Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Burger King is één van de bekendste ketens van fastfoodrestaurants ter wereld. De keten heeft haar hoofdkantoor in Miami in de Verenigde Staten. Ook in Nederland zijn er door de jaren heen heel wat verschillende Burger King vestigingen verschenen. In het jaar 2017 stond de teller bijvoorbeeld reeds op meer dan 60 vestigingen. Beleggen in Burger King betekent eigenlijk dat je gaat investeren in haar moederbedrijf, namelijk ‘Restaurant Brands International’. Haar aandeel noteert aan verschillende beurzen, namelijk de New York Stock Exchange evenals de Toronto Stock Exchange. In beide gevallen kan je het aandeel herkennen aan de ticker ‘QSR’. Ondanks het feit dat Burger King nu terug op de beurs is terug te vinden verliep dat in het verleden niet altijd van een leien dakje. In 2012 werd het bedrijf bijvoorbeeld tijdelijk van  de beurs gehaald door private equity bedrijf ‘3G’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

De eerste Burger King opende haar deuren op Amerikaanse bodem op 4 december 1954. De eerste vestiging van de keten werd geopend in Miami, Florida. Het waren twee studenten, namelijk Jim McLamore en David Edgerton die de drijvende kracht waren achter het eerste Burger King fastfoodrestaurant. Het idee voor het oprichten van de vestiging was er gekomen nadat McLamore een hamburgerverkooppunt had bezocht van Dick en Mac McDonald. Deze bevond zich toen in het Californische ‘San Bernardino’. Hij zou daaropvolgend meteen het potentieel ingezien hebben van een soort van productie-achtige hamburgeroutlet. Door de jaren heen is het assortiment van Burger King aanzienlijk uitgebreid zonder haar oorspronkelijke karakter te verloochenen. Tegenwoordig bestaat het assortiment van Burger King dan ook uit onder meer flame-grilled hamburgers, verschillende kipsandwiches evenals frietjes, gekruide twister fries, allerhande snacks en natuurlijk ook tal van verschillende ontbijtgerechten. Ook de lekkere desserts van Burger King vallen behoorlijk in de smaak.

In het jaar 2016 waren er verspreid over de wereld zomaar even 15.700 Burger King vestigingen terug te vinden. Deze waren verspreid over meer dan 100 landen. Opvallend is wel dat er slechts 71 van deze vestigingen in eigen handen waren. De rest is dan ook in handen van zogenaamde franchisenemers. Ongeveer 50 procent van alle vestigingen zijn bovendien niet terug te vinden op Amerikaans grondgebied. In Nederland worden de verschillende Burger King vestigingen vaak geëxploiteerd door diverse franchisenemers. Het gaat daarbij onder meer om HMS Host, Burger Food Group evenals GR8 Restaurants en BOOT. De masterfranchise is met ingang van het jaar 2018 terechtgekomen in de handen van BKNL. Daarmee is ze verantwoordelijk voor onder meer de marketing en supply chain processen binnen Burger King Nederland. ’s Werelds grootste Burger King filiaal op basis van omzet is bovendien terug te vinden in Nederland, meer bepaald op de luchthaven van Schiphol.

Kerncijfers onderneming

Burger King weet als onderdeel van Restaurant Brands International een jaarlijkse omzet te realiseren van ongeveer 4,05 miljard dollar (voor alle vestigingen samen). Het laatst bekende operationele inkomen bedroeg 363 miljoen dollar. Het netto inkomen lag echter op 1,912 miljard dollar. De totale activa van Burger King bedraagt 18,41 miljard terwijl het totaal eigen vermogen zo’n 2,912 miljard zou bedragen. Verspreid over de wereld zouden in de diverse vestigingen van Burger King naar verwachting meer dan 34.248 mensen werkzaam zijn. Dat maakt ze zowel in als buiten de Verenigde Staten een belangrijke jobaanbieder.

Strategische richting

Burger King heeft meer dan ooit de strijd aangebonden met McDonald’s. Beide ketens hebben te kennen gegeven meer vestigingen te gaan openen in de nabije toekomst en dat neemt Burger King wel erg letterlijk. Zo maakte ze bijvoorbeeld bekend dat ze tussen 2018 en 2022 zomaar even 45 nieuwe restaurants wil openen in België. Daarnaast werd in de zomer van 2018 ook al aangegeven dat het bedrijf achter Burger King ook meer vestigingen wil openen in Nederland. Het was de managing director ‘Hans Miete’ die liet optekenen dat Nederland voor de keten nog vrij onontgonnen terrein is. Daardoor is er nog zeer veel beschikbare ruimte voor handen voor het openen van nieuwe vestigingen.

Eerder in 2018 opende reeds een nieuwe vestiging in Tilburg en het lijkt er dus naar uit te zien dat er de komende jaren nog heel wat extra vestigingen op Nederlandse bodem zullen verschijnen. Bovendien wil Burger King in verschillende landen uitpakken met speciale versies van haar klassiekers. Zo lanceerde ze in 2018 een ‘Really Big Whopper’ op de Japanse markt. Ook hier zou in de nabije toekomst meer aandacht aan worden besteed. Benieuwd wat voor lekkers deze keten in de toekomst nog allemaal voor ons in petto zal hebben in ieder geval!

Hoe aandelen van Burger King kopen?

Ben je geïnteresseerd in Burger King aandelen kopen? Dan ben je daarvoor bij betrouwbare brokers zoals Binck Bank, Robeco evenals DeGiro aan het juiste adres! Heb je slechts een beperkt budget voor handen, maar wil je toch graag speculeren op de evolutie van de koers die het Burger King aandeel zal gaan doormaken? In dat geval kan het ook de moeite waard zijn om te kijken in de richting van CFD’s. Deze kan je verhandelen via Plus500. Let wel, beleggen met behulp van CFD’s is risicovol!