Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Cyfrowy Polsat is één van de bekendste ondernemingen van Polen. Ze voorziet dan ook meer dan 3,4 miljoen mensen van de mogelijkheden die satelliettelevisie en digitale televisie met zich meebrengen. Ondanks het feit dat Cyfrowy Polsat werd opgericht in Polen en zich in eerste instantie hoofdzakelijk heeft gefocust op haar eigen thuismarkt is daar snel verandering in gekomen. Een snelle uitbreiding richting andere landen in Oost- en Centraal-Europa volgde waardoor Cyfrowy Polsat haar marktaandeel aanzienlijk heeft weten op te krikken. Door de jaren heen is ze binnen zowel Oost- als Centraal-Europa dan ook uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers binnen de markt van de digitale televisie. Het aandeel van Cyfrowy Polsat noteert aan de Warsaw Stock Exchange met de ticker ‘CPS’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

De belangrijkste reden waarom Cyfrowy Polsat door de jaren heen is uitgegroeid tot één van de bekendste en populairste bedrijven van Polen is terug te vinden in het feit dat ze reeds haar zogenaamde DTH-platform heeft gelanceerd op datum van 5 december 1999. Dit heeft er voor gezorgd dat ze tot op de dag van vandaag wordt aanzien als een absolute pionier op vlak van satelliettelevisie. Dit overigens niet alleen in Polen zelf, maar bij uitbreiding in heel Oost-Europa. Ze mag zich op moment van schrijven dan ook nog steeds het vijfde grootste digitale platform noemen van niet alleen Oost-, maar ook Centraal-Europa. In het jaar 2017 beschikte Cyfrowy Polsat over in totaal meer dan 3,47 miljoen abonnees.

De basis voor een succesvolle toekomst voor Cyfrowy Polsat werd dus reeds gelegd in het jaar 1999. Echter spreekt het voor zich dat er in de daarop volgende jaren nog heel wat nieuwe concurrenten op de markt verschenen. Deze doken niet alleen op in het thuisland, maar legden ook in andere delen van bijvoorbeeld Oost-Europa Cyfrowy Polsat het vuur aan de schenen. Omwille van deze reden koos Cyfrowy Polsat S.A. er voor om in april 2011 ‘Polsat’ over te nemen. Dit ging gepaard met een aanzienlijke investering waardoor er in eerste instantie extra kapitaal werd aangetrokken. Dit extra kapitaal werd gevonden door het uitschrijven van nieuwe aandelen en door het aantrekken van externe investeerders. De overname van Polsat heeft er in ieder geval voor gezorgd dat Cyfrowy Polsat haar invloed binnen de markt van de TV productie en uitzending aanzienlijk heeft weten te versterken.

Sinds haar ontstaan op de markt heeft Cyfrowy Polsat er duidelijk voor gekozen om haar aanbod met diensten aanzienlijk uit te breiden. Daarbij kwam de focus niet zelden te liggen op het aanbieden van personalisatiemogelijkheden voor consumenten. Op deze manier kon iedereen precies gaan bepalen welke zenders hij bijvoorbeeld wel en welke hij toch liever niet in het pakket zou willen opnemen. Van het oorspronkelijke basispakket van de aanbieder is er dan ook geëvolueerd naar een aanbod dat op moment van schrijven bestaat uit meer dan 7 verschillende pakketten die ook nog eens stuk voor stuk over diens eigen beschikbare opties beschikken. In ieder geval mag het duidelijk zijn dat Cyfrowy Polsat een belangrijke speler is op de televisiemarkt in Polen en bij uitbreiding in heel Oost- en Centraal-Europa.

Kerncijfers onderneming

Op het ogenblik dat we de kerncijfers van Cyfrowy Polsat gaan bekijken kunnen er een aantal vaststellingen worden gedaan. In eerste instantie is de brutomarge van de onderneming gelegen op zo’n 93,9 procent. De operationele marge zou verder volgens de meest actuele cijfers 17,85 procent bedragen. Daarnaast is er sprake van een nettowinstmarge van 9,23 procent en bedraagt het actuele rendement op investering 3,82 procent. De laatst bekende operationele kasstroom zou bovendien 42,85 procent bedragen. Op moment van schrijven is er verder sprake van 639.546.016 uitstaande aandelen.

Strategische richting

Cyfrowy Polsat heeft er nooit een geheim van gemaakt dat het zich niet uitsluitend wou gaan focussen op de thuismarkt Polen. Ze heeft dan ook nagenoeg meteen de focus gelegd op de volledige Oost-Europese en met uitbreiding ook de Centraal-Europese markt. Het lijkt er naar uit te zien dat ze deze strategie ook naar de toekomst toe zal blijven hanteren. Bovendien heeft Cyfrowy Polsat reeds aangegeven haar marktpositie te willen versterken door blijvend competitieve prijzen aan te bieden ten opzichte van haar voornaamste concurrenten.

Hoe aandelen Cyfrowy Polsat kopen?

Ben je geïnteresseerd in beleggen in aandelen van het Poolse bedrijf Cyfrowy Polsat? In dat geval kan je dit op verschillende manieren doen. Voor beleggers die over een degelijk budget beschikken om te investeren is het altijd mogelijk om over te gaan tot het gewoon aankopen van de aandelen in kwestie. Er bestaat echter ook een potentieel interessant alternatief voor de kleinere beleggers. Zij beschikken immers over de mogelijkheid om te beleggen in Cyfrowy Polsat door middel van zogenaamde CFD’s. Afhankelijk van de optie welke voor jou het interessantst is kan je er voor kiezen om te beleggen in Cyfrowy Polsat via verschillende brokers. Denk wat dit betreft niet uitsluitend aan Binck Bank en Robeco, maar bijvoorbeeld ook aan DeGiro evenals aan de razend populaire CFD-broker Plus500. In ieder geval, wanneer je graag wil beleggen in Cyfrowy Polsat zijn er daarvoor voldoende mogelijkheden beschikbaar!