Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Amazon is één van ’s werelds grootste en bekendste e-commercebedrijven. Het is een van oorsprong Amerikaanse onderneming welke is gevestigd in Seattle (Washington). De oprichting van Amazon gebeurde in het jaar 1994 door Jeff Bezos en sindsdien is er heel wat veranderd. Amazon zelf is niet alleen actief op verschillende vlakken, daarnaast zijn er door de jaren heen ook heel wat dochterondernemingen in het leven geroepen. Enkele bekende namen op dit vlak zijn A9.com, Brilliance Audio, Goodreads evenals Shelfari. Ook het live streaming platform voor video ‘Twitch’ behoort toe aan Amazon. Producten of diensten die ze onder haar eigen noemer heeft uitgegeven zijn met name Amazon Prime, Amazon Drive, Echo, Kindle, de Kindle Store evenals Amazon Studios. Het Amazon aandeel noteert aan de NASDAQ en heeft de ticker ‘AMZN’. Wanneer jij geïnteresseerd bent om te beleggen in een grootschalige e-commercebedrijf kan je eigenlijk haast niet om Amazon heen!

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Ondanks het feit dat Amazon officieel in het jaar 1994 werd opgericht ging ze eigenlijk pas echt van start in de zomer (meer bepaald in de maand juli) van 1995. Amper 2 jaar later ging ’s werelds grootste boekenwinkel al naar de beurs. Ze koos er voor om haar aandeel te laten noteren aan de NASDAQ onder de noemer ‘AMZN’. Bij de beursgang was er sprake van 3 miljoen aandelen welke werden verhandeld tegen een koers van 16 dollar per stuk. Het boekjaar sloot af op een omzet van een slordige 32 miljoen dollar. Amazon was toen reeds goed voor 250 personeelsleden. Het moet gezegd dat Amazon eigenlijk reeds van bij haar beursgang een zeer populair bedrijf was. Beleggers hadden er schijnbaar blijvend vertrouwen in, zelfs tijdens de internetzeepbel aan het einde van de jaren 90. Nadat de bel was geknapt kreeg Amazon af te rekenen op een behoorlijke dosis kritiek. Deze kritiek was vooral gericht op haar ondernemingsmodel. Dit gezegd zijnde was het jaar 2003 wel het eerste jaar waarin er sprake was van een jaarwinst voor de Amerikaanse onderneming.

Op 1 juni 2017 werd een belangrijke (financiële) mijlpaal gerealiseerd voor Amazon. Het aandeel van het bedrijf bereikte toen namelijk een koers van een indrukwekkende 1.000 dollar. Hierdoor werd een marktkapitalisatie gerealiseerd van zomaar even 480 miljard dollar. Sinds het moment dat Amazon naar de beurs is gegaan werd er op verschillende tijdstippen voor gekozen om het aandeel van het e-commercebedrijf te splitsen. In het jaar 1998 werden er bijvoorbeeld 2 nieuwe aandelen voor 1 oud exemplaar uitgereikt. In januari 1999 werden er drie aandelen voor één uitgereikt en in september 1999 nog eens twee nieuwe aandelen voor één oud. Mochten deze splitsingen niet plaats hebben gevonden, dan had het aandeel van Amazon reeds genoteerd aan een waarde van 12.000 Amerikaanse dollar. Door de jaren heen heeft Amazon een zeer aanzienlijke, internationale expansie gekend. Zo heeft ze vestigingen geopend in niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Canada, Frankrijk, Duitsland en Italië. Ook in Azië heeft ze verschillende vestigingen geopend waaronder in Japan en China.

Kerncijfers onderneming

Amazon realiseert op jaarbasis een omzet van 177,866 miljard. Het laatste bekende operatieve inkomen lag op 4,106 miljard. Het netto inkomen bedraagt op haar beurt 3,033 miljard en de totale activa bedraagt 131,31 miljard. Ondanks het feit dat Amazon tracht om een overvloed aan personeel te voorkomen, bijvoorbeeld door automatisering moet het gezegd dat er wereldwijd voor het bedrijf toch behoorlijk wat mensen werkzaam zijn. Naar verwachting zou Amazon dan ook goed zijn voor zo’n 613.300 banen. Ondanks alle inspanningen om het productieproces te automatiseren moet het gezegd dat er door de jaren heen stelselmatig een bepaalde stijging waarneembaar is in het aantal personeelsleden van Amazon. Dit heeft echter vooral te maken met de wereldwijde expansie van het bedrijf.

Strategische richting

Eén van de belangrijkste zaken waar Amazon duidelijk heel wat aandacht aan besteed heeft betrekking tot het oplossen van de transportproblemen. Het uitbesteden van transport stelt een bedrijf niet alleen bloot aan bepaalde (hoge) kosten, daarnaast zijn er ook vaak praktische belemmeringen. Omwille van deze redenen maakt Amazon er geen geheim van om in de toekomst vooral gebruik te gaan maken van drones die pakketten gaan afleveren. Dit bovendien niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in het Verenigd Koninkrijk. Ook in Duitsland, Nederland en België zijn er reeds verschillende tests gehouden voor leveringen met drones. Niet alleen is de kans groot dat klanten van Amazon in de toekomst hun pakketten geleverd krijgen met een drone, daarnaast heeft het bedrijf ook aangegeven vaker gebruik te willen gaan maken van zogenaamde pop-upstores. In het verleden was er al een dergelijke shop in Amsterdam, maar de kans dat er nog meer pop-upwinkels gaan verschijnen lijkt groot.

Hoe aandelen van Amazon kopen?

Heb jij net als zoveel andere beleggers ook vertrouwen in het aandeel van Amazon? Ben je dan ook van plan om er in te investeren? In dat geval zal je een keuze moeten maken uit twee verschillende mogelijkheden. In eerste instantie kan je investeren in Amazon door het daadwerkelijk kopen van haar aandelen. Hiervoor heb je gezien de koers van het Amazon aandeel wel een behoorlijk budget voor nodig. Moet jij het stellen met wat minder financiële middelen? In dat geval kan het de moeite waard zijn om te kijken in de richting van CFD’s. Het betreft hier een alternatief beleggingsproduct waarmee het mogelijk is om tegen een beperktere investering te speculeren op de koers van het Amazon aandeel. Afhankelijk van jouw keuze kan je gebruikmaken van betrouwbare brokers zoals met name Binck Bank, DeGiro, Robeco evenals de gespecialiseerde CFD-broker Plus500.