General Electric
General Electric kan het best worden omschreven als een multinational evenals een op wereldwijd vlak opererend concern. De onderneming handelt niet alleen in technologie en elektronica, maar biedt ook allerhande diensten aan. General Electric is één van ’s werelds grootste conglomeraten. Ze beschikt dan ook niet voor niets over een marktkapitalisatie van 70 miljard Amerikaanse dollar. In het verleden, meer bepaald in het jaar 2016 stond General Electric volgens Forbes Global 2000 op de 68e plaats van grootste bedrijven ter wereld. Het hoofdkantoor van General Electric is gevestigd in het Amerikaanse Fairfield. General Electric is beursgenoteerd en wordt verhandeld aan de New York Stock Exchange onder de ticker ‘GE’.
Geschiedenis
Voor de oorsprong van het bedrijf General Electric moeten we eigenlijk (waarschijnlijk zeer verrassend genoeg) terug in de tijd naar het jaar 1876. Het was in dit jaar dat Thomas Edison er voor koos om een laboratorium te openen welke zich bevond in Menlo Park, New Jersey. Dit was de plaats waar hij één van de meest spraakmakende uitvindingen ooit heeft gedaan, namelijk de elektrische lamp. Toen het jaar 1890 aanbrak had Edison er reeds voor gekozen om diens activiteiten onder te brengen in een eigen holding genaamd de ‘Edison General Electric Company’. Eerder hadden twee leerkrachten uit Philadelphia reeds het met Edison’s bedrijf concurrerende ‘Thomson-Houston Electric Company’ opgericht. Het bedrijf ging in de daarop volgende jaren verschillende overeenkomsten aan met andere ondernemingen en werd uiteindelijk geleid door Charles Coffin. De verschillende fusies die volgden zorgen er niet alleen voor dat Thomson-Houston Electric Company, maar ook Edison General Electric heel wat uitvindingen en patenten in handen kregen. Dit leverde de bedrijven een zeer sterke en eigenlijk haast dominante positie op binnen de elektronicasector.
In het jaar 1896 was General Electric één van de oorspronkelijke twaalf bedrijven welke uitmaakten van de Dow Jones Industrial Average. General Electric bleef gedurende zeer lange tijd nog als enige resterende oorspronkelijke bedrijf in de Dow Jones index vermeld. Ten tijde van de jaren zestig stond General Electric bekend als één van ’s werelds grootste computerbedrijven. In 1970 werd de computerdivisie van General Electric echter verkocht aan Honeywell. In 1986 werd er echter door General Electric voor gekozen om het inmiddels onafhankelijk geworden bedrijf RCA op te kopen. Dit niet in het minst met de bedoeling om het NBC-televisienetwerk in handen te krijgen. In 2004 investeerde General Electric eveneens in het overnemen van het televisie- en filmnetwerk van Vivendi SA. De overname ging gepaard met een overnameprijs van zomaar even 13,7 miljard Amerikaanse dollar. Hiermee werd ze ’s werelds derde grootste mediaconglomeraat.
Een nieuwe belangrijke mijlpaal voor het bedrijf werd bereikt in juni 2005. Toen werd ze eigenaar van de financiële divisie Bombardier Capital Inventory Finance. In april 2015 werd door General Electric bekend gemaakt dat ze een groot deel van haar financiële activiteiten wil afstoten. Ze wou in principe vanaf dat ogenblik nog uitsluitend de financiële diensten behouden welke een relatie onderhouden met de industriële activiteiten van GE. Het ging hierbij in het bijzonder om de financiering van vliegtuigmotoren. Datzelfde jaar werd er door General Electric ook nog voor gekozen om over te gaan tot de aankoop van de energietak van Alstom. De huishoudelijke apparaten divisie van General Electric werd aan het begin van het jaar 2016 verkocht aan de Chinese Haier Group. Op 26 juni 2018 verdwijnt General Electric uit de Dow Jones Industrial Average aandelenindex. Dat is een belangrijk moment in de geschiedenis van de onderneming. Ze maakte immers reeds vanaf het jaar 1896 deel uit van de index. Haar plaats werd ingenomen door Walgreens Boots Alliance.
Kerncijfers
De omzet van het bedrijf General Electric bedraagt op moment van schrijven een indrukwekkende 122 miljard Amerikaanse dollar op jaarbasis. Het operatieve inkomen komt daarmee op een verlies van 8,79 miljard te staan. Het netto inkomen is dan ook gelegen rond een negatieve 5,79 miljard dollar. De totale activa is op haar beurt goed voor een bedrag van 377,95 miljard Amerikaanse dollar. Het totaal eigen vermogen is over de voorbije jaren op moment van schrijven wel gedaald richting een waarde van 64,26 miljard dollar. Op moment van schrijven zijn er voor het bedrijf General Electric 313.000 mensen werkzaam.
Strategische richting
De strategische richting van General Electric is eigenlijk als vrij duidelijk te omschrijven. In eerste instantie werd er in het jaar 2017 reeds voor gekozen om aanzienlijke besparingen door te voeren. De besparingen lieten ook het bestuur van de onderneming niet ongemoeid. Zo verdwenen er 18 bestuurszetels. Bovendien werd er ook voor gekozen om de trein- evenals de gerenommeerde lichtdivisie te verkopen. De focus komt daarmee duidelijk op de luchtvaart, de gezondheidszorg evenals energie te liggen.
Hoe beleggen in General Electric?
Beleggen in General Electric is mogelijk op tal van verschillende manieren. De bekendste mogelijkheid om dit te doen is natuurlijk door gewoon over te gaan tot het kopen van General Electric aandelen. Dergelijke aandelen kopen is vooral interessant voor de belegger die iets grotere bedragen voor handen heeft. Dit omdat het anders onmogelijk is om een significante positie in te nemen in een onderneming als General Electric. Wil jij toch graag kunnen speculeren op de koers van het General Electric aandeel? In dat geval kan er ook voor worden geopteerd om daarvoor gebruik te maken van zogenaamde CFD’s. Dergelijke beleggingsproducten maken het mogelijk om met een veel kleiner bedrag te beleggen, maar er zijn ook nog meer risico’s aan verbonden. Bedenk dus altijd voor jezelf of beleggen in General Electric met CFD’s voor jou al dan niet een goed idee is.