Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

BP is sinds jaar en dag een bekende naam en een grote speler op de wereldmarkt. Het betreft hier een aardoliebedrijf welke is gevestigd in Londen en deel uitmaakt van de zogenaamde ‘Supermajor’ maatschappijen. Het betreft hier ’s werelds grootste zes staatsonafhankelijke oliemaatschappijen. De onderneming is dan ook reeds actief in meer dan 70 verschillende landen die verspreid over de wereld zijn terug te vinden. Het aandeel van BP noteert zowel aan de New York Stock Exchange als aan de London Stock Exchange. Het beschikt daarbij telkens over de ticket ‘BP’. Mensen die geïnteresseerd zijn om aandelen te kopen van één van ’s werelds belangrijkste oliemaatschappijen kunnen mogelijks in de richting kijken van BP.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

Voor de oorsprong van het bedrijf BP moeten we in eerste instantie terug naar het jaar 1908. Toen werd ze opgericht onder de naam ‘Anglo-Persian Oil Company’. In het jaar 1954 werd ze echter omgedoopt tot het bedrijf ‘The British Petroleum Company’. Door de jaren heen heeft het bedrijf een aanzienlijke evolutie meegemaakt. Tegenwoordig is ze dan ook actief in meer dan 70 verschillende landen verspreid over de wereld. In het jaar 2017 was BP dan ook goed voor de productie van zomaar even 3,6 miljoen vaten olie-equivalent per dag! Het gaat hierbij om de optelling van aardolie evenals aardgas. De Amerikaanse markt beschikt in deze over een aandeel van zo’n 20 procent. Het aandeel in de productie van Rosneft zou om en bij de 30 procent bedragen. De reserves omvatten zo’n 18,4 miljard vaten. Een niet onaanzienlijk deel van de ruwe olie wordt verwerkt in de eigen raffinaderijen waar BP over beschikt. Verspreid over de wereld zouden er naar verwachting ongeveer 18.300 verschillende verkooppunten zijn van BP welke samen goed zijn voor 74.000 jobs.

Op 1 april 2007 werd BP honderd procent eigenaar van het bedrijf Nerefco. Deze stond beter bekend onder de naam ‘Netherlands Refining Company b.v.’ en beschikte over locaties in niet alleen Europoort, maar ook Pernis. Het bedrijf werd in eerste instantie opgericht naar aanleiding van een joint venture van de British Petroleum Raffinaderij Nederland N.V. in 1990. Van zodra BP terug honderd procent van de aandelen in handen had koos het er voor om ze om te dopen tot ‘BP Raffinaderij Rotterdam’. Nerefco zou vanaf dan door het leven gaan als een nevenvesting van het bedrijf. De raffinaderij beschikt over een niet onaanzienlijke capaciteit van 400.000 vaten per dag. In 2010 vond er een zware explosie plaats op het ‘Deepwater Horizon’ bootplatform in de Golf van Mexico. Twee dagen later zou het platform zinken tijdens verwoede pogingen om het vuur te blussen. Op 4 augustus van dat jaar koos BP er voor om het ontstane lek definitief af te sluiten. Financieel was de schade voor het bedrijf enorm. Het boekjaar van 2010 werd dan ook vooral gekenmerkt door een voorziening voor een bedrag van 40,9 miljard dollar ten laste van het resultaat. Dit jaar werd voor het eerst sinds 1992 verlies geleden, namelijk 3,7 miljard dollar.

Kerncijfers onderneming

BP realiseert een jaarlijkse omzet van om en bij de 240 miljard dollar. Over deze omzet wordt een winst behaald van 3,9 miljard. De reserves aan vaten die voor handen zijn zouden zo’n 18,4 miljard stuks bedragen. Een significant deel van de ruwe olie wordt door BP verwerkt in haar raffinaderijen die in eigen beheer zijn. Deze zijn samen goed voor een verwerkingscapaciteit van 1,9 miljoen vaten per dag. BP staat er bovendien om bekend haar aandeelhouders (indien mogelijk) steevast te voorzien van een fors dividend. In 2018 raakte bekend dat het dividendrendement van BP bijvoorbeeld op 7,57 procent kwam te liggen. Dat is een flink pak hoger dan het gemiddelde dividendrendement van de olie- en gassector. Deze bedraagt namelijk een eerder povere 1 procent.

Strategische richting

Het is algemeen bekend dat BP een sterke focus heeft gelegd in het verleden op het laten leveren van betere prestaties vanuit de divisie welke verantwoordelijk is voor het oppompen van olie. Deze investeringen hebben hun doel niet gemist. Mede hierdoor kon er namelijk een stevige boost in winst worden gerealiseerd waardoor het aandeel over een solide ruggengraat is komen te beschikken. Het vertrouwen in het aandeel van BP is een belangrijke zorg voor het bestuur en daar wil men ook naar de toekomst toe op blijven verder bouwen. Door de juiste divisies blijvend te ondersteunen en door aandeelhouders steevast en indien gerechtvaardigd te belonen met een aantrekkelijk dividend (in 2018 één van de hoogste dividendrendementen op de Engelse beurs) wil het bedrijven het vertrouwen van beleggers ook naar de toekomst toe blijven behouden. Tot dusver is dit steeds een prima strategie gebleken.

Hoe aandelen van BP kopen?

Wil je graag aandelen van BP kopen? In dat geval is dat mogelijk op tal van verschillende manieren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te investeren door rechtstreeks aandelen te kopen, maar is het ook mogelijk om met een kleiner bedrag te beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s. In dit laatste geval kan je er aan denken om gebruik te maken van de mogelijkheden die worden aangeboden door Plus500. Wil je graag daadwerkelijk houder zijn van de aandelen en bijgevolg ook aanspraak kunnen maken op het aantrekkelijke dividend dat jaarlijks wordt toegekend? In dat geval kan je er voor kiezen om te beleggen in BP aandelen via partijen zoals bijvoorbeeld Binck Bank evenals DeGiro.