Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Aphria is een bekende en belangrijke producent van cannabis welke is gevestigd in Leamington, Ontario. Het is ook hier dat ze over haar eigen greenhouse beschikt welke luistert naar de naam ‘Aphria One’. Meer dan 90 procent van de productie op vlak van cannabis welke door Aphria wordt gerealiseerd is afkomstig van dit greenhouse. Aphria is beursgenoteerd en wordt verhandeld aan verschillende exchanges. Je vindt ze terug aan de Toronto Stock Exchange onder de ticker ‘APHA’ en je kan ze verhandelen aan de New York Stock Exchange. Ook daar beschikt ze over dezelfde ticker.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Aphria werd opgericht in het jaar 2014 door Cole Cacciavillani en John Cervini. Zij waren op dat ogenblik operatoren voor het Leamington greenhouse. Haar CEO, namelijk Vic Neufeld was voorheen ook aan de slag als CEO van Jamieson Laboratories. Dit was een Canadees bedrijf welke zich had gespecialiseerd in de productie van vitaminen. In eerste instantie werd het bedrijf gelist aan de Toronto Venture Exchange. Dit bleef zo tot ze in maart 2017 werd geaccepteerd om gelist te worden aan de Toronto Stock Exchange. Bovendien werd ze later in dat jaar, meer bepaald in de maand december ook toegevoegd aan de S&P/TSX Composite Index. Misschien wel één van de belangrijkste mijlpalen tot op moment van schrijven werd voor Aphria bereikt in het jaar 2014. Het was namelijk in dat jaar dat ze een licentie had ontvangen om niet alleen cannabis te mogen produceren, maar ook te verhandelen. Deze licentie had ze ontvangen van Health Canada.

De eerste grootschalige order van het bedrijf werd verstuurd in april 2015. Ook dit was een belangrijk moment voor het bedrijf. De financiële middelen die werden ontvangen door de order werden immers meteen terug geïnvesteerd in de uitbreiding van haar greenhouse. De capaciteit van de greenhouse werd vervolgens dan ook zomaar even verdubbeld. In 2016 maakte Aphria een overeenkomst bekend met ‘Tokyo Smoke’. Een jaar later, in april 2017 zou een indrukwekkend plan volgen om de activiteiten van Aphria uit te breiden naar Amerikaans grondgebied. Dit leek een goede zet te zijn, maar het zorgde wel voor de nodige onrust. Zelfs een potentiële delisting van de Toronto Stock Exchange hing in de lucht omwille van het onduidelijke (legale) karakter van cannabis in de Verenigde Staten. Zo ver kwam het tot op moment van schrijven gelukkig niet.

In januari 2018 bereikte Aphria een overeenkomst voor de overname van ‘Broken Coast Cannabis’. Het betrof hier een op Vancouver Island gevestigde cannabis producent. Met de overname was een bedrag gemoeid van 230 miljoen Amerikaanse dollar. Ook in januari 2018 werd een overeenkomst bereikt met betrekking tot de overname van Nuuvera, een in Brampton-gevestigd cannabis bedrijf welke werd opgenomen in Aphria voor een bedrag van 826 miljoen dollar. De overname van Nuuvera kwam er vervolgens omwille van haar unieke marktpositie binnen verschillende landen wereldwijd. De focus lag hierbij niet in het minst op Italië en Duitsland. Zo wist Aphria haar internationale invloed binnen de sector in één klap en met een doelgerichte overname aanzienlijk te versterken.

Kerncijfers

Aphria realiseert een jaarlijkse omzet van 36,92 miljoen Canadese dollar. Dit volgens de op moment van schrijven laatst bekend gemaakte cijfers. Het operatieve inkomen van de onderneming komt daarmee uit op een bedrag van -5,99 miljoen Canadese dollar. Het netto inkomen bedraagt 29,45 miljoen Canadese dollar. De totale activa bedraagt 1,314 miljard Canadese dollar en het totale eigen vermogen zou 1,164 miljard bedragen. In het bijzonder dit laatste maakt duidelijk dat Aphria een in de basis bijzonder waardevol bedrijf is welke over een stevige ruggengraat beschikt voor de toekomst. Uiteraard valt of staat alles wel met de toekomst die cannabis te wachten staat. Op dit vlak speelt de regulering een cruciale rol.

Strategische richting

De overname van Nuuvera welke plaats heeft gevonden in het jaar 2018 wordt algemeen aanzien als de basis voor een verdere internationale expansie van het bedrijf. Het lijkt er dan ook naar uit te zien dat hier in de komende jaren verder de focus op zal komen te liggen. Dat is echter niet alles. Het is namelijk ook zo dat Aphria reeds heeft laten optekenen niet langer uitsluitend afhankelijk te willen zijn van haar eerste greenhouse. Het bedrijf is dan ook volop bezig met het bouwen van een andere greenhouse in de Leamington omgeving genaamd ‘Aphria Diamond’. De bouw van dit greenhouse gebeurt in samenwerking met ‘Double Diamond’. De algemene verwachting is dat er naar de toekomst toe nog meerdere greenhouses zullen worden gerealiseerd.

Hoe beleggen in Aphria?

Aphria aandelen kopen is slechts één van de verschillende manieren om te beleggen in dit bedrijf. Op het ogenblik dat je er voor kiest om te beleggen in aandelen van Aphria zal je eigenlijk voor een stukje mede-eigenaar worden van het bedrijf. Dit betekent meteen ook dat je als aandeelhouder aanspraak kan maken op het ontvangen van een eventueel dividend. Dit gezegd zijnde vereist het innemen van een degelijke positie in Aphria door het kopen van aandelen uiteraard een niet onaanzienlijk kapitaal. Niet elke belegger heeft deze echter zomaar voor handen. Ben jij een kleine(re) belegger en / of zou je graag optimaal willen kunnen genieten van eventuele wijzigingen die ontstaan in de koersen van het Aphria aandeel? Dan is het altijd de moeite waard om er voor te kiezen om te kijken in de richting van CFD’s. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat beleggen in Aphria met CFD’s nog meer risico’s met zich meebrengt op vlak van kapitaalverlies. Beleggen in Aphria is mogelijk bij verschillende partijen waaronder DeGiro, Robeco evenals Binck Bank. Ook de CFD-broker Plus500 is het overwegen meer dan waard.