Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

Het bedrijf Adyen is een beursgenoteerde, Nederlandse onderneming welke een online betaalsysteem op de markt heeft gebracht die webwinkels een optimalisatie van hun omzet belooft. Het platform van Adyen biedt bedrijven dan ook de mogelijkheid om alle betalingen te kunnen afhandelen in plaats van dat er gebruik dient te worden gemaakt van meerdere systemen die aan elkaar zijn gekoppeld. Dit systeem is door de jaren heen reeds in gebruik genomen door verschillende grote webwinkels en technologiebedrijven. Adyen ging in het jaar 2018 naar de beurs. Ze beschikt aan de Euronext dan ook over de ticker ‘ADYEN’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis

Adyen zag het levenslicht in het jaar 2006. Het was toen dat de onderneming werd opgericht door twee mensen die beschikten over een aanzienlijke ervaring binnen de financiële wereld, namelijk Pieter van der Does en Arnout Schuijff. Inmiddels hebben beide heren hun team aanzienlijk weten uit te breiden tot in totaal meer dan 750 mensen. Zij ontwikkelden een online betaalplatform waardoor het voor bedrijven mogelijk wordt om hun klanten geen individuele facturen meer te moeten sturen. Door Adyen worden dan ook honderden verschillende valuta’s ondersteund evenals allerhande betaalmogelijkheden. Dit is niet in het minst interessant voor ondernemingen die bijvoorbeeld op zeer uitgebreide schaal willen ondernemen. Een belangrijke factor is dat Adyen duidelijk voor webwinkels inzet op omzetverhoging. Veel online transacties worden immers geweigerd omdat het systeem waar gebruik van wordt gemaakt fraude vermoedt. Een verbeterde risicoanalyse zorgt er voor dat klanten die gebruikmaken van het Adyen systeem kunnen rekenen op een hogere omzet.

De eerste echt grote klant die door Adyen kon worden binnengehaald was natuurlijk Groupon. Eenmaal deze overeenkomst was afgesloten was het zaak om ook voldoende vertrouwen op te wekken bij andere grote partijen. Ook daarin is Adyen geslaagd. Zowel Uber, Facebook als Spotify maken dan ook reeds gebruik van de mogelijkheden die Adyen aanbiedt. Het toenemende belang van Adyen binnen de markt evenals de continue financiële groei die het bedrijf doormaakte heeft er voor gezorgd dat ze in juni 2018 naar de beurs trok. Op het ogenblik van de beursintroductie was het bedrijf Adyen goed voor een omzet welke iets boven één miljard euro was gelegen. Bloomberg waardeerde het bedrijf op dat ogenblik dan ook ergens tussen de 5 en 10 miljard dollar. Nog in het jaar 2018 werd er bovendien een belangrijke, maar tevens ook opvallende bekendmaking gedaan door eBay. De populaire veilingsite zou namelijk geen gebruik meer gaan maken van Paypal als vaste betaalverwerker, maar wel van Adyen.

Kerncijfers onderneming

Adyen realiseerde volgens de laatst bekend gemaakte cijfers een jaaromzet van 1 miljard euro. Van deze omzet zou er naar verwachting 72,2 miljoen euro winst zijn geweest. De marktkapitalisatie van het bedrijf zou verder 2.176 miljoen euro bedragen. Op moment van schrijven zou er sprake zijn van 29.522.093 uitstaande aandelen van het bedrijf. Adyen zou tot slot in totaal ongeveer 800 werknemers in dienst hebben. De brutomarge van Adyen zou volgens de laatst bekende cijfers op moment van schrijven bovendien 22,19 procent bedragen. Dit brengt de operationele marge op een waarde van 9,79 procent. De nettowinstmarge is dan ook gelegen op 7,25 procent. Uiteraard zijn al deze cijfers op jaarbasis.

Strategische richting

Adyen heeft vanaf het begin alles in het werk gesteld om een solide platform te creëren die een oplossing kon bieden voor een groot aantal bedrijven verspreid over de wereld. Het potentieel van een dergelijk betaalplatform valt of staat echter grotendeels met de betrouwbaarheid die ze uitstraalt. Bedrijven moeten voldoende vertrouwen hebben om de afhandeling van hun betaalverkeer uit handen te geven aan een bepaalde tussenpartij, in dit geval dus Adyen. De Nederlandse onderneming is daar tot dusver zeer sterk in geslaagd en zal daar naar de toekomst toe ongetwijfeld op willen verder werken. Het wordt dan ook vooral zaak voor Adyen om te trachten nog meer grote namen uit de (internet)wereld binnen te halen. Ongetwijfeld is dit hetgeen waar de belangrijkste focus (momenteel) op is gevestigd. Door stelselmatig haar invloed binnen verschillende sectoren uit te breiden kan Adyen op deze manier gestaag verder groeien tot misschien wel één van ’s werelds belangrijkste betaalplatformen binnen de e-commerce.

Hoe aandelen Adyen kopen?

Veel mensen geloven enorm in het potentieel van Adyen op de internationale markt. Daar zitten de enorme overeenkomsten die reeds zijn afgesloten met enkele van ’s werelds grootste bedrijven natuurlijk ongetwijfeld voor iets tussen. Beleggen in aandelen van Adyen kan dan ook het overwegen waard zijn. Je kan er als belegger voor kiezen om op verschillende manieren te werk te gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gewoon over te gaan tot het aankopen van de aandelen van deze Nederlandse onderneming. De prijs van een Adyen aandeel is echter behoorlijk waardoor het voor beleggers met een beperkter budget interessanter kan zijn om te kijken in de richting van zogenaamde CFD’s. Beleggen in Adyen is in ieder geval mogelijk bij verschillende partijen zoals Binck Bank, DeGiro evenals Robeco en natuurlijk de bijzonder populaire CFD-broker Plus500.