Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Bank of China is een Chinese bank en een staatsbedrijf. De bank werd opgericht in het jaar 1912 als vervanging voor de zogenaamde ‘Government Bank of Imperial China’. In eerste instantie kreeg de financiële instelling ook de rol toebedeeld van centrale bank, maar daar kwam in het jaar 1948 verandering in. Van de vier grote banken die op de Chinese markt actief zijn moet het gezegd dat de Bank of China bovendien over de meeste, internationale activiteiten beschikt. Het aandeel van de Bank of China noteert aan verschillende exchanges. Het gaat hierbij in eerste instantie om de Shanghai Stock Exchange waar ze de ticker 601988 heeft. Daarnaast noteert het aandeel ook aan de Hong Kong Stock Exchange met ticker 3988.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor het ontstaan van de Bank of China moeten we eigenlijk terug naar het jaar 1905. Het was toen dat er onder de Qing overheid werd besloten om een bank op te richten die luisterde naar de naam ‘Daqing Hubu Bank’. De bank werd opgericht in Beijing en zou later, meer bepaald in het jaar 1908 worden hernoemd naar ‘Daqing Bank’. Toen de Republiek China werd opgericht in 1912 werd er onder de toenmalige president Sun Yat-Sen voor gekozen om de naam van de bank terug te veranderen in ‘Bank of China’. Na afloop van de Chinese burgeroorlog in het jaar 1949 werd er voor gekozen om de Bank of China op te splitsen in twee verschillende delen. Een deel van de bank werd verhuisd naar Taiwan waarna ze werd geprivatiseerd in 1971. Dit oorspronkelijke deel van de Bank of China staat vandaag de dag beter bekend als de ‘International Commercial Bank of China’.

Het tweede deel bleef bekend staan als ‘Bank of China’. Ze kreeg de status van grootste kredietverstrekker op de Chinese markt en bovendien was ze lange tijd de vijfde grootste bank ter wereld op vlak van marktwaarde. Van zodra de bank honderd procent in handen was van de centrale overheid werd er een zogenaamde IPO georganiseerd die plaatsvond in juni van het jaar 2006. De belangrijkste aandeelhouder van de bank is Central Hujin Investment. Het betreft hier een zogenaamd ‘sovereign wealth fund’ welke over een niet onaanzienlijk belang beschikt in de bank van 65 procent. Ze beschikt eveneens over belangen in verschillende andere financiële instellingen waaronder ook de andere drie grote Chinese banken. Dit is mogelijk omdat Hujin zelf geen commerciële activiteiten voert en eigenlijk uitsluitend een houdstermaatschappij is voor de staat.

Kerncijfers onderneming

De Bank of China beschikt over een operatief inkomen van 407,51 miljard yuan. Deze is goed voor een netto inkomen van 211,68 miljard yuan waardoor het totale vermogen op moment van schrijven uitkomt op zo’n 16,793 biljoen yuan. De bank zou wereldwijd over ongeveer 310.042 medewerkers beschikken. Ondanks het feit dat de Bank of China de Chinese bank is met de meeste internationale activiteiten moet het gezegd dat deze toch nog steeds relatief beperkt zijn. De operaties die worden uitgevoerd buiten China vertegenwoordigen dan ook amper 4 procent van de totale activiteit van de bank. Dit overigens zowel op vlak van winst als omzet. Het Chinese vasteland is goed voor ruim 60 procent van de winsten die de bank weet te realiseren. Op vlak van omzet zou het aandeel van de Chinese markt zelfs nog heel wat hoger liggen, namelijk op 76 procent.

Strategische richting

De Bank of China heeft er voor gekozen om een onafhankelijke dochtermaatschappij op te richten voor het beheren van investeringen die zijn gedaan met behulp van geld welke is verkregen door de verkoop van zogenaamde vermogensbeheerproducten. Het is de vijftiende kredietmaatschappij die deze beslissing heeft gemaakt, maar slechts de eerste van de vier banken welke in het bezit zijn van de Chinese overheid. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam ‘Bank of China Wealth Management Co. LTD’ en heeft van bij de start een geregistreerd kapitaal ter beschikking ter waarde van 1,4 miljard Amerikaanse dollar.

Het bedrijf zal zich gaan richten op het verkopen van vermogensbeheerproducten aan consumenten. Bovendien zal ze zich tevens bezighouden met het investeren en beheren van toevertrouwde middelen evenals het verkopen van financiële producten op vlak van particulier vermogensbeheer. Met de oprichting van deze dochtermaatschappij is de strategische richting die de Bank of China wil realiseren naar de toekomst toe meteen vrij duidelijk.

Hoe aandelen van Bank of China kopen?

Bank of China aandelen kopen is op verschillende manieren mogelijk. Wanneer je over een degelijk budget beschikt kan je er in eerste instantie natuurlijk voor kiezen om daadwerkelijk over te gaan tot het aanschaffen van echte Bank of China aandelen. Dat is iets minder voor de hand liggend voor kleinere investeerders. Zij kiezen er dan ook misschien beter voor om een beroep te doen op de mogelijkheden die worden aangeboden door middel van zogenaamde CFD’s. Afhankelijk van de keuze welke je op dit vlak maakt is het mogelijk om een beroep te doen op brokers zoals bijvoorbeeld Binck Bank, DeGiro, Robeco evenals Plus500.