Begin nu met het kopen van aandelen zonder transactiekosten!

BNP Paribas mag zich één van ’s werelds grootste bankgroepen noemen. Het hoofdkantoor van deze bankgroep is terug te vinden in de Franse hoofdstad Parijs. De bankgroep is ontstaan in het jaar 2000 ten gevolge van een fusie tussen Banque Nationale de Paris en Paribas. De grootaandeelhouders van het de bankgroep zijn niet alleen institutionele investeerders, maar ook de Belgische Staat, werknemers evenals het land Luxemburg. Het aandeel van BNP Paribas noteert aan de Euronext beurs en staat bekend onder de ticker ‘BNP’.

DEGIRO beleggen

Geschiedenis bedrijf

BNP Paribas ontstond dus in het jaar 2000 ten gevolge van een fusie tussen de Banque Nationale de Paris en Paribas, maar het was eigenlijk pas enige tijd later dat ze echt een belangrijke speler werd op de Europese financiële markt. In april 2008 lijfde de vermogensbeheerder van Fortis bijvoorbeeld de activiteiten in van ABN AMRO Asset Management. Op het moment van de overname door BNP Paribas beschikte Fortis Investments wereldwijd over zomaar even 200 beleggingsfondsen. Deze werden verspreid over 14 landen aangestuurd door maar liefst 40 verschillende teams. In Nederland beheerde Fortis Investments op dat ogenblik zomaar even om en bij de 40 miljard euro. Een jaar later, namelijk in het jaar 2009 ontving BNP Paribas een bestuurlijke boete voor een bedrag van 120.000 euro. Het ontving deze boete van de Autoriteit Financiële Markten omdat de bank gedurende ongeveer één jaar haar belang in Volta Finance Limited niet had gemeld.

Vandaag de dag beschikt BNP Paribas over vestigingen in nagenoeg 75 verschillende landen. In totaal zouden er naar verwachting zomaar even 184.000 mensen voor de bankgroep aan de slag zijn. De ruime meerderheid van deze werknemers is actief op Europese bodem. Een belangrijke mijlpaal voor BNP Paribas vond plaats in het jaar 2009. Het was namelijk toen dat ze er voor koos om het noodlijdende Belgische Fortis te kopen. Daarmee werd ze in één klap de grootste Europese bank voor wat het beheerd vermogen betreft. Sinds een jaar later, namelijk vanaf 2010, werd ze ook ’s werelds grootste bank gemeten naar balanstotaal. BNP Paribas maakt bovendien deel uit van de Euro Banking Association EBA. Het betreft hier een samenwerkingsverband van Europese banken welke als functie heeft om het betalingsverkeer binnen het Euro-gebied te regelen.

Kerncijfers onderneming

BNP Paribas heeft volgens de op moment van schrijven laatst bekende cijfers een jaaromzet gerealiseerd voor een bedrag van 43,161 miljard euro. Het operationale inkomen bedroeg 10,310 miljard en het netto inkomen was goed voor 8,207 miljard euro. De totale activa kwam uit op een bedrag van 1,960 biljoen en het totale eigen vermogen staat op zo’n 101,983 miljard euro. Verspreid over alle vestigingen van BNP Paribas zouden ruim 189.000 mensen werkzaam zijn. Buiten de hoofdonderneming BNP Paribas S.A. beschikt de bankengroep ook nog over tal van verschillende dochterondernemingen. Het gaat hierbij niet alleen om Arval, maar ook om bijvoorbeeld BNP Paribas Cardif, BNP Paribas Fortis, Cetelem evenals SINVIM en Union de Crédit pour le Bâtiment.

Strategische richting

BNP Paribas heeft aangegeven aanzienlijk te gaan snoeien in haar kantorennetwerk. Dit betekent dat er heel wat verschillende vestigingen verspreid over de landen waar de BNP Paribas bankengroep in actief is zullen komen te verdwijnen. De bankengroep benadrukt dat dit het gevolg is van het feit dat heel wat vestigingen veel minder mensen over de vloer krijgen waardoor ze vanwege de loonkost aan rendabiliteit moeten inleveren. Dit is uiteraard het gevolg van de digitalisering. Niet alleen maken mensen veel frequenter gebruik van de website of de mobiele applicatie van de bank, daarnaast kan men zelfs hun bankier vanop afstand contacteren door middel van een videogesprek. Eerder liet de verantwoordelijke voor het retailbankieren bij BNP Paribas reeds optekenen dat er door de bank ook in de komende jaren sterk zal worden ingezet op directe verkoop via digitale kanalen. Tegen het jaar 2020 zou de digitale verkoop goed moeten zijn voor 50 procent van de totale omzet van BNP Paribas.

Hoe aandelen van BNP Paribas kopen?

Wil je graag speculeren op de aandelenkoers van BNP Paribas? Dan is het altijd belangrijk om jezelf af te vragen of welke manier je dit precies wil doen. In eerste instantie kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de aandelen van deze financiële instelling gewoon te kopen. In dat geval dien je wel rekening te houden met een relatief hoge aankoopprijs. De investering zal dan ook relatief groot moeten zijn om een degelijke positie in te kunnen nemen op vlak van aandelen van BNP Paribas. In ieder geval is het kopen van aandelen van deze bank mogelijk via verschillende brokers. Denk op dit vlak niet alleen aan Binck Bank en DeGiro, maar ook aan bijvoorbeeld Robeco. Een tweede mogelijkheid waarover je beschikt is beleggen met behulp van zogenaamde CFD’s. In dit geval kan je reeds speculeren op de koers van het BNP Paribas aandeel met een veel lager bedrag waardoor dit ook voor kleinere beleggers toegankelijker is. Wil je graag beleggen met behulp van CFD’s? Dan is het altijd een goed idee om daarvoor gebruik te maken van de gerenommeerde CFD-broker Plus500!