Allianz
Allianz is een van oorsprong Duitse verzekeringsmaatschappij. Ze mag zich op moment van schrijven één van ’s werelds grootste verzekeraars noemen. Ze biedt haar klanten een ruim aanbod aan op vlak van de meest uiteenlopende verzekeringen. Het gaat hierbij niet alleen om levens- en ziekteverzekeringen, maar ook om schadeverzekeringen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat Allianz bekend staat omwille van haar zeer uitgebreide vermogensbeheerafdeling. Allianz is actief in meer dan 70 verschillende landen en is beursgenoteerd. Haar aandeel wordt verhandeld aan de Frankfurt Stock Exchange met als ticker ‘ALV’.
Geschiedenis
Allianz werd opgericht in het jaar 1890 in de Duitse hoofdstad Berlijn. Ze bleef daar gevestigd tot er in het jaar 1949 voor werd gekozen om de hoofdzetel te verhuizen naar München. Aan het einde van de negentiende eeuw werd er door Allianz ook voor gekozen om uit te breiden richting het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft er toe geleid dat ze een vestiging opende in de Engelse hoofdstad Londen. Dat bleef zo tot na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Op dat ogenblik werden er door Allianz nog verschillende extra vestigingen in tal van andere landen geopend. Het ging daarbij om een vestiging in de Franse hoofdstad Parijs evenals om een vestiging in Italië, Nederland, Spanje, Brazilië en natuurlijk ook de Verenigde Staten. Deze uitbreidingen hadden de positie van Allianz binnen de markt reeds gevoelig versterkt, maar dat was nog niet alles. De uitbreidingen werden namelijk opgevolgd door de overname van de Britse verzekeraar ‘Cornhill Insurance PLC’. Daarnaast werd er door Allianz eveneens een belang genomen in de Italiaanse verzekeraar ‘Riunione Andriatica di Sicurita’ ten tijde van de jaren tachtig.
Op 8 februari 2006 raakte bekend dat Allianz de aandelen van RAS die ze nog niet in bezit had zou overnemen. In 1990 werd er door de verzekeringsgroep voor gekozen om haar geografische strekking nog wat verder uit te breiden. Het was dan ook op dat moment dat ze er voor koos om ook de Oost-Europese markt aan te doen. Deze keuze ging gepaard met de opening van nieuwe vestigingen in acht verschillende landen. Op hetzelfde ogenblik besloot Allianz om de verzekeraar ‘Fireman’s Fund’ over te nemen in de Verenigde Staten. Ook de Franse verzekeraar ‘Assurances Generales de France’ kwam in deze tijd in handen van Allianz terecht. De overnames werden gevolgd door uitbreidingen richting Azië evenals verschillende joint ventures in de landen China en Zuid-Korea. In 2001 raakte ook bekend dat Allianz er voor had gekozen om de Dresdner Bank over te nemen. Allianz beschikte reeds eerder over één vijfde van de aandelen van de Dresdner Bank, maar nu vond er dus een volledige overname plaats. Met de overname was een bedrag gemoeid van 24 miljard euro.
Kerncijfers
De jaarlijkse omzet die door Allianz wordt gerealiseerd is gelegen op 126,15 miljard euro. Het operatieve inkomen van deze onderneming bedraagt op moment van schrijven 11,10 miljard euro. De totale activa van het bedrijf zou 901,3 miljard euro bedragen. Het totale eigen vermogen is daarbij gelegen op zo’n 65,55 miljard euro. Bovendien is het ook interessant om er rekening mee te houden dat er op moment van schrijven 140.553 mensen werkzaam zijn voor Allianz. Dit uiteraard verspreid over de verschillende landen waarin de verzekeringsgroep actief is. Allianz staat er om bekend jaarlijks een op z’n minst degelijk dividend toe te kennen aan haar aandeelhouders. Dit dividend is gemiddeld gelegen tussen de 5 en 8 euro per aandeel. Dit maakt het Allianz aandeel absoluut tot een te overwegen dividendaandeel.
Strategische richting
Allianz staat sinds jaar en dag bekend als een partij die financieel interessante spaarverzekeringen aanbiedt. Ondanks het feit dat het aanbod met spaarverzekeringen van Allianz tot één van de betere op de markt behoort moet het gezegd dat het gegarandeerde rendement op moment van schrijven 0 procent bedraagt. Dit zorgt er voor dat elke meerwaarde die jij als belegger of spaarder kan realiseren voort zal moeten komen uit de winstdeelnemingen. Om de klant hier een bepaalde keuze in te bieden heeft Allianz er voor gekozen om verschillende spaarverzekeringen in het leven te roepen. Afhankelijk van het risico dat je (al dan niet) wenst te nemen is het mogelijk om een keuze tussen deze verschillende plannen te maken. Allianz blinkt voor wat haar spaarverzekeringen betreft uit op vlak van lage instapkosten en de algemene verwachting is dat, dat ook naar de toekomst toe zo zal blijven.
Hoe beleggen in Allianz?
Je kan er als geïnteresseerde belegger voor kiezen om op tal van verschillende manieren te beleggen in Allianz. In eerste instantie behoort aandelen kopen Allianz tot de mogelijkheden. Dit is interessant omdat je op deze manier ook meteen het gemiddeld toch niet onaanzienlijke dividend in de wacht kan slepen. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het ook mogelijk om te beleggen in Allianz door middel van zogenaamde CFD’s. Het betreft hier potentieel interessante beleggingsproducten die het voor jou als belegger mogelijk maken om op de meest optimale wijze te kunnen speculeren op koerswijzigingen die het Allianz aandeel meemaakt. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat beleggen met CFD’s in Allianz nog wat extra risico’s met zich meebrengt. Wil jij ook graag beleggen in Allianz? In dat geval kan je daarvoor terecht bij diverse brokers zoals bijvoorbeeld Robeco, DeGiro, Binck Bank en natuurlijk ook Plus500!