Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Bank of America is de grootste commerciële bank van de Verenigde Staten. Bovendien noteerde ze volgens de Forbes Global 2000 meermaals als de op drie na grootste onderneming ter wereld. Tot op moment van schrijven is Bank of America het grootste Amerikaanse bedrijf welke geen deel uitmaakt van de Dow Jones Industrial Average. De onderneming werd opgericht in het jaar 1928 en noteert aan twee beurzen. Zo noteert ze aan de New York Stock Exchange met de ticker BAC evenals aan de Tokyo Stock Exchange met de ticker 8848.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Misschien wel de belangrijkste overname welke ooit door Bank of America werd gedaan is deze van LaSalle Bank. Deze bank werd op 23 april 2007 overgenomen van het Nederlandse ABN AMRO voor een bedrag van een slordige 21 miljard Amerikaanse dollar. Later dat jaar, namelijk vanaf 1 oktober 2007 werd de naam van LaSalle officieel veranderd in ‘Bank of America’. Toch zou het daar niet bij blijven. Bank of America heeft als één van de weinige financiële instellingen in de wereld getracht om het maximale potentieel van de kredietcrisis te benutten. De bank leek dan ook een ware koopjacht te organiseren en werd vervolgens genoemd bij verschillende mogelijke overnames. Op 13 september 2008 werd bijvoorbeeld door Lehman Brothers aangekondigd dat het bedrijf gesprekken voerde met de Bank of America met betrekking tot een eventuele overname. Uiteindelijk waren het de Amerikaanse autoriteiten die zich niet bereid toonden om mee te werken aan de verkoop van Lehman aan Bank of America. Daardoor kon de overname nooit concreet worden gemaakt.

Op 14 september 2008 werd vervolgens door Bank of America bekend gemaakt dat het over zou gaan tot de aankoop van Merrill Lynch. Met de overname zou een bedrag gepaard gaan van 38,25 miljard Amerikaanse dollar. Amper één dag later werd door de Wall Street Journal reeds aangegeven dat Merrill Lynch daadwerkelijk was verkocht aan Bank of America. Uiteindelijk zou het overnamebedrag wel 44 miljard dollar bedragen. Dit kwam neer op een waarde van zo’n 29 dollar per aandeel. Het ging Bank of America op financieel vlak gedurende lange tijd wel alles behalve voor de wind. Zelfs in het jaar 2011 wist ze na de overname van Countrywide Financial op 23 augustus 2007 nog steeds geen winst te maken. Ze moest dan ook onder meer miljarden dollars afschrijven op oninbare Countrywide Financial hypotheken.

Kerncijfers onderneming

Ondanks het feit dat de overname van Countrywide Financial gedurende een niet onaanzienlijke periode een duidelijke impact heeft gehad op de financiële situatie van Bank of America moet het gezegd dat ze vanaf het jaar 2015 duidelijk terug een meer positieve flow heeft weten te realiseren. De laatste bekende cijfers op moment van schrijven spreken dan ook over een netto inkomen van 18,232 miljard dollar. Het totale vermogen komt daarmee uit op een indrukwekkende 2,281 biljoen dollar. De Bank of America zou volgens verwachting over 4.600 kantoren beschikken evenals 15.900 automatische tellers in gebruik hebben. In totaal zouden bovendien zo’n 209.000 mensen werkzaam zijn voor deze bank.

Strategische richting

Bank of America heeft lessen getrokken uit de nasleep van enkele minder succesvolle overnames en wil zich nu duidelijk richten op een stabielere toekomst. Bovendien is het een doel van de bank om nieuwe technologieën en mogelijkheden sneller te gaan adopteren. Zo maakte ze in 2016 bekend gebruik te gaan maken van een digitale assistent genaamd ‘Erica’. Vanaf het jaar 2017 beschikten klanten over de mogelijkheid om zowel door middel van stem als tekst te communiceren met Erica waardoor ze niet alleen advies konden verkrijgen, maar ook de actuele balansen konden controleren en zelfs rekeningen konden betalen. De digitale assistent is bovendien 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar waardoor ze altijd hulp kan bieden. Ondanks het feit dat de basis reeds in 2017 werd gelegd is er nog heel wat werk aan de winkel. Uiteindelijk hoopt Bank of America door het inzetten van de virtuele assistent Erica haar klantenservice naar een stelselmatig hoger niveau te kunnen tillen.

Hoe aandelen van Bank of America kopen?

Geloof jij wel in het toekomstpotentieel van de Bank of America? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te overwegen om aandelen van deze financiële instelling te kopen. Het is op meerdere manieren mogelijk om te speculeren op de koers van Bank of America. In eerste instantie is het voor grotere investeerders bijvoorbeeld mogelijk om rechtstreeks aandelen te kopen. Op deze manier kan je dan ook jaarlijks een dividend ontvangen (indien toegekend uiteraard). Bank of America aandelen kopen is mogelijk via verschillende partijen zoals met name Binck Bank, DeGiro en Robeco. Heb jij een beperkter budget beschikbaar, maar wil je toch graag speculeren op de koers van Bank of America? In dat geval kan je ook beleggen door middel van zogenaamde CFD’s. Dit kan bij voorkeur gebeuren door een beroep te doen op de diensten van de CFD-broker Plus500.