Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Scout24 is een bedrijf welke eigenaar is van enkele grote digitale marktplaatsen. De oorsprong en het hart van de onderneming ligt in Duitsland waar het werd opgericht in 1998. De digitale marktplaatsen van het bedrijf richten zich in het bijzonder op de vastgoed- en autosector waardoor ze een bijzonder ruime doelgroep weten aan te spreken. Scout24 ontving haar listing voor de SDAX in het jaar 2015 waarna ze in 2018 werd toegelaten tot de MDAX aan de Duitse stock exchange. Voor beleggers die een mooie toekomst zien weggelegd voor digitale marktplaatsen kan beleggen in Scout24 potentieel het overwegen waard zijn.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Het bedrijf ‘Scout24’ werd opgericht in het jaar 1998 door de Beisheim Holding Schweiz AG. AutoScout24 en ImmobilienScout24 waren één van de eerste online marktplaatsen die op de markt zijn verschenen. In het daarop volgende jaar werd de groep uitgebreid met enkele extra platformen. Het ging hierbij niet alleen om FinanceScout24 en JobScout24, maar ook om FriendScout24. In het jaar 2001 werden er nog verschillende andere bedrijven opgericht in de landen Italië en Spanje. Amper één jaar later ging ook de website TravelScout24 online. Deze wordt op moment van schrijven echter geleid door derde partijen onder een licentie en bedrijfsovereenkomst. Sinds het verschijnen van de verschillende platformen zijn ze allemaal gebundeld onder het Scout24 label.

In het jaar 2007 werd de ‘Deutsche Telekom AG’ de enige aandeelhouder van de groep waarna ze de verschillende online marktplaatsen integreerde in de ‘Scout24 holding’. In 2011 werd er voor gekozen om een deel van het bedrijf dat betrekking had tot de JobScout24 activiteiten te verkopen. Dit gezegd zijnde was het wel zo dat het trademark behouden bleef. De Scout24 Groep beschikt hierdoor dus nog steeds over enkele niet onbelangrijke rechten. Het spreekt voor zich dat er op deze manier nog steeds sprake is van een bepaalde inkomstenstroom uit dit onderdeel van de onderneming. Aan het begin van het jaar 2014 werd er door de ‘Deutsche Telekom AG’ voor gekozen om 70 procent van haar Scout24 aandelen te verkopen aan een investeringsbedrijf dat oorspronkelijk ook connecties had met de ondernemingen Hellman & Friedman LLC en The Blackstone Group L.P. In april van het jaar 2015 werd Scout24 de eigenaar van ‘Easyautosale’, een op dat ogenblik leidend digitaal handelsplatform voor het verkopen van tweedehandse auto’s. In datzelfde jaar ging Scout24 ook publiekelijk met haar listing op de SDAX.

In juni van het jaar 2018 werd Scout24 toegelaten tot de MDAX van de Duitse stock exchange. Dit heeft er voor gezorgd dat ze is uitgegroeid tot één van de 50 grootste en bijgevolg ook meest waardevolle bedrijven onder de DAX. In juli 2018 werd door Scout24 bovendien ook FINANZCHECK.de overgenomen. Dit is één van de leidende platformen voor consumenten financieringen in Duitsland.

Kerncijfers

Het bedrijf Scout24 weet volgens de meest recente cijfers op moment van schrijven een jaarlijkse omzet te realiseren van ongeveer 479 miljoen euro. De marktkapitalisatie van het bedrijf is op moment van schrijven vastgesteld op een bedrag van 4,42 miljard euro. Scout24 staat er om bekend een jaarlijks dividend toe te kennen aan haar aandeelhouders. Dit dividend ligt gemiddeld tussen de 0,50 en 0,80 euro per aandeel. Dit betekent dat het dividendrendement in procenten ergens is gelegen tussen de 1,60 en de 2,20 procent. Beleggers die nog op zoek zijn naar een extra dividendaandeel binnen de digitale sector (eventueel met een link met de Duitse markt) zouden dus Scout24 beslist kunnen overwegen.

Strategische richting

De strategische richting van Scout24 lijkt op moment van schrijven een beetje onduidelijk. Twee grote investeringsbedrijven, namelijk Blackstone en Hellman & Friedman hebben namelijk te kennen gegeven dat ze het liefst van allemaal het bedrijf van de beurs af zouden willen halen. Met de overname van de onderneming zou een bedrag gepaard gaan van 43,50 euro per aandeel. De directie van Scout24 heeft laten optekenen niet weigerachtig te staan tegenover een potentiële overname, maar de prijs per aandeel te laag te vinden. Mocht er alsnog een overeenkomst bereikt kunnen worden tussen de beide partijen zou dat voor Hellman & Friedman een terugkeer betekenen naar het bedrijf. Het financieringshuis beschikte vanaf het jaar 2013 namelijk over zomaar even 70 procent van de aandelen. Sinds februari 2018 zijn alle aandelen van de partij verkocht, maar nu overweegt men dus duidelijk een terugkeer. Dit zou echter dus duidelijk wel betekenen dat Scout24 niet langer aan de beurs genoteerd zal worden. Voordat het zover komt zal er echter meer dan waarschijnlijk nog behoorlijk wat water naar de zee vloeien.

Hoe beleggen in Scout24?

Wil jij graag beleggen in het bedrijf Scout24? Dat kan je doen op verschillende manieren. De wijze waarop je gaat beleggen in deze onderneming is in de praktijk natuurlijk altijd afhankelijk van onder meer het budget dat je voor handen hebt. Wil je een degelijk kapitaal investeren en tegelijkertijd ook aanspraak kunnen maken op het dividend dat door Scout24 wordt toegekend aan haar aandeelhouders? In dat geval is aandelen kopen van Scout24 de meest voor de hand liggende keuze. Wil je echter vooral zo optimaal mogelijk kunnen speculeren op de koers van het Scout24 aandeel? Zou je bovendien ook graag willen speculeren met een beperkter budget? In dat geval is het altijd de moeite waard om een belegging met behulp van CFD’s te overwegen. Beleggen in Scout24 kan onder meer gebeuren met Binck Bank, Robeco, DeGiro evenals de CFD-broker Plus500.