodules nShield te verkopen. Het mag dus duidelijk zijn dat Thales er niet voor terug zal deinzen om zichzelf meer te gaan profileren binnen bepaalde segmenten van de defensiesector. Dit is waarschijnlijk ook de belangrijkste, strategische richting die tot op moment van schrijven werd bepaald.

Hoe aandelen Thales kopen?

Thales aandelen kopen zorgt er voor dat je speculeert op een onderneming welke actief is binnen een zeer specifieke en potentievolle sector. Bovendien beschikt de sector waar Thales zich op richt ook nog eens over support vanuit (meerdere) Europese overheden waardoor dit een te overwegen belegging kan zijn. Beleggen in Thales aandelen kan je bovendien doen op tal van verschillende manieren. Zo is het uiteraard mogelijk om gewoon de aandelen van deze onderneming aan te kopen, maar daarnaast kan je ook beleggen in Thales door middel van zogenaamde CFD’s. Afhankelijk van hetgeen waar jij de voorkeur aan geeft kan je niet alleen beleggen via een broker zoals Binck Bank, ook Robeco evenals DeGiro en Plus500 behoren tot de mogelijkheden! In ieder geval, speculeren op de aandelen van Thales is werkelijk zonder ook maar enig probleem mogelijk.